Kinderen voor Kinderen: Tijdloos en een beetje Goois

2021 M04 22

|

5 minuten leestijd

Kinderen voor Kinderen: Tijdloos en een beetje Goois. Uitgelichte afbeelding

“Gemopper, gemekker gezanik en gezeur”! “Wa, wa, wa, wa, waaaanzinnig gedroomd”, “Op een onbewoond eiland”, “Zomaar bam in vuur en vlam”, “Met één been op de stoep”! Wie weet waar ik het over heb? Kinderen voor Kinderen natuurlijk!

Kinderen voor kinderen werd opgericht in 1989 als kinderkoor voor de VARA. Daarvoor bestonden er ook al koor-initiatieven als concept maar dit koor diende ter ondersteuning voor een speelgoedactie van de televisiezender. Deze actie zamelde speelgoed in voor ziekenhuizen en ontwikkelingslanden. Het repertoire werd aangeleverd door kinderen van de basisscholen. Groep 7 en 8 mochten thema’s aandragen en bekende liedjesschrijvers gingen hier dan mee aan de slag. Er bleek veel animo voor te zijn en de verschillende onderwerpen stroomden binnen: Familieruzies, verliefdheid, scheidingen, eenzaamheid, geld, verhuizen en pesten werden allemaal behandeld. Schrijvers als Willem Wilmink, Henk Westbroek, Herman Pieter de Boer en Hans Dorresteijn lieten hun creativiteit los op de thema’s en er rolden liedjes uit als…

Kinderen voor Kinderen werd een groot succes. De eerste delen 1 t/m 5 werden vanuit het theater gezongen en uitgezonden op BNNVARA. Daarna werd er een andere formule toegepast, waardoor het veel weg had van een musical. Vanaf de 16e aflevering werd het koor weer vanuit het theater opgenomen, met uitzondering van aflevering 19, waarbij een verhaallijn werd gecreëerd. De liedjes werden ook opgenomen op CD en cassettebandjes die ik grijs heb gedraaid in de auto op vakantie. De eerste CD opname was met de hit “ik heb zo wa wa wa waanzinnig gedroomd.”.

Kinderen voor Kinderen: Ochtendhumeur

Mijn favoriet was “Ochtendhumeur” wat ik tegenwoordig nog weleens zing tegen mijn huidige familieleden met deze aandoening.

Gemopper, gemekker, gezanik en gezeur
Dat is bij ons thuis elke morgen strijk en bed
Ze komen duf en chag-e-rijnig uit hun bed Het hele stel is aangebrand
Er wordt gekibbeld om de krant
Zelfs de hond kijkt ZO
Over het randje van zijn mand
Iedereen is in mineur
Er wordt gezanikt en gezeurd
Ze hebben allemaal een kanjer van een ochtendhumeur

Dit liedje werd gezongen door “Jurgen”. Die zijn eigen naam met een Gooise “rollende r” uitsprak. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de kinderen in het koor uit het hele land kwamen. Uit praktische overwegingen en wegens regulering door de kinderarbeidsinspectie moesten de kinderen die als zangers werden geworven echter op beperkte afstand van de opnamestudio’s wonen. Dit leidde ertoe dat de liedjes werden gezongen met de typische Gooise uitspraak van de letter r. Deze r wordt voor medeklinkers en aan het eind van een woord niet gerold. Kritiek op dit accent beantwoordde het koor zelf met het liedje “Herbergier Gerstebier”.

Gooise R

Sinds een aantal jaren komen de kinderen weer uit het hele land, en krijgen de kinderen spraakoefeningen om de “Gooise r” af te leren. Dat dit geen standaard is bewijst het themanummer “Klaar Voor De Start” uit 2013. De drie r-hebbende woorden uit de titel komen hier veelvuldig in voor, en een van de deelnemende zangeresjes heeft een onvervalste Gooise r. Tja, er is blijkbaar veel talent in onvervalste Gooi.

Europese bekendheid

Een kleine uitstap naar Europese bekendheid: Van 1989 tot 1992 werd er met De Vlaamse zender BRT en VARA een gezamenlijk festival georganiseerd met een wedstrijd tussen Nederlandse en Vlaamse kinderkoren. In 2010 werd er een KVK Live in Concert in het Engels opgenomen. 2013 stopte het songfestival Kinderen voor Kinderen in zijn huidige vorm. Sinds 2015 wordt elk jaar een “Kijkje achter de schermen” opgenomen bij de opname van het nieuwe album. Dit programma is te bekijken op NPO ZAPP. Soms zing ik nog weleens liedjes van Kinderen voor Kinderen. “Met een been op de stoep” over bijgeloof of het “Tietenlied” over groeiende borsten. De teksten zijn scherp en grappig en zijn tijdloos.

Hoe zijn jouw herinneringen aan Kinderen voor Kinderen?

Schrijf mee in de reacties hieronder, of lees meer nostalgische artikelen op Toen&Nu.

SchoolBANK redacteur Nicole avatar

SchoolBANK redacteur Nicole

Nicole (1986) is geboren en getogen in Muiderberg. Na ruim 10 jaar in Amsterdam te wonen heeft Nicole haar stadse bestaan gedeeltelijk verruild voor het prachtige Spaanse eiland Ibiza. Sinds 2017 reist zij voor werk heen en weer naar het Mediterrane. Nicole is een persoon met vele talenten op breed werkgebied. Haar hart ligt bij theater -en muziekperformances: Als theatermaker met haar eigen geschreven voorstelling, koorzanger en actrice leidde zij een druk bestaan. Ze wilde graag een HBO studie afronden en in 2012 ontving zij haar Bachelor Management in de autobranche aan de IVA Driebergen. Haar passie voor sport, muziek en theater bleven bestaan. Via een bevriende yogadocent rolde Nicole in de sportwereld en startte naast haar theaterwerkzaamheden haar eigen yogaschool in Muiden. Na vele jaren ervaringen opdoen in de yogasector en evenementen, zowel in Nederland als in het buitenland, heeft zij de grote stap gezet om een grote yogastudio -en evenementenlocatie Sthira Yoga in Amsterdam op te zetten. Helaas heeft zij deze studio moeten sluiten vanwege het aantreden van de Corona crisis. Zij houdt zich momenteel bezig met de opstart van haar nieuwe bedrijf: Sthira Ceremonies, waarbij zij ceremonies voor bruiloften, groepen en gatherings organiseert. Daarnaast is Nicole bezig met het schrijven van een kinderboek en een online muziektheater-voorstelling. Zij denkt altijd veel plezier terug op haar kindertijd en het kost geen moeite om hier inspiratie uit te onttrekken voor deze blogs. Zij houdt van wandelen met de hond, nieuwe dingen ontdekken, paardrijden, Pentjak Silat(gevechtskunst), muziek maken, schrijven en elke dag iets nieuws proberen.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Nicole

Reacties 1
Astrid Westerbeek avatar
Astrid Westerbeek

2021 M05 21 10:49:15

Nog langer gelden ( in de zest6iger jaren) was er het kindersongfestival. Ik zat op de Bernadetteschool en zong mee in het kinderkoor van juffrouw Coonen. We zongen het lied ´Ik ben de Blauwbil gorgel´ en wonnen niet. Het koor van het jaar na ons won met het liedje; ‘Prinsesje Tierelantijn’. Het blijft een mooie herinnering. Wie kent het nog?

?