Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1954

Update:
1954

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1954?

Tocht der Tochten 

3 februari 1954

Op sommige plaatsen in Friesland kwam het kruiende ijs door de koude wind tot over de dijken in de achtertuintjes terecht, en het ijs op het IJsselmeer was dik genoeg om er harddraverijwedstrijden op te houden met paard-en-wagen. De dichtgevroren Friese wateren waren klaar voor een nieuwe ‘Tocht der Tochten’. Het was de Friese onderwijzer Jeen van den Berg die op 3 februari na bijna 200 kilometer afzien als eerste over de finish kwam op de Stadsgracht in Leeuwarden. Zijn tijd, 7 uur 35 minuten, was een nieuw record dat 31 jaar lang zou blijven staan.

Petticoat

Dankzij de ‘New Look’ van modeontwerper Christian Dior werd de petticoat als snel een van de meest populaire kledingstukken voor jonge vrouwen. De met tule en kant versierde volumineuze onderrokken gaven de benen van jongedames niet alleen alle ruimte om te bewegen, ze gaven hen vooral de bewegingsvrijheid om te dansen op een steeds populairder wordende muziekstroming: rock-’n-roll.

Bartje houdt niet van bonen 

4 september 1954

‘Ik bid nie veur bruune boon’n!’. Dit riep Bartje, de hoofdpersoon uit de gelijknamige boeken van schrijver Anne de Vries, om zijn walging over de vieze bonen op het bord voor zich kenbaar te maken, nadat zijn vader had opgeroepen tot gebed om de maaltijd te openen. Op 4 september kreeg hét boegbeeld van Drenthe een standbeeld in Assen.

De populairste zanger van Nederland 

In 1954 kwam de Nederlandse levensliedzanger en gitarist Eddy Christiani met het nummer ‘Daar bij de waterkant’. Christiani werd van 1953 tot 1956 verkozen tot de populairste zanger van Nederland. Na deze periode nam zijn populariteit af. Met name door de komst van rock-’n-roll werd Nederlandstalige muziek een stuk minder populair bij de jeugd. Die kozen voor de muziek van Elvis, Little Richard en Chuck Berry.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

categorie├źn: Jaren 50 Van toen