Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1966

Update:
1966

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1966?

Schaatsduo

22 januari 1966

Op een koude januaridag in het IJsselstadion in Deventer werden twee nationale helden geboren. Ard Schenk en Kees Verkerk degradeerden hun tegenstanders op de Europese schaatskampioenschappen tot een stelletje amateurs. Schenk won, vlak voor Verkerk. Op het WK later dat jaar waren de rollen omgedraaid en trok Kees Verkerk aan het langste eind. Het was het begin van het tijdperk ‘Ard & Keessie’, waarin Nederland uitgroeide tot een schaatsnatie met allure.

Bij iedere schaatswedstrijd zat Nederland met opschrijfboekje in de aanslag aan de buis gekluisterd om de rondetijden van de twee schaatshelden bij te houden, terwijl aanmoedigend werd gezongen: ‘Ard en Keessie, geef hem van katoen. Een van jullie tweetjes wordt straks wereldkampioen. Ard en Keessie, geef hem van katoen. Als Ard het niet kan fiksen, dan zal Keessie het wel doen.’ En zo gebeurde het ook, want ‘Ard & Keessie’ zouden de komende jaren de grote prijzen samen verdelen.

Boer Koekoek

23 maart 1966

Bij de lokale verkiezingen behaalde de Boerenpartij een waanzinnig succes. De partij van Boer Koekoek sprak niet alleen de boeren aan, ook middenstanders en mensen in de achterstandswijken van grote steden die ontevreden waren met het beleid in het land en die zich niet gehoord en vertegenwoordigd voelden door de Haagse kliek, zagen in Hendrik Koekoek een charismatische protestleider. Bij de Provinciale Statenverkiezingen op 23 maart haalde de partij 44 zetels, waardoor de Boerenpartij ook in de Eerste Kamer terechtkwam. Twee maanden later drong de Boerenpartij ook door tot de gemeenteraden van de meeste grote steden.

Hilarisch duo

De Mounties bestonden al vanaf 1946, maar werden pas echt succesvol toen Piet Bambergen en René van Vooren vanaf 1966 een perfect komisch koppel vormden. Met Van Vooren als aangever en Bambergen als afmaker zorgde het duo voor hilarische televisie in De man zonder hoofd en hun eigen De Mounties Show. Daarnaast trok het tweetal met hun eigen revue in het hele land volle zalen.

Niet met de deuren slaan!

3 september 1966

Na ’s lands eerste musical leverde de samenwerking tussen Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink opnieuw een juweeltje af. De komische televisieserie Ja zuster, nee zuster was bedoeld voor kinderen, maar werd bij alle leeftijden een enorm succes. Vanaf de eerste aflevering was de komische serie over het Rusthuis Klivia van zuster Klivia (Hetty Blok) direct het populairste programma op de televisie.

Rusthuis Klivia was een ‘rusthuis vol herrie’ waarin geen oude mensen woonden, maar jonge mensen, zoals knutselaar Bertus, Bobby met zijn spinazie, pruikenmaakster Jet, inbreker Gerrit en de ingenieur, die in de kelder allerlei vage experimenten uitvoerde. Samen kregen de bewoners het regelmatig aan de stok met de Boze Buurman Boordevol, van wie zuster Klivia het pand huurde. Liedjes als ‘M’n Opa’, ‘Wil u een stekkie (van de fuch, fuch, fuchsia)?’ en ‘De kat van ome Willem’ kwamen uit op LP en werden opgenomen in het collectief geheugen.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs: