(School)melk: Wie heeft het niet gedronken?

(School)melk: Wie heeft het niet gedronken?. Uitgelichte afbeelding

Tegenwoordig wordt er steeds minder melk op school gedronken. Vroeger was dit wel anders en werd schoolmelk op scholen geïntroduceerd omdat dit goed zou zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Dit idee kwam oorspronkelijk uit Engeland en werd in 1934 door het Crisis-Zuivelbureau overgenomen. Er werd zelfs een Centraal Schoolmelk-comité opgericht om gemeenten te overtuigen van het nut van schoolmelk. Op scholen werd iedere ochtend een kwartier besteed aan het uitdelen en drinken van de melk en de conditie van de kinderen verbeterde aanzienlijk. Een geslaagde campagne dus.

Melk moet. Melk doet je goed.

Jaren later bedacht het Zuivelbureau ‘de M-Brigade’ waarbij kinderen het aantal glazen per melk per dag konden noteren in een logboek. En herinner jij je de campagne van Joris Driepinter nog? Deze ‘Melk held’ kwam voor in allerlei stripverhalen, filmpjes en boeken en werd sterk door het drinken van 3 glazen melk per dag.

Melk

SchoolBANK’er Albert weet nog precies hoe het uitdelen van Schoolmelk bij hem op school ging en deelt zijn herinnering:

“Met één van de eerste VW-busjes werd in onze tijd schoolmelk geïntroduceerd. Een grote man en een kleinere met ’n zeer kromme rug, om maar geen bochel te noemen, brachten schoolmelk rond bij de scholen. De melk werd rechtstreeks van melkfabriek Zuidbarge naar de scholen gereden. ’s Winters kwam het half bevroren aan en werd door de sterkste onder ons van de straat bij de grote potkachel gezet om het te laten ontdooien. De echte volle melk zat in wat tegenwoordig slagroomflesjes zijn. De flesjes zaten in gegalvaniseerde kratten.

Lawaai alom, en ook wanneer de flesjes gezamenlijk werden ‘leeggedronken’. Jan Oosting was en is altijd kampioen ‘schoolmelk- flesjes-leegdrinken’ gebleven. De zilverpapiercapsules werden keurig netjes bewaard en ingezameld door mij. Ze konden ergens ingeleverd worden en de opbrengst werd gebruikt voor beugels en hulpmiddelen voor kinderen die Engelse ziekte hadden gehad.”

 

Kreeg jij vroeger ook schoolmelk?
Weet jij nog welke variant je kreeg? Kreeg jij de melk in een driehoekje, glazen flesje of kartonnen pakje?

Heb jij ook mooie, bijzondere of grappige herinneringen aan jouw Schooltijd, zet ze dan nu op SchoolBANK. Wil je liever nog meer verhalen lezen over toen & nu? Klik dan hier!

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Reacties 7
Nancy Otten avatar
Nancy Otten

2019 M05 19 19:52:48

Op Revalidatiecentrum/ Mythielschool Fransiscusoord ( nu Adelante) kreeg je tegen betaling van (toen nog) 5 gulden in de maand, soep en melk.
De soep was meestal wel lekker.
De melk kreeg je in pakjes van Campina.
De chocomel was meestal wel te drinken maar de volle melk was 9 van de 10 keer zuur.

Irma Tanis avatar
Irma Tanis

2019 M03 21 15:39:22

Ik zat op de Leeghwaterschool in Amsterdam en in de 1e en 2e klas kregen wij schoolmelk in van de kleine flesjes.
Vreselijk de schoolmelk. Het werd altijd te dicht bij de kachel gezet, en daarom lauwe melk ……. Tot aan vandaag krijg ik GEEN melk gedronken zo vies vind ik dat nog ook al, komt
het uit de koelkast 😔

dorothee driessen avatar
dorothee driessen

2019 M01 20 16:22:49

Jazeker herinner ik me de schoolmelk nog, uit van die driehoekige kartonnetjes. Tot op de dag van vandaag lust ik geen melk, maar op de lagere school moest ik het drinken, want het was tenslotte zo gezond. Wilde ik naar het speelplein in de pauze, dan moest eerst het kartonnetje ijskoude melk opgedronken zijn. En er werd goed gecontroleerd of ik het wel zelf opdronk en niet op de planten goot. Elke dag vond ik het weer verschrikkelijk als de krat melk weer de klas in werd gebracht.

Hans de Raaij avatar
Hans de Raaij

2019 M01 15 12:54:10

Melk dat werd aangeleverd in een ijzeren kratje. Om de beurt mocht iemand met een potlood ge gastjes in de dop prikken en voorzten van een groen rietje. In de winter bleef de melk wat koel. In de zomer echter heel erg lauw waardoor er een klein roomrandje ontstond. Vond het altijd lekker. Nu drink ik nog vaak een glas melk en bij de eerste teug herinner ik toch weer dat kleine flesje in de ochtend op lagere school de Bestevaert in Rotterdam pendrecht

Adri Daenen avatar
Adri Daenen

2018 M12 12 11:07:48

Op de kleuterschool kreeg je iedere ochtend met het speelkwartier een flesje melk. Moest je een gaatje maken om het rietje er door te steken. Was gesteriliseerde melk die een tijdje houdbaar is en buiten de koeling kon blijven.

Bert Odekerken avatar
Bert Odekerken

2018 M11 30 12:23:12

Melk uit de fles lekker tussen de middag

Nancy Otten avatar
Nancy Otten

2018 M11 16 22:02:14

Toen Ik op Revalidatiecentrum/ Mythielschool Fransiscusord (nu Adelante) zat kreeg ik tegen betaling van 5 gulden per maand soep en melk.
De melk was van Campina (nu Melkunie)
Ze zaten in kleine vierkante kartonnen pakjes.
Om de dag kreeg je chocomel of witte melk.
De chocomel ging vaak wel maar de gewone melk was 9 van de 10 keer zuur.
Kinderen die op dieet waren kregen dieetmelk.
Dit was doorgaans witte magere melk

?