Welke herinnering heb jij aan kalverliefde?

12 augustus 2022

|

2 minuten leestijd

Welke herinnering heb jij aan kalverliefde?. Uitgelichte afbeelding

Het zal bijna iedereen wel eens overkomen zijn. Kalverliefde op school. Je eerste voorzichtige kusje. De eerste voorzichtige aanraking. De spanning, de opwinding.

Bij mij gebeurde dat op de lagere school. Ik zat in de zesde klas van de Jacob Marisschool in Hillegersberg, in Rotterdam Noord. Zij woonde op de pleinen. Zo noemden we dat. Zijstraten van de Borchsatelaan in de vorm van pleinen. Ze heette Coby en ze had in mijn ogen prachtig lang blond haar. Ik vond haar erg leuk en toen ze een keer met mij meefietste naar het tramhuisje aan de Molenlaan, waar Kokkie ijs en kauwgom verkocht, mocht ik af en toe haar hand vasthouden. Nou dat was, voor een verlegen jongetje zoals ik, een hele belevenis hoor!

Tussen de middag ben ik naar de bovenverdieping van ons huis gerend, naar de badkamer. Want daar stond de brillantine van m’n vader. Zo’n geel rond flesje met een schroefdop. Rijkelijk besproeide ik m’n haardos met deze vettige vloeistof. Helaas iets te veel want m’n moeder vroeg waarom er brillantine aan mijn nekhaar zat. Het druppelde er zelfs af.

S ’Middags op school voelde ik de brillantine druppels nog in mijn nek lopen. Ik schaamde me rot. Coby en haar vriendinnen moesten er ook erg om lachen waarmee, na een halve dag, er alweer een einde kwam aan m’n liefderijke gevoelens voor haar.

Kalverliefde op school, het blijft je altijd bij hoe oud je ook wordt. Welke herinneringen heb jij? Deel ze met ons in de reacties.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rob avatar

SchoolBANK redacteur Rob

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rob

Reacties 10+
Ferry Hornberg avatar
Ferry Hornberg

28 augustus 2022 5:15:53 PM

Het is nu 82 (2022) jaar geleden dat ik een zoen kreeg van een meisje uit de 4e klas van de Fagelschool in Amsterdam. Het was Ria Hoefkens die door werzaamheden van haar vader vanuit Rotterdam in Amsterdam was komen wonen. Het was een klein blond grietje en we vonden elkaar erg leuk. Op school zat ze in de bank achter mij en ik had meer aandacht voor haar dan voor de “meester”. Dat had dhr. Spelman snel door en mocht ik naar een bank achter in de klas verhuizen. Buiten de klas waren we altijd bij elkaar en ook na vieren gingen we samen naar de speeltuin. Op mijn verjaardag, buiten de school, deed ze net of ze mij wat in het oor wilde fluisteren. Totale verrassing: ze gaf mij een kus en liep toen snel weg richting huis. Het was dik aan. Het volgende schooljaar was zij niet niet meer bij ons in de kklas. Ik heb nooit meer kunnen achterhalen waar ze is gebleven. Na lang zoeken heb ik plm. 10 jaar geleden ontdekt dat ze is overleden. Ik weet dat ze in de buurt van Rotterdam is begraven maar weet niet waar. Ik had zo graag nog eens met haar over die “goeie” ouwe tijd willen praten en in dit geval een bloemetje op haar graf willen leggen. Ze is altijd in mijn herinnering gebleven.
Ferry Hornberg

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

23 augustus 2022 11:11:11 AM

Op het MAVO zat een jongen in de vierde die ik leuk vond. Willem heette hij. Zag me helaas niet staan.
Een jaar later zat ene Rens in de vierde klas die ik ook de moeite waard vond. Zag me eveneens niet staan.
Toen viel mijn oog op ene Jos. Leuke jongen, die graag van die corduroy pakken droeg. Zag me dus niet staan.
Ik trok af en toe op met ene Leo, en Gerald reed wel eens met me mee naar huis. Met beiden is het nooit wat geworden.
Ik heb een LAT-relatie. Prima.

Leo Bos avatar
Leo Bos

20 augustus 2022 12:06:25 AM

Mooie herinneringen. Was echter niet op school. Maar tijdens zomervakantiewerk in Andijk, bollen pellen en rapen. Ik sliep bij de bollenboer intern. Zijn vrouw was een nicht van mijn moeder. Ik kwam zelf uit Friesland. Tegenover woonde een meisje op wie ik erg verliefd was. Ze heet(te) Carla. Ik was toen 17 jaar. Zij was 15. We hebben een leuke, mooie en zeker ook intense tijd gehad in die zomervakantie. En we waren hevig verliefd. Maar uiteindelijk kwam er een einde aan de zomervakantie en moest ik weer naar huis. Tranen bij het afscheid. Helaas in die tijd (1974) niet de communicatiemogelijkheden van nu, dus het contact ging natuurlijk verloren. Vele jaren later heb ik haar nog 2x maal terug gezien en gesproken. We hadden toen ons eigen leven inmiddels opgebouwd en achter de rug (ik ben nu 66), maar hebben we wel nog even teruggedacht aan en gesproken over die tijd, En toch weer was het afscheid emotioneel en gedenkwaardig. Fijn om aan terug te denken.

Jan Aubertijn avatar
Jan Aubertijn

19 augustus 2022 2:57:23 PM

Schooljaar 1950-1951 2e-3jarige HBS ik was 15/16 jaar werd verliefd op Jannie, woonde op de admiralengracht Asd.
Haalde haar elke schooldag op en fietste dan naar school. Ik was verlegen we maakten soms samen huiswerk bij haar thuis. Na 1 jaar gingen wij naar verschillende klassen en het was afgelopen.

Cees Cramer avatar
Cees Cramer

18 augustus 2022 10:00:26 PM

In de 6e klas had ik een klasgenootje Corrie die ik eigenlijk best leuk vond. Ik ben zelfs bij haar thuis geweest in Duindorp, Scheveningen waar ik ook opgroeide. Je dacht aan haar en je wilde wel bij haar in buurt zijn maar het is daar bij gebleven ook al omdat toch veel aandacht uitging naar de groep vriendjes waar je mee omging. Denk dat verlegenheid me ook afremde en hoe ermee om te gaan. Onze wegen scheidden ons na de lagere school. Vele jaren later al dwalende op een kerkhof trof ik tot mijn schrik een graf met haar naam en herkende haar op het fotootje, wat op de steen was bevestigd. Ze was 25. Het herinnerde me weer aan die tijd en haar en nostalgie bevloog me. Gedurende de jaren na de lagere school verschillende ontmoetingen gehad en ook de eerste kussen beleefd maar dat bleken eendagsbevliegingen die tot wellicht de categorie kalverliefden gerekend zouden kunnen worden. Tot op m’n 16de ik een meisje ontmoette uit Wales. Ze was hier met een schoolklas en verbleef in hotel aan zee in scheveningen maar dat was geen kalverliefde meer, daar waren de verlangens en gevoelens te groot voor. Dat merkte ik ook toen ze weer vertrok en dat heeft me ook wat zware nachten bezorgd. De enige communicatie was schrijven en dat hebben we ook 3 jaar volgehouden en incidenteel gebeld tot ik in dienst ging. Vreemd genoeg denk ik nu daar nog vaak aan terug.

Wilma Peijzel avatar
Wilma Peijzel

18 augustus 2022 7:11:17 PM

Oh ja. In de 6e klas heb ik als 11 jarige een kusje gewisseld met Jan. In mijn klas zaten vele Jannen. Maar deze Jan was pas in de buurt komen wonen en hij was anders dan de andere Jannen. Hij was verlegen en wilde mijn hand vasthouden. Dat wilde ik weer niet, maar als excuus bood ik hem een kusje aan. Hij werd helemaal rood, ik vergeet dat nooit meer. Toen werd ik zo ïk ben ophem”” zo heete dat vroeger. Dit was in 1945.

Klaas Deuzeman avatar
Klaas Deuzeman

18 augustus 2022 11:39:37 AM

Een echte kalverliefde was het. Na te zijn getrouwd voor 50 jaar, na de reünie op school (van Deventerschool Amsterdam Oost) kwam ik haar weer tegen en we hebben nu al voor 8 jaar een LAT relatie. Zelfs een vriendenpaar van school zijn sinds het verlaten van de school meer dan 55 jaar een echtpaar gebleven.

?