Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1969

Update:
1969

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1969?

Tienertoer

De NS voerde voor veertig gulden al de achtdaagse Kriskraskaart, maar voor twintig gulden kon je vanaf 1969 ook op Tienertoer. Met deze kaart met pasfoto mocht elke twaalf- tot negentienjarige in de maanden juni tot en met augustus acht dagen aaneengesloten onbeperkt 2e klas reizen door heel Nederland. Daarnaast mocht je ook gebruikmaken van de NS busdienst, en op alle andere busdiensten kreeg je 50% korting. Honderdduizenden tieners hebben gebruikgemaakt van deze kaarten om met vrienden en vriendinnen Nederland te ontdekken. Later veranderde dit in vier reisdagen binnen tien dagen waarna Tienertoer in 1994 kwam te vervallen. Andere variaties op de kaart waren Jongerentoer en Tourtime.

Doorbraak

De Nederlandse kruising tussen Ivanhoe en Robin Hood heette Floris. De twaalfdelige Voor tv gemaakte avonturenjeugdserie betekende de doorbraak voor Paul Verhoeven en Rutger Hauer en was zo groots opgezet qua decors en budget dat de geplande draaitijd van 3,5 maand uitliep tot acht maanden en de kosten met 300% werden overschreden. Het resultaat was een geweldige serie en het meest succesvolle tv-programma van 1969. Op een gegeven moment keken 3,5 miljoen Nederlanders naar een aflevering. Verhoeven en Hauer zouden samen meer grote successen hebben, zoals de kaskrakers Turks fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977).

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

categorie├źn: Jaren 60 Van toen