Van de ‘Zwarte Maandag’ tot het Koninginnedagdrama – dit gebeurde er in 1987

11 mei 2023

|

7 minuten leestijd

Van de ‘Zwarte Maandag’ tot het Koninginnedagdrama – dit gebeurde er in 1987. Uitgelichte afbeelding

Het jaar 1987 was een jaar vol met belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. In de politiek waren er verkiezingen, belangrijke internationale verdragen werden gesloten en er waren enkele wereldwijde crises. Ook was ‘87 het jaar van de welbekende ‘Zwarte Maandag’ en het vreselijke Koninginnedagdrama. Op cultureel gebied waren er vele hoogtepunten, zoals het verschijnen van een aantal baanbrekende films en muziekalbums. Wat dacht je van Dirty Dancing?

Gebeurtenissen in ‘87

In 1987 vonden er in Nederland verschillende gebeurtenissen plaats. Te beginnen met het Koninginnedagdrama. Op Koninginnedag (30 april) vond er een aanslag plaats op het koninklijk gezin in Apeldoorn, waarbij 8 doden vielen en meerdere mensen gewond raakten. In Rotterdam werd de eerste paal van de Erasmusbrug geslagen. De brug zou pas in 1996 worden geopend. In Amsterdam brak er een grote brand uit in Hotel Polen, waarbij 33 mensen omkwamen. Het Rijksmuseum in Amsterdam opende opnieuw na een renovatie van 10 jaar. In Amsterdam vonden grote protesten plaats tegen de woningnood en de hoge huurprijzen.

In Nederland werden er Tweede Kamerverkiezingen gehouden, waarbij het CDA als winnaar uit de bus kwam. Tot slot ontplofte er bij de RAI in Amsterdam een bom tijdens een conferentie over Palestina. Er vielen geen doden, maar wel enkele gewonden. Buiten Nederland gebeurde er ook een hoop. Denk aan de Krach op de aandelenmarkt. Op 19 oktober 1987, ook wel bekend als ‘Zwarte Maandag’, daalden de aandelenkoersen op beurzen over de hele wereld in één dag dramatisch, met als gevolg een wereldwijde financiële crisis. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen bleef een belangrijk aandachtspunt in de internationale betrekkingen en vormde een bedreiging voor de stabiliteit in de regio.

Sport in ‘87

Er gebeurde veel op sportgebied in 1987. Ten eerste het Wereldkampioenschap Rugby. Nieuw-Zeeland won het Wereldkampioenschap Rugby dat in juni en juli in Nieuw-Zeeland werd gehouden. Ook wonnen Pat Cash en Martina Navratilova de titels voor heren en dames op Wimbledon. Het 2e Wereldkampioenschap Atletiek werd in 1987 gehouden in Rome, Italië. Carl Lewis was een van de sterren van het kampioenschap en won vier gouden medailles. Verder won Stephen Roche de Tour de France in 1987, de eerste Ierse wielrenner die de Tour won. Ook werd in ‘87 het Wereldkampioenschap Cricket gehouden in India en Pakistan, en Australië versloeg Engeland in de finale om het toernooi te winnen. Tot slot vond het 6e Wereldkampioenschap Zwemmen plaats in Perth, Australië. Amerikaanse zwemmers Matt Biondi en Janet Evans wonnen beide 6 gouden medailles.

De muziek in de jaren ‘87

De meest bijzondere muziekgebeurtenis van dit jaar vond plaats in Berlijn. Het concert van David Bowie in Berlijn in 1987 was een legendarisch optreden dat plaatsvond in de buurt van de Berlijnse Muur. Het concert was bedoeld als een viering van de val van de Berlijnse Muur, die enkele jaren later plaatsvond. Bowie speelde voor een menigte van ongeveer 80.000 mensen, waarvan velen uit Oost-Duitsland kwamen om het concert bij te wonen. Het concert was opmerkelijk omdat het plaatsvond in een tijd dat de Berlijnse Muur nog steeds stond en de spanningen tussen Oost en West hoog waren. Bowie speelde nummers als “Heroes” en “Ziggy Stardust”, die een speciale betekenis hadden voor de Berlijnse bevolking en symboliseerden de hoop op een verenigd Duitsland. Het concert werd ook uitgezonden op televisie, wat bijdroeg aan de populariteit van Bowie in Duitsland en het bewustzijn van de culturele en politieke spanningen van die tijd vergrootte.

Het optreden wordt vandaag de dag nog steeds herinnerd als een van de belangrijkste momenten in de popgeschiedenis en een symbool van de veranderingen die plaatsvonden in Berlijn en Europa in de jaren ’80. Piet Veerman stopte in 1985 als zanger van de Volendamse band The Cats vanwege problemen met zijn stembanden. Na 2 jaar herstel brak hij weer door het nummer ‘Sailin’ Home’. Het was zelfs de bestverkochte single van ‘87! Niet alleen Piet Veerman behaalde groot succes nadat hij zijn band de rug toe had gekeerd. George Michael, bekend van Wham! Brak dit jaar ook door als soloartiest. Hij scoorde zelfs 3 nummer 1 hits in 1 jaar. Tot slot kwam MTV Nederland voor het eerst op televisie en werd de Hitkrant uitgebracht.

Top 10 van 1987

  1. Sailin’ home – Piet Veerman
  2. Corkcett’s theme – Jan Hammer
  3. I wanna dance with somebody – Witney Houston
  4. You want love – Mixed Emoticons
  5. Who’s that girl – Madonna
  6. Never gonna give you up – Rick Astley
  7. Lean on Me – Club Nouveau
  8. I knew you were waiting – George Michael, Aretha Franklin
  9. Nothing’s gonna stop us now – Starship
  10. Pump up the volume – M|A|R|R|S

Televisie in de jaren ‘87

In 1987 keken we graag naar Ron’s Honeymoonquiz, gepresenteerd door Ron Brandsteder. In dit programma streden 3 pasgetrouwde stellen om een huwelijksreis. De rondes waarbij de bruidegom na 5 foute antwoorden in de tomatensoep viel, waren legendarisch. De film Dirty Dancing is ook uitgebracht in 1987. De dansfilm veroverde wereldwijd de harten van romantische muziekliefhebbers. De soundtrack ‘I’ve had the time of my life’, kreeg een Oscar en werd in 1988 de grootste hit in Nederland.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 2
Anna van der Kruit avatar
Anna van der Kruit

12 mei 2023 9:49:08 AM

Volgens mij heb je een verkeerde datum bij 30 april 1987 toen waren ze in Breukelen in 2009 was in Apeldoorn.
Lijkt mij best pijnlijk om zoiets te lezen als je slachtoffer ben of dat je na bestaande bent.

Mvg Anna

fia bakker avatar
fia bakker

12 mei 2023 1:54:04 PM

Het kan Schoolbank allemaal niet zoveel schelen. Er zijn meer fouten, ook wat de namen van de scholen betreft maar Schoolbank doet daar niks aan.
Alle moeite kost teveel geld misschien? Vandaar ook dat alleen betalende klanten hier onder sommige artikelen nog kunnen reageren denk ik. De artikelenschrijvers zullen het ook niet voor niets doen.