Ga naar de inhoud

Van de ‘Zwarte Maandag’ tot de introductie van de Eurotunnel – dit gebeurde er in 1987

Update:
1987

Het jaar 1987 was een jaar vol met belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. In de politiek waren er verkiezingen, belangrijke internationale verdragen werden gesloten en er waren enkele wereldwijde crises. Ook was ‘87 het jaar van de welbekende ‘Zwarte Maandag’ en de introductie van de Eurotunnel. Op cultureel gebied waren er vele hoogtepunten, zoals het verschijnen van een aantal baanbrekende films en muziekalbums. Wat dacht je van Dirty Dancing?

Gebeurtenissen in ‘87

1987 was een cruciaal jaar voor de geopolitiek. Denk aan de ondertekening van het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, wat resulteerde in de vernietiging van duizenden kernwapens. Ook was ‘87 het jaar van de introductie van de Eurotunnel, een 50 kilometer lange spoorwegtunnel die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbond. 1987 was ook een opwindend jaar op het gebied van technologie, met enkele belangrijke doorbraken, waaronder de oprichting van Adobe Systems, het bedrijf achter populaire software zoals Photoshop en Illustrator, wat een enorme impact had op de grafische industrie. Ook was 1987 het jaar van de eerste commerciële mobiele telefoon. De Motorola DynaTAC 8000X, werd geïntroduceerd. Dit markeerde het begin van de mobiele revolutie die ons huidige tijdperk van connectiviteit heeft gevormd. Tot slot: de lancering van de IBM PS/2-computer, die bekend stond om zijn geavanceerde grafische mogelijkheden en de introductie van de computermuis en het toetsenbord met de bekende QWERTY-indeling. As last, but not least: op 19 oktober 1987, ook wel bekend als ‘Zwarte Maandag’, daalden de aandelenkoersen op beurzen over de hele wereld in één dag dramatisch, met als gevolg een wereldwijde financiële crisis. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen bleef een belangrijk aandachtspunt in de internationale betrekkingen en vormde een bedreiging voor de stabiliteit in de regio.

Sport in ‘87

Het jaar 1987 stond in het teken van het Wereldkampioenschap Atletiek, gehouden in Rome, Italië. Dit evenement bracht ’s werelds beste atleten samen om te strijden om de titel in verschillende disciplines. Het kampioenschap markeerde ook de opkomst van enkele legendarische atleten, waaronder Carl Lewis, die maar liefst vier gouden medailles won. Ook het Formule 1-seizoen van 1987 was vol actie en opwinding. Nelson Piquet werd de wereldkampioen, rijdend voor het Williams-team. Deze overwinning was zijn derde wereldtitel in de Formule 1. Het seizoen werd ook gekenmerkt door intense rivaliteit tussen Piquet, Ayrton Senna en Nigel Mansell.

Tennisfans werden getrakteerd op een onvergetelijk toernooi tijdens Wimbledon in 1987. Het was het jaar waarin Pat Cash de herentitel veroverde, terwijl Martina Navratilova triomfeerde bij de dames. Deze editie van Wimbledon wordt vaak herinnerd vanwege het emotionele moment waarop Cash de tribunes in rende om zijn familie te omhelzen na zijn overwinning.

In 1987 vond ook de allereerste Rugby World Cup plaats in Nieuw-Zeeland en Australië. Dit toernooi betekende een mijlpaal voor het rugby en de groeiende populariteit ervan wereldwijd. Nieuw-Zeeland werd de eerste wereldkampioen rugby door in de finale Frankrijk te verslaan.

De Tour de France van 1987 was een gedenkwaardige race, met een intense strijd tussen Stephen Roche en Pedro Delgado. Roche, een Ierse wielrenner, behaalde uiteindelijk de overwinning en werd de eerste Ierse winnaar van de Tour de France.

De muziek in de jaren ‘87

Op het gebied van muziek was 1987 een opmerkelijk jaar, met de release van baanbrekende albums, iconische hits en de opkomst van invloedrijke artiesten. Hier zijn enkele hoogtepunten uit 1987:

 • U2 – “The Joshua Tree”: U2 bracht in 1987 hun vijfde studioalbum uit, genaamd “The Joshua Tree”. Dit album betekende een keerpunt in hun carrière en bevatte hits zoals “With or Without You” en “Where the Streets Have No Name”. Het album werd wereldwijd geprezen en leverde U2 een enorm succes op.
 • Michael Jackson – “Bad”: In 1987 bracht Michael Jackson zijn iconische album “Bad” uit, dat enkele van zijn grootste hits bevatte, waaronder “Smooth Criminal”, “The Way You Make Me Feel” en het titelnummer “Bad”. Het album consolideerde Jackson’s status als een van de grootste popartiesten aller tijden.
 • Guns N’ Roses – “Appetite for Destruction”: Het debuutalbum van Guns N’ Roses, “Appetite for Destruction”, zag het daglicht in 1987. Het album, met hits als “Sweet Child o’ Mine” en “Welcome to the Jungle”, vestigde de band als een van de toonaangevende rockbands van die tijd.
 • Prince – “Sign o’ the Times”: Prince bracht in 1987 zijn baanbrekende dubbelalbum “Sign o’ the Times” uit, dat een mix van funk, pop, rock en soul bevatte. Het album werd geprezen om zijn artistieke visie en bevatte hits zoals “Sign o’ the Times” en “U Got the Look”.
 • Whitney Houston – “Whitney”: In 1987 bracht Whitney Houston haar tweede studio album uit, simpelweg getiteld “Whitney”. Het album bevatte enkele van haar grootste hits, waaronder “I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)” en “Didn’t We Almost Have It All”.
 • Piet Veerman stopte in 1985 als zanger van de Volendamse band The Cats vanwege problemen met zijn stembanden. Na 2 jaar herstel brak hij weer door het nummer ‘Sailin’ Home’. Het was zelfs de bestverkochte single van ‘87! 
 • Niet alleen Piet Veerman behaalde groot succes nadat hij zijn band de rug toe had gekeerd. George Michael, bekend van Wham! Brak dit jaar ook door als solo-artiest. Hij scoorde zelfs 3 nummer 1 hits in 1 jaar. 
 • Tot slot kwam MTV Nederland voor het eerst op televisie en werd de Hitkrant uitgebracht.

Top 10 van 1987

 1. Sailin’ home – Piet Veerman
 2. Corkcett’s theme – Jan Hammer
 3. I wanna dance with somebody – Witney Houston
 4. You want love – Mixed Emoticons
 5. Who’s that girl – Madonna
 6. Never gonna give you up – Rick Astley
 7. Lean on Me – Club Nouveau
 8. I knew you were waiting – George Michael, Aretha Franklin
 9. Nothing’s gonna stop us now – Starship
 10. Pump up the volume – M|A|R|R|S 

Televisie in de jaren ‘87

In 1987 keken we graag naar Ron’s Honeymoonquiz, gepresenteerd door Ron Brandsteder. In dit programma strede 3 pasgetrouwde stellen om een huwelijksreis. De rondes waarbij de bruidegom na 5 foute antwoorden in de tomatensoep viel, waren legendarisch. De film Dirty Dancing is ook uitgebracht in 1987. De dansfilm veroverde wereldwijd de harten van romantische muziekliefhebbers. De soundtrack ‘I’ve had the time of my life’, kreeg een Oscar en werd in 1988 de grootste hit in Nederland. 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 4

 1. avatar
  mariel lavrijsen

  Mijn herinnering van 1987 is vooral, dat ik net op een nieuwe school was en vlakbij een ongeluk kreeg. Omdat iedereen hier van schrok, hielp dit (o.a.) dat ik (later goed opgeknapt) een leuke schooltijd daar kreeg. Ook zongen we vaak populaire liedjes, en ton ik bovenstaande las, herinnerde ik me dat "Sailin Home", hier ook bij zat.

 2. avatar
  mariel lavrijsen

  In 1987 zta ik net op een nieuwe school, toen ik daar vlakij een ongeluk kreeg. Iedereen schrok erg en (o.a.) dit hielp mee dat ik (later goed opgeknapt) een leuke schoooltijd kreeg. Ook Sailin Home zongen we op school en vind ik nog steeds heel mooi.

 3. avatar
  Arjen Bikha

  Ja,1987. Het jaar dat Michael Jackson terug keerde met zijn nieuwe album BAD. Hij had echt alle andere artiesten verslagen en ingehaald, En werd uitgeroepen tot de beste Artiest allertijden. Beter dan Madonna en prince, George Michael. Ben nog steeds en altijd een groot fan van deze Superster. Ik begon op de basisschool meer te dansen als Michael Jackson, en zelfs meisjes begonnen zelfs beetje ruzie met elkaar te maken om mij om dat ze me in hun dans groep wouden hebben. Ik was namelijk de enige jonge op school die danste. Precies 1 jaar later in 1988 gingen we op schoolkamp, en daar hielden we ook een echte Playbackshow. Er deden toen 7 meisjes mee, en ik was de enige jonge. Ik heb toen het Nummer van Michael Jackson gedaan: Dirty Diana. Ik was als laatste kandidaat, En iedereen zei van te voren al tegen mij dat ik ging winnen. En ja, ik had ook gewonnen van alle meisjes die meededen. Fantastische tijd je jeugd, en de basisschool tijd.