Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1965

Update:
1965

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1965?

De provo’s

25 mei 1965

De grote steden in Nederland raakten in 1965 in de ban van de provo’s. Die anarchistische en pacifistische organisatie werd in mei in Amsterdam opgericht en ontketende een ludiek verzet tegen gezag, de consumptiemaatschappij, oorlog en alles wat de aarde kapotmaakte. De provo’s hielden grote happenings, de bekendste bij het Lieverdje op het Spui, en daagden de gevestigde orde uit met ‘witte’ plannen. Zo kwam er het witte fietsenplan, gratis te gebruiken fietsen om te pleiten voor een autoloze binnenstad; het witte huizenplan, witgekalkte voordeuren zodat men wist welke panden gekraakt konden worden; de witkar, een klein elektrisch deelautootje; het witte wijvenplan, gratis anticonceptiemiddelen voor jonge vrouwen; en het witte kinderplan voor gratis crèches. De gevestigde orde zag de provo’s als gezagsondermijnende lastpakken en trad hard op. Het antwoord van de provo’s: een volgend wit plan. Met het witte kippenplan moesten gewelddadige politieagenten worden omgeschoold tot ongewapende sociaal werkers.

De Top 40

2 januari 1965

Na een bezoek aan Amerika wist Joost den Draaijer de directie van Radio Veronica te overtuigen dat ook Veronica een eigen hitparade nodig had. Op 2 januari presenteerde Den Draaijer zelf de eerste ‘Nederlandse Hitparade’. In de eerste Veronica-hitlijst stond Roy Orbisons ‘Oh, Pretty Woman’ op drie en ‘The French Song’ van Lucille Starr op twee. The Beatles scoorden met ‘I Feel Fine’ de eerste nummer 1-hit, en ook The Rolling Stones deden het met drie noteringen buitengewoon goed. In 1966 veranderde het populaire radiostation de naam van de hitlijst in Veronica Top 40. De Top 40 werd een vast onderdeel van de zaterdagmiddag van miljoenen radio luisterende Nederlanders. Anno 2022 is de lijst nog steeds populair en kun je de Top40 op vrijdagmiddag beluisteren via Qmusic.

Marionetten redden de wereld

30 september 1965

De sciencefiction-marionettenserie Thunderbirds ging ruim zestig jaar vooruit in de tijd. In het jaar 2026 leeft Jeff Tracy, een voormalig astronaut, met zijn vijf zoons en de wetenschapper Brains op een eiland in de Grote Oceaan. Van daaruit voeren zij met hun Geheime organisatie International Rescue in geavanceerde voertuigen (de Thunderbirds) reddingsoperaties uit bij rampen over de hele wereld. De poppen in de serie werden bestuurd via touwtjes en met elektronica, zodat de ogen en lippen ook konden bewegen. In Nederland was de serie te zien bij de AVRO, eerst nagesynchroniseerd, maar later in de originele Engelstalige versie.

Nederbiet

Naar het voorbeeld van The Beatles en The Pretty Things kwamen er halverwege de jaren ’60 ook in Nederland bandjes die hippe beatmuziek speelden. Den Haag was in de eerste jaren met The Motions, Q’65 (foto) en The Golden Earrings het epicentrum van de ‘Nederbiet’. Ook Tee Set, rond pianist Hans van Eijck, en The Outsiders, met als frontman de in het Amsterdams-Engels zingende Wally Tax, waren uitermate populair.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

categorie├źn: Jaren 60 Van toen

Reacties 1

  1. avatar
    Fred van de Plas

    Wat te denken van the shoes,Q65 bintags , cubby ant the blisserts Groep 1850..the miljonairs Bzn ZZ ante The Maskers, The Lords Bob Bauber Jhonny Lion Junet Gloria met Robbert long ,HET ( geen zin om op te staan) Rob Hoeke, living blues Roek Wiliams ant te Familie Jaap Dekker (kinder liedjes) Boudewijn de groot, Jaap Fischer,