Ga naar de inhoud

Ganzenbord, heb jij dit nostalgische spel vroeger ook gespeeld?

ganzenbord

Ganzenbord. Dit spel is al vele generaties populair, en menig opa of oma zal zich herinneren dat ze het vroeger hebben gespeeld. Het oud-Hollandse Ganzenbord van Jumbo, met zijn prachtig geïllustreerde speelbord en houten gansfiguren, is echt een juweeltje. Het is een klassieker die nog steeds geliefd is bij jong en oud. Haal hier wat nostalgische herinneringen op aan dit leuke spel. 

Wat is Ganzenbord en hoe speel je het? 

Ganzenbord is een klassiek bordspel dat al eeuwenlang wordt gespeeld. Het spel wordt gespeeld met een bord dat een spiraalvormig pad toont met 63 vakjes, waarvan de eerste en de laatste vakjes als “Start” en “Finish” worden gemarkeerd. Het spel wordt gespeeld met twee of meer spelers en elke speler heeft een pion die over het bord beweegt. De spelers gooien om de beurt een dobbelsteen en verplaatsen hun pion over het bord volgens het aantal ogen dat ze gooien. Sommige vakjes op het bord zijn speciale vakjes waarbij de speler een extra beurt krijgt, vooruit of achteruit moet gaan, of moet wachten totdat een andere speler hem inhaalt. Er zijn ook vakjes waarop de speler een opdracht moet uitvoeren, zoals het zingen van een liedje of het oplossen van een puzzel. Het doel van het spel is om als eerste bij de finish te komen. De eerste speler die de finish bereikt, wint het spel.

Gerda (71) deelt haar Ganzenbord herinneringen 

“Al vanaf kinds af aan ben ik dol op dit spel. Ik kan mij nog herinneren dat ik dit spel vroeger altijd speelde bij mijn oma. Ze had dan een luxe variant, met mooie houten gekleurde gansjes. Later kwam er een nieuw variant op de markt, met een gekleurd speelbord. Dat was een wereld van verschil. De gansjes waren van plastic geworden – maar ik kon nog steeds met mijn favoriete rode gansje spelen. Die bracht altijd geluk. Écht waar!” aldus Schoolbank lid Gerda.

Andere oud-Hollandse spellen 

  1. Mens-erger-je-niet
  2. Toren van Pisa
  3. Sjoelen
  4. Klaverjassen 
  5. Schaken

Wat is jouw favoriete herinnering aan het spel Ganzenbord?

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar
    ton vanwijngaarde

    Ja Baretta was een favoriete serie van mij