Ga naar de inhoud

Nationale Baarddag, de geschiedenis van de baard

Update:
geschiedenis baard

Op 3 september is het de dag van de baard. Reden genoeg om op deze Nationale Baarddag je te verdiepen in de geschiedenis van de baard. Lees hier alles over de geschiedenis van de baard en laat je verrassen door een paar grappige feitjes.

Waarom hebben mannen een baard?

Tegenwoordig laten mannen hun baard staan omdat ze het gewoon mooi vinden of om mannelijkheid uit te stralen. Vroeger was dat wel anders: je liet je baard groeien omdat ze een functie hadden. Heel vroeger – toen de aarde een kouder klimaat kende dan nu – was lichaams- en gezichtsbeharing zeer gewenst. Het hield je immers warm. Ook beschermde het hun mond tegen vuil en de felle zon. Honderden (al niet duizenden) jaren later lieten mannen hun baard groeien om gewelddadig over te komen en om lokale stammen te intimideren. Een baard zorgt voor een optisch sterkere kaaklijn, wat men liet schrikken.

Baarden per continent

Mannen hebben dus om verschillende redenen een baard (gehad). De beweegredenen om een baard te nemen verschilde ook per continent waar je vandaan kwam. Zo hadden mannen in Irak een lange en volle baard omdat ze het gewoon heel mooi vonden, lieten Egyptenaren hun baard staan als blijk richting de goden en in India werden baarden lang gedragen als symbool voor wijsheid en eer. Hun baard was altijd goed verzorgd en was ontzettend belangrijk. Ging je vreemd? Overspel werd gestraft met het publiek afsnijden van je baard. Tot slot: in China scheerden mannen zich niet vanuit het geloof dat het menselijk lichaam niet aangetast mocht worden, omdat het immers een gift was van je ouders.

Van veel baard tot weinig baard

Waar je ook vandaan kwam en wat je beweegredenen ook was: vroeger had bijna elke man een baard. In de Middeleeuwen begon hier wat in te veranderen. Hoewel een baard werd gezien als moedig en mannelijk, waren ongehuwde priesters gladgeschoren. Tijdens het begin van de 17e eeuw werd dit door meer mannen opgepakt. De lengte van de baard werd steeds minder. In 1698 kwam er in Rusland zelfs een wet waardoor er belasting werd geheven op baard dragende mannen. Het doel van deze wet? De keizer wilde dat de Russische cultuur meer aansloot bij West-Europa. Daar waren wel al veel gladgeschoren mannen te vinden. Daarom kende de 19e eeuw twee kampen als het aankwam op gezichtsbeharing: gladgeschoren of flink bebaard. De populariteit neemt in het begin van de 20e eeuw af en dit is eigenlijk zo gebleven. Sinds de eerste grote advertentiecampagne van Gillette, is de massale verkoop van scheermesjes gestart. Sindsdien zijn baarden absoluut weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Tegenwoordig dragen zo’n 55% van alle mannen een baard.

Leuk om te weten: President Lincoln heeft met zijn baardstijl een zeer grote invloed gehad op het aanzien van baarden en is verantwoordelijk voor de populariteit van de baard van nu.

Meer blogs:

categorieën: Van toen

Reacties 10

  1. avatar
    André Heeger

    En de Romeinen?

  2. avatar
    Kees van der Dussen

    In 1968 was ik de eerste (voor zover we toen wisten) die eindexamen deed met een baard op het Baarnsch Lyceum. Ik werd door leraren gewaarschuwd dat ik daardoor meer herkenbaar zou zijn voor externe examinatoren - dat risico heb ik genomen. Sinds dat jaar heb ik nog steeds en baard. In mijn jeugd zag je heel weinig mannen met een baard - een heel enkele keer één in de havenbuurt waar ik mijn eerste jaren heb doorgebracht - mensen vonden een baard raar in die tijd. Mijn overgrootvader en mijn over-overgrootvader hadden ook een baard (daar hebben wij een foto van). Mijn grootmoeder vertelde mij eens dat mijn over-overgrootvader s'zomers zijn wangen schoor, maar s'winters een volle baard had - ik scheer nog steeds gedeeltelijk, niet alleen s'zomers.

  3. avatar
    fia bakker

    Heb mijn man wel eens gevraagd of hij niet voor één keer eens een baard wilde laten staan. Gewoon om eens te zien hoe het hem stond. En dan wilde ik er graag vlechtjes in maken. Met kraaltjes erin. Maar hij wilde het niet...

  4. avatar
    robert gerritsjans

    nee tuurlijk niet , en dan ook nog met vlechtjes .

  5. avatar
    fia bakker

    Hahaha. Ik vond het wel een leuk idee. Ook helemaal niks voor hem. Hahahaha. Had je 'm moeten zien kijken, die echte Groninger van me.. Ik lag in een deuk.

  6. avatar
    Barbara Muijlaert

    Sommige baarden zijn echt mooi, maar niet iedereen staat het en niet alle baarden zijn even mooi. Mijn man heeft ook eens een baard en snor gehad. Kort en in model stond het hem prima, maar lang zeer zeker niet. En er hangt voor mij zeker een groot nadeel aan een snor. Het zoent voor geen meter.

  7. avatar
    robert gerritsjans

    Barbara nu nog zoenen , niet serieus toch .

  8. avatar
    Henk van Stipriaan

    Eind jaren zestig van de vorige eeuw had ik als adolescent een baard laten groeien. Aangezien ik (nog) zwart hoofdhaar had was mijn baard dientengevolge eveneens van dezelfde kleur. Ik heb nog een foto uit die tijd waarop ik, gestoken in een terlenka broek plus wit overhemd en, dat is nog het ergste, met een pijp tussen mijn tanden, afgebeeld sta; en toch was ik geen kakker. Vergeleken met toen, nu 50 jaar later, ben ik, qua uiterlijk, niet eens zoveel ouder geworden. En toch, als ik die foto zie krijg ik met terugwerkende kracht toch enigszins een gevoel van schaamte.

  9. avatar
    age roskam

    Tijdens mijn militaire diensttijd (1968) lieten verschillende jongens hun baard staan. (Misschien een soort protest tegen het extreem korte haarkapsel?) Moest er verzorgd uitzien, niet te lang. Je moest dan een verzoek indienen dat beoordeeld werd door de commandant. We vulden als reden altijd in: verfraaiing van het uiterlijk. De commandant probeerde ons wel om te praten: je wordt er wel erg oud door. Overigens werd bij ons legeronderdeel het verzoek altijd toegestaan.

  10. avatar
    Berta de Keizer-Vink

    vreselijk al die vieze baarden, ze zien er allemaal goor uit en maken iedereen vele jaren ouder.. alle mannen zijn meteen oud als ze een baard dragen. Ik vind het bovendien zeer onverzorgd en onfris om te zien, afschuwelijk.