Ga naar de inhoud

Films en TV series uit de jaren ´70 die je niet mag vergeten

films jaren 70

We zullen ontdekken waar deze films en tv-series uit de jaren ´70 over gingen, welke muziek ze vergezelde, welke getalenteerde acteurs en actrices ze tot leven brachten, en waarom ze zo’n onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de entertainment geschiedenis. Dompel jezelf onder in de wereld van de jaren 70 en herbeleef de magie van een tijdperk dat de manier waarop we naar film en televisiekijken voor altijd heeft veranderd.

8 Populaire films uit de jaren 70

Deze iconische films uit de jaren 70 mag je nooit vergeten. Ze zijn nog steeds geliefd vanwege hun impact op de popcultuur en blijven invloedrijk voor latere generaties.

 1. The Godfather” (1972) – Geregisseerd door Francis Ford Coppola, gaat over de machtige maffiafamilie Corleone, geleid door Don Vito Corleone (gespeeld door Marlon Brando). De film wordt geprezen om zijn sterrencast, waaronder Al Pacino, James Caan, en Robert Duvall. De muziek van de film, gecomponeerd door Nino Rota, is ook memorabel en droeg bij aan het succes ervan.
 2. Star Wars: Episode IV – A New Hope” (1977) – George Lucas creëerde een ruimte-epos met Luke Skywalker (gespeeld door Mark Hamill), Princess Leia (gespeeld door Carrie Fisher), en Han Solo (gespeeld door Harrison Ford). De film introduceerde iconische muziek gecomponeerd door John Williams en brak nieuwe grond in de special effects. Het werd een fenomeen en leidde tot een enorme franchise.
 3. Jaws” (1975) – Geregisseerd door Steven Spielberg, vertelt het verhaal van een gigantische witte haai die een kustgemeenschap terroriseert. De muziek, gecomponeerd door John Williams, is beroemd vanwege de enorme spanning die het creëerde. De film zorgde voor een golf van haaienfobie en wordt gezien als de eerste zomer blockbuster.
 4. The Exorcist” (1973) – Dit huiveringwekkende horrorverhaal, geregisseerd door William Friedkin, volgt de bezetenheid van een jong meisje, gespeeld door Linda Blair. De angstaanjagende beelden en het duistere thema maakten het tot een hit, en de muziek van Mike Oldfield werd ook iconisch.
 5. One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) – Met Jack Nicholson in de hoofdrol als de rebelse Randle McMurphy, speelt de film zich af in een psychiatrische inrichting. Het werd geprezen vanwege het sterke acteerwerk en het behandelen van geestelijke gezondheidsthema’s. De muziek werd gecomponeerd door Jack Nitzsche.
 6. Turks Fruit” (1973) – Deze film, gebaseerd op het boek van Jan Wolkers, had Rutger Hauer en Monique van de Ven in de hoofdrollen. De film bevatte ook muziek van Rogier van Otterloo, met het bekende nummer “Turks Fruit.”
 7. Soldaat van Oranje” (1977) – Deze film, geregisseerd door Paul Verhoeven, had Rutger Hauer in de hoofdrol als Erik Hazelhoff Roelfzema. De muziek werd gecomponeerd door Rogier van Otterloo en is nog steeds een herkenbaar onderdeel van de film.
 8. Dokter Vlimmen” (1977) – In de hoofdrol van deze film speelde Peter Faber als Dokter Vlimmen. De muziek, gecomponeerd door Ruud Bos, droeg bij aan de sfeer van het verhaal.

Onvergetelijke tv-series uit de jaren 70

De jaren 70 brachten een revolutie teweeg in de wereld van televisie, met een overvloed aan baanbrekende tv-series die niet alleen het kijkerspubliek betoverden, maar ook de manier waarop we naar televisie keken voorgoed veranderden. Dit was het decennium waarin legendarische personages zoals Archie Bunker, Mary Richards en Fonzie onze schermen vulden, en waarin televisie niet alleen entertainment bood, maar ook sociale kwesties aan de kaak stelde.

 1. “MAS*H” (1972-1983) – Deze komische dramaserie volgt een groep legerartsen tijdens de Koreaanse Oorlog. Het combineerde humor met serieuze thema’s en had een memorabele cast, waaronder Alan Alda als Captain Hawkeye Pierce.
 2. “All in the Family” (1971-1979) – De show volgt het leven van de conservatieve Archie Bunker (gespeeld door Carroll O’Connor) en zijn liberale zoon Michael (gespeeld door Rob Reiner). Het adresseerde belangrijke sociale kwesties en brak taboes in de tv-wereld.
 3. “Happy Days” (1974-1984) – Deze nostalgische sitcom speelt zich af in de jaren 50 en volgt de Cunningham-familie en hun vrienden. Het introduceerde het iconische personage Fonzie (gespeeld door Henry Winkler).
 4. “Charlie’s Angels” (1976-1981) – De serie volgt drie vrouwelijke privédetectives die misdaden oplossen voor hun mysterieuze baas Charlie. Het werd een hit vanwege de actie, het charisma van de hoofdrolspelers en de iconische intromuziek.
 5. “Starsky & Hutch” (1975-1979) – De serie draait om twee detectives, David Starsky (gespeeld door Paul Michael Glaser) en Kenneth “Hutch” Hutchinson (gespeeld door David Soul), die misdaad bestrijden in Bay City. Het is bekend om zijn snelle actie en karakterdynamiek.
 6. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (1972-1976) – Deze komische serie combineerde muziek en sprookjesachtige verhalen en werd enorm populair bij zowel kinderen als volwassenen. De serie had een getalenteerde cast, waaronder Rob de Nijs, Ab Hofstee, en Loeki Knol. Muziek speelde een grote rol in deze serie, met nummers die werden uitgevoerd door de personages.

Laten we niet vergeten dat deze gouden jaren van film en televisie de weg hebben geëffend voor het rijke aanbod aan entertainment dat we nu hebben. Laten we blijven koesteren wat de jaren 70 ons hebben gebracht en ons laten inspireren door de tijdloze verhalen en onvergetelijke personages die deze periode hebben gedefinieerd. Wat was jouw favo film of tv-serie uit de jaren 70?

Meer blogs:

Reacties 1

 1. avatar

  […] Films en TV series uit de jaren ´70 die je niet mag vergeten […]