Ga naar de inhoud

Het huwelijk van Beatrix en Claus en de minirok trend – dit gebeurde er in 1966

1966

In 1966 droegen alle vrouwen minirokken, trouwde prinses Beatrix met Claus, veranderde David Jones zijn artiestennaam in David Bowie en overleed Walt Disney aan de gevolgen van longkanker. Dit en nog veel meer gebeurde er in 1966!

Gebeurtenissen in ‘66

Denk je aan 1966, denk je aan minirokken. De minirok werd populair onder invloed van modeontwerpster Mary Quant, die de rok boven de knie afknipte, zodat de meiden makkelijker naar de bus konden rennen dan met de gebruikelijke, veel langere rokken. Veel belangrijker was natuurlijk dat de jongedames door de korte rokken met hun prachtige benen konden pronken. 1966 was ook het jaartal dat Ramses Shaffy doorbrak met zijn eerste single ‘Sammy’. Ramsy was anders. Hij was een vernieuwer, een levensgenieter en groots. Opmerkelijk: bij de lokale verkiezingen behaalde de Boerenpartij een waanzinnig succes. De partij van de boer Koekkoek sprak niet alleen de boeren aan, maar ook middenstanders en mensen uit achterstandswijken. Tot slot trouwde kroonprinses Beatrix en Claus von Amsberg met elkaar in Amsterdam.

Sport in ‘66

Er vonden verschillende belangrijke sportgebeurtenissen plaats in 1966. Hieronder volgen enkele hoogtepunten. Te beginnen met Het WK voetbal in Engeland. Dit was het achtste Wereldkampioenschap voetbal, en het werd gehouden van 11 juli tot 30 juli 1966 in Engeland. Het gastland wist het toernooi te winnen door West-Duitsland in de finale met 4-2 te verslaan. Ook de Tour de France van 1966 werd gehouden van 21 juni tot 14 juli en werd gewonnen door Lucien Aimar uit Frankrijk. Bij de mannen won de Australiër Roy Emerson het heren enkelspel toernooi, terwijl de Amerikaanse Billie Jean King het dames enkelspel toernooi won. Het EK atletiek van 1966 vond plaats in Budapest, Hongarije van 30 augustus tot 4 september. Grote winnaar was de Sovjet-Unie met 22 medailles, waarvan 8 gouden. In de NBA-finale van 1966 stonden de Boston Celtics tegenover de Los Angeles Lakers. De Celtics wonnen de finale met 4-3 en veroverden daarmee hun 8e NBA-titel in 9 jaar tijd.

De muziek in de jaren ‘66

In 1966 was er een breed scala aan muziekgenres populair, van rock-‘n-roll en pop tot soul, blues en country. Te beginnen met een bijzondere muziekgebeurtenis: De 19-jarige David Jones kiest in ‘66 voor een artiestennaam: David Bowie is geboren. In 1966 was het ook voor het eerst dat er een zwarte artiest aan het Songfestival meedeed. Het ging om de Surinaams-Nederlandse Milly Scott. Het lied viel helaas niet in de smaak. Kan jij het nostalgische lied nog herinneren?

“Fernando, Fernando, gitarist uit Santiago

Speelt de hele avond solo

En rijdt dan nog naar San Antonio

Philippo, Philippo, is heel anders dan Fernando

Heus die stapt niet in zijn auto

En rijdt dan nog naar San Antonio

Maar Fernando die verlangt zo naar haar

Ook al is hij moe, hij pakt zijn gitaar

Geeft zijn liedjes en zijn liefde cadeau aan haar

In San Antonio”

Top 10 van 1966

  1. Sloop John B – The Beach Boys
  2. These boots are made for walkin’ – Nancy Sinatra
  3. Strangers in the night – Frank Sinatra
  4. Michelle – The Beatles
  5. Monday, Monday – The Mamas & The Papas 
  6. To whom it concerns – Chris Andrews
  7. Dedicated follower of fashion – The Kinks
  8. Little man – Sonny & Cher
  9. 19th nervous breakdown – The Rolling Stones
  10. Second hand rose – Barbara Streisand 

Televisie in de jaren ‘66

In 1966 keken we graag naar De Mounties. Dit was al sinds 1946 een duo – maar werden pas echt succesvol toen Piet Bambergen en René van Vooren vanaf ‘66 een komisch koppel vormden. Het tweetal maakte hilarische televisie met het programma ‘De man zonder hoofd’. Ook konden we geen genoeg krijgen van de musical ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. Het was eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar alle leeftijden vonden het fantastisch. Om af te sluiten met wat triests: in 1966 overleed ook Walt Disney (tijdens de opnames van Jungle Book) aan de gevolgen van longkanker. 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs: