Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1962

Update:
1962

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1962?

Het cassettebandje

Augustus 1962

Toen de Nederlander Lou Ottens voor het oer-Hollandse Philips de opdracht kreeg om een nieuw cassettebandje te ontwikkelen, keek hij naar een bestaand ontwerp van het merk RCA. Lou wilde dat dit bandje zo klein was dat het in een overhemdzak of binnenzak van een jasje zou passen. Het nieuw ontwikkelde bandje werd op de IFA (een beurs voor consumentenelektronica) gepresenteerd met de slogan ‘kleiner dan een pakje sigaretten’.

Na de beurs kwamen er meteen allerlei kopieën van het bandje op de markt in diverse maten. Vanaf half 1960 maakte Philips afspraken met onder andere Sony om het door Philips gepatenteerde cassettebandje als standaard te gaan gebruiken. Over het algemeen werd het cassettebandje gebruikt om muziek vanaf een plaat of de radio op te nemen, en veel minder om kant-en-klaar te kopen met een album van een artiest erop.

Heißer Sand’

‘Brandend zand en een verloren land. En een leven vol gevaar’: Anneke Grönloh’s grootste hit staat aan het eind van 1962 maar liefst 26 weken lang in de hitparade. Het van oorsprong Duitse liedje (‘Heißer Sand’) werd door Johnny Hoes (‘de koning van de smartlap’) vertaald in het Nederlands, waarna er naar schatting 1 miljoen singles van verkocht werden. Er werden veel covers van het lied opgenomen in veel verschillende talen. Een van de opvallendste vertolkingen komt van Rubberen Robbie, met de versie ‘Brandend maagzuur’.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs: