Zo deed men het huishouden in de jaren 50!

Zo deed men het huishouden in de jaren 50!. Uitgelichte afbeelding

Tegenwoordig is het gemakkelijk om het huis schoon te houden maar in de jaren 50 waren apparaten en schoonmaakmiddelen nog vrij schaars. Het huishouden nam vroeger daarom veel meer tijd in beslag. Hoe deden huisvrouwen het huishouden toen?
SchoolBANK’er Inge herinnert het zich nog precies.

“Ik herinner mij dat als mijn moeder aan het strijken ging, ik bij haar mocht staan met een eigen ministrijkplankje en een heus strijkijzertje. Achteraf bleek het een mouwplankje te zijn, maar toch: ze liet mij de zakdoeken strijken en ik voelde me heel gewichtig, nuttig en nodig! Als ik die zakdoeken niet streek, zou mama veel meer werk hebben! En ik vond het juist zo fijn als ze liedjes zong of voorlas, dus ik hielp wel graag.”

“Vage herinneringen heb ik ook aan een wasketel op de kachel en in de bijkeuken. Die bijkeuken was meer een soort van rommelhok en daar was ook de wc. Hoe oud zal ik geweest zijn als ik nog weet dat ik op mijn tenen moest staan om met een uitgestrekte arm bij de kruk van de wc te kunnen, misschien drie jaar?”
En dan had je nog het rekje om de kachel in de huiskamer. Bijna iedereen van mijn leeftijd (57) weet dat nog wel. Daar hing het kleine spul op, sokken, ondergoed. Wat had mijn moeder trouwens veel meer werk aan het huishouden dan dat ik nu heb. Eigenlijk hebben wij het maar beschamend makkelijk!

Wat ik ook zo leuk vond was dat alle leveranciers aan de deur kwamen: de bakker, groenteboer, melkboer, voddenman, scharensliep, kaasboer, schillenboer, olieman en de kolenboer. Matten kloppen, waar zie en hoor je dat nog in deze tijd, net zoals een straatje of stoepje boenen. Zelfs ramen zemen raakt uit de tijd, zo lijkt het. Dekens werden uit het raam gehangen en de rest van het beddengoed daar bovenop om te luchten. En vaak rook je op straat hutspot, soep, of vlees.
Er wordt weleens gezegd: vroeger was alles beter – en dan wordt er meewarig gelachen om die zeurkousen door de moderne mensen van vandaag. Natuurlijk geldt dat lang niet voor alles, maar wat betreft de bovenstaande dingen zou ik maar wat graag de tijd nog eens terugdraaien.

Wat herinner jij je nog van het huishouden van vroeger? Op elke dag van de week stond er één huishoudelijke taak centraal. Maandag-wasdag, dinsdag-strijkdag, woensdag-gehaktdag… Kun jij het rijtje afmaken?

admin avatar

admin

Reacties 1
Ine van de Ven - van Wees avatar
Ine van de Ven - van Wees

2019 M05 14 16:21:05

In mijn tijd stond de wasketel op een gasstel in de schuur, ingevet met groene zeep te pruttelen en te trekken. Als de was na het drogen werd afgehaald, gingen de lakens en grote stukken door de mangel, waardoor ze werden glad geperst. De ramen werden gesopt en daarna met een pollepel met water uit een emmer afgespoeld. Was een leuk gezicht. Ze streepten dan ook niet. Ik ben 75.

?