Ga naar de inhoud

Ken je Calimero nog? “Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk”

Update:
calimero

Ken je Calimero nog? Calimero is dat schattige kleine kuikentje met een eierschaal op zijn hoofd, alsof het een hoed is. Hij is een bekend figuur dat opgroeide in een gezin van gele kuikens, hoewel het nog steeds een mysterie blijft hoe dat precies werkt. Dit dappere kuikentje raakt vaak verwikkeld in conflicten met de pestkop Pieter Eend, die altijd lijkt te proberen om Calimero in de problemen te brengen… 

Het ontstaan van Calimero

Calimero zag voor het eerst het levenslicht in 1963, toen de getalenteerde Italiaanse tekenaar Toni Pagot hem tekende voor een reclamecampagne voor wasmiddel genaamd AVA. Maar hij was niet zomaar een gewoon kuiken. Met zijn kenmerkende uitspraak “Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk, oh nee,” raakte hij een gevoelige snaar bij het publiek. Het kuikentje belichaamde de strijd van de ‘kleine jongen’ tegen de ‘grote jongens’, een thema dat iedereen kan begrijpen.

Altijd goed doen

Calimero heeft een goed hart en probeert altijd het juiste te doen, maar hij wordt vaak niet begrepen door andere dieren, wat er vaak toe leidt dat hij de schuld krijgt voor dingen waar hij niets aan kan doen. Gelukkig heeft hij een vriendinnetje genaamd Priscilla, met wie hij leuke avonturen beleeft. Pieter Eend doet er echter alles aan om Priscilla en Calimero uit elkaar te drijven en verzint allerlei trucjes om hem domme dingen te laten doen. Het is moeilijk om niet medelijden te hebben met dit kleine kereltje.

Calimero in Nederland

In Nederland werd Calimero met open armen ontvangen. Zijn kleine gestalte en de plagerijen die hij vaak onderging, vooral van Pieter Eend, maakten hem des te meer geliefd bij het Nederlandse publiek. Het woord “Calimerocomplex” vond zelfs zijn weg naar het Dikke Van Dale-woordenboek, waar het iemand beschrijft die zich niet serieus genomen voelt vanwege zijn lengte.

Internationale bekendheid

Calimero was niet beperkt tot de Italiaanse en Nederlandse markt. In Japan werd tussen 1974 en 1975 een nieuwe serie Calimero-afleveringen geproduceerd. Deze versie werd populair in de jaren ’70 en ’80 en werd uitgezonden door de TROS. In Nederland was het kuiken ook te zien in het kinderprogramma “Rosco Leest Voor,” gepresenteerd door poppenspeler Ton Hasebos en zijn metgezel, de hond Rosco.

Een moderne make-over

In 1992 onderging Calimero een modernisering. Nieuwe personages deden hun intrede, en hij zelf kreeg een computer en een skateboard, wat zijn karakter nog levendiger maakte.

De 3D transformatie

In 2014 onderging Calimero zijn meest opvallende verandering tot nu toe. Hij werd omgetoverd tot een 3D-computeranimatie die voor het eerst op Z@ppelin werd uitgezonden, en daarmee werd zijn tijdloze aantrekkingskracht nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie kijkers.

Iedereen is nog dol op Calimero

Of je nu een nostalgische fan bent die opgroeide met de avonturen van Calimero of een nieuwkomer die zijn charme net heeft ontdekt, er is geen twijfel dat dit kleine kuiken met zijn grote eierschaal een blijvende indruk heeft achtergelaten en ons eraan herinnert dat grootsheid soms in de kleinste pakketjes komt… Wat is jouw herinnering aan het programma? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Ken je Calimero nog? “Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk” […]