Ga naar de inhoud

Leve de maillot!

Update:
Maillot

Toen ik klein was (heel lang geleden) waren er nog geen maillots. Wel lange onderbroeken voor heren, maar dat is niet hetzelfde. Als het koud was, en vroeger waren de winters nog echt koud, droegen meisjes een lange broek onder hun rok of jurk. Geen gezicht natuurlijk, maar het was niet anders. Meisjes droegen toen nog niet alleen een broek, zonder jurk of rok erover, dat kwam later pas. We droegen als het koud was, en dat was het toen ‘s winters nog, onder onze overkleren een ‘borstrok’. Dat was een gebreid hemd, meestal van kriebelige wol. Ik kon absoluut niet tegen prikkende stoffen, dus voor mij werd er speciaal een voering in de borstrok gemaakt. Onder de borstrok droegen we nog een hemd. Als we gingen slapen ging de borstrok uit, de rest van het ondergoed niet en over het ondergoed een nachtpon of een pyjama.

Dit is even wat extra informatie voor de jonge lezers: het huis werd verwarmd met 1 kolenkachel in de leefkamer. De rest van de ruimtes in huis was onverwarmd. Ik hoor de wanhopige kreet “deur dicht!” in mijn hoofd nog klinken. De slaapkamers waren ook onverwarmd, soms vroor het zo hard dat er ijs op de dekens zat. We hadden meestal een warmwaterkruik met een kruikenzak in bed. Zo’n kruik liep wel eens leeg, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Over de maillot

De eerste maillots waren van heel dik materiaal, nylon denk ik. Ze waren verkrijgbaar in de kleuren blauw, geel en rood, heel opvallende kleuren. Ik wilde er meteen een hebben! Kennelijk met overtuiging, want ik had als eerste meisje op mijn school een blauwe maillot… Dit tot grote hilariteit van de andere kinderen. Die vonden dat ik een lange onderbroek aan had. Ik heb wel eens de hele lange weg naar school een paar jongens uit mijn klas achter me aan gehad die de hele tijd riepen dat ik in een onderbroek liep. Maar alles went. Ik trok me er niets van aan. En een tijdje later liepen er veel meer meisjes in een maillot, er kwamen toen veel meer variëteiten, tot gebreide kriebelmaillots aan toe. Pas veel later, ik was toen al een ‘teenager’, kwamen de veel dunnere panty’s. En de minirokken. Onder de minirok kon je dus een panty dragen, ze waren er in allerlei kleuren. Het vervelende was dat ze op een gedeelte van het bovenbeen een dikker gebreide boord hadden. Je moest altijd zo gaan zitten in je minirok dat die boord niet te zien was. Dat viel nog niet mee. Zo’n dunne panty gaf natuurlijk geen enkele bescherming tegen de kou, zeker niet als je op een brommer zat (een Mobylette). Maar hierboven staat ‘leve de maillot!’ Ik wil daarmee aangeven dat het een enorme verbetering was, veel modieuzer dan een lange broek onder je jurk. Tijden veranderen, nu is het weer mode om een jurk over een broek te dragen. Het verschil is dat je daar nu voor kunt kiezen…

Heb jij (vraag aan de vrouwen) herinneringen aan die eerste maillot of de superdunne panty’s?

categorieën: Mode

Reacties 10

 1. avatar
  Martha van der Weide

  Maillots...ik vond het altijd zo irritant dat ze steeds af leken te zakken. Dan hing voor m'n gevoel het kruis tussen m'n dijen.Dat vond ik niet zo..Met het kerstfeest van onze zondagsschool was m'n zus een engel, maar blijkbaar had zij hetzelfde probleem met de maillot als ik.. Het engelengewaad werd omhoog getrokken en de maillot kreeg een rukje omhoog..Helemaal ideaal was het dus niet

 2. avatar
  Paul Mosterd

  Ik werd in 1975 19 jaar, maar 5/6 jaar daarvoor liepen mijn leeftijdgenootjes echt niet met een lange broek onder hun rok of jurk. De meisjes van 14 jaar liepen in de zomer met een minijurk/rok en in de koude tijd gewoon met een lange broek. Misschien dat in zwaar-christelijke gemeenten dit niet gebeurde, maar in het westen van het land in ieder geval wel.

 3. avatar
  Henny Smeenk

  Die maillots, wat een drama destijds. Het probleem is natuurlijk dat je als kind in de groei bent en als gevolg daarvan was zo'n maillot na een maand of wat altijd te klein. En ik had een oudere zus, dus met een beetje pech kreeg ik al aan het begin van het winterseizoen een maillot die mijn zus een jaar daarvoor gedragen had en die mij dan meteen al aan de krappe kant was. In mijn herinnering associeer ik maillots dan ook altijd met kledingstukken die afzakken en waarvan het kruis minimaal 5 cm te laag zit. Terwijl ik nu juist graag dikke panty's of maillots met een jurkje draag in de winter. Maar ja, nu koop ik exemplaren die gewoon goed passen. Da's wel even een verschil.

 4. avatar
  pieta sluis

  Ik zat op school met de bijbel en daar mocht je alleen een rok over een broek dragen. Mijn moeder vond dat belachelijk, dus ik droeg alleen een broek zonder een rok erover, samen met nog een meisje uit mijn klas waren we de enigste van de hele school! Je mocht ook op zondag niet schaatsen en radio en tv zaten de duivel in. Over inentingen maar niet te spreken tijdens de polio uitbraak. Gelukkig had ik nuchtere ouders die daar iets anders over dachten. Ik moest naar deze school omdat ik ziek werd van de bus naar de stad en deze school was per fiets te bereiken zodat ik niet elke dag ziek thuis kwam.

 5. avatar
  els van houten

  voor de maillots was het eerst nog gebreide kousen met jarretels. ik was een jaar of 7/8 toen ik mn eerste kreeg. saaie grijze, want alles paste bij grijs vond mn moeder

 6. avatar
  Magda de Groot

  Ik juichte toen eindelijk de maillots kwamen en ook de panty's !! Het was écht een ramp met die jarretels rond te lopen ( ik heb ze écht hardgrondig vervloekt !! ) zéker toen die mini-rokken in de mode was. Maar je hebt die kriebelige maillots en als je allergisch was voor wol heb je echt een vervelend probleem....want lange broeken werden niet zó geaccepteerd....

 7. avatar
  Rika Prins-Krams

  Ik verfde altijd mijn shirts en maillot in de zelfde kleur. Stond heel leuk met een korte rok

 8. avatar
  Anneke Dam

  Ja, ik herinner mij nog dat inderdaad de panty's kwamen. Kousen met een broekdeel eraan. Mijn moeder droeg ervoor losse kousen met jarretels. 1967/'68 droeg ik en mijn vriendin van die dikke denier donker blauwe pantys. In die tijd besefte je niet eens dat bepaalde dingen niet eens bestonden. Later kwamen nog de hotpants! Die vond ik leuk. Ik had setje in roze gladde materiaal. Korte broek met erover korte jurk, die viel zo dat onderkant pijpen v korte broek er net onder vandaan kwamen. Jurk was van voren gesmokt. Nog maar niet te spreken over de Provo tijd, witte spijkerpak met oranje badstof pet op!

 9. avatar
  Anneke Dam

  Ook kan ik mij nog herinneren dat ik werkte bij een Amerikaans computerbedrijf waar je ponstypiste of programmeur kon worden. Daar mocht ik niet in lange broek lopen! Vrouwen moesten zich in winter onder jurk of rok lange broek aan tegen kou en op toilet deze uitrekken voordat je aan werk ging !

 10. avatar
  Ilse Verhoeff Van 't Veld

  Ik zat in de 1ste klas middelbare school, toen ik als eerste rock en rollkousen had, deze moesten nog aan jarretels. Daarna kwamen pas de panty's!