Een kleurrijke optocht – Koninginnedag jaren 60

25 april 2022

|

2 minuten leestijd

Een kleurrijke optocht – Koninginnedag jaren 60. Uitgelichte afbeelding

Het was weliswaar geen carnaval maar wel tijd voor een feestje en een optocht in het dorp, Koninginnedag begin jaren 60. De kinderen werden via de scholen uitgenodigd mee te rijden in een optocht op de fiets en dan wel verkleed natuurlijk.

De voorbereiding

Wat trek je aan, daar begint het mee. Ik weet niet meer hoe ik eraan kwam maar ik kon een muizenpak lenen. Dat was toch wel echt gaaf of zeiden we dat niet in die tijd. Ik kan mij nu niet meer herinneren welke woorden wij daar toen voor gebruikten.
Mijn broer, jaren ouder, zei dat hij wel een leuk idee had om mijn fiets te versieren dus we konden aan de slag.

De dag van de optocht

Het pak werd  aangetrokken, beetje schmink op en ondertussen had mijn broer de laatste dagen druk aan mijn fiets gewerkt. Hij had van elektrapijp een boog gemaakt en op mijn stuur bevestigd, geen idee hoe. Daarna alles met crêpepapier omwonden hetgeen een feestelijk aanzien gaf.
Er verzamelden zich een heleboel vrolijk uitgedoste leeftijdsgenootjes in de straat. Op die leeftijd (een jaar of 6, 7 ) is zo’n optocht reuze spannend hoor. En dan op pad, een bonte stoet van juichende kinderen en zwaaiende ouders langs de weg. We fietsten naar het centrum van het dorp waar volgens mij een drumband aanwezig was.  Gek toch dat je flarden nog precies weet en andere dingen van dezelfde gebeurtenis kwijt raakt in de loop van de tijd.

Wat blijft is een leuke herinnering en dat is natuurlijk wel erg prettig. Heb jij weleens mee gelopen of gefietst in een grote optocht? Deel het in de reacties!

SchoolBANK redacteur Ellenor avatar

SchoolBANK redacteur Ellenor

Ellenor is geboren in 1957 in Zaandam maar woont al sinds haar jeugd in Alkmaar en omgeving. Ze woont samen met Hans en hun hond Lady. De kinderen zijn het huis uit. Ze werkt als trainingsactrice/trainer/coach en schrijft zelf veel casuïstiek. Gaat graag naar theater en filmhuis en leest veel diverse boeken. Is lid van een gezellige kleine leesclub. Sinds 2019 gestart met stamboomonderzoek en daardoor ook veel bezig met het verleden hetgeen ook prima past bij verhalen over vroeger.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ellenor

Reacties 8
vivien howe avatar
vivien howe

9 mei 2022 6:11:46 PM

Can’t remember a thing about that particular day. I do remember the queen visiting ‘het Wagebouw’ in Nijmegen and we all went to hear her speak. But I believe it was on remembrance of May 5th. Every year we received a book about the war in our school for free. I went to a Christian school. Andreas school.

Martin van der Pal avatar
Martin van der Pal

7 mei 2022 7:19:07 PM

Koninginnedag begon op school (1955-1961) met een aubade op het schoolplein, het wilhelmus werd gezongen, de blanke top der duinen en ik hou van holland. Ook werd er nog lang zal ze leven gezongen voor een juf (Van ’t Hart) omdat die ook op 30 april jarig was. Na de aubade kinderspelen op het KGB terrein, Koekhappen, zakken en eierlopen en meer van die flauwe kul. We kregen twee tractatiebonnen voor de limonade en een zak met wat snoep en een SINASAPPEL wat toch wel enigszins een luxe was.

Lex van Boetzelaer avatar
Lex van Boetzelaer

7 mei 2022 12:25:53 PM

In 1967 (ik 7 jaar) fietsten we als gezin vanaf ons huis naar Paleis Soestdijk. Vanaf de overkant van de Amsterdamsestraatweg stonden we achter dranghekken naar het defilé te kijken. Op een afstandje van 100 meter viel er weinig te beleven. En wat hadden we het koud met het gure weer op die dag!

Veel leuker waren de verkleedoptochten in ons dorp. Daar hebben we zelfs wel eens een prijs mee gewonnen. Mijn broer en ik waren die keer als boer verkleed (heel origineel 😉 ). Een andere keer zat ik met mijn zus verkleed als Billie en Bessie Turf in een kinderwagen, die door mijn andere zus werd geduwd.

Elly Schouten avatar
Elly Schouten

6 mei 2022 6:07:00 PM

Koninginnedag in Gouda 1956/1957 Ik zat in de eerste klas van de lagere school. Wij gingen met z’n allen langs de grote weg staan waar de koningin langs zou rijden in een auto. Wij haddel allemaal een rood/wit/blauw vlaggetje aan een houten stokje gekregen en daarmee moesten we zwaaien als de koningin langs kwam rijden. We moesten heel lang wachten maar eindelijk kregen we het seintje, zwaaien! Er flitste een paar auto’s voorbij die ik nauwelijks kon waarnemen zo snel ging het voorbij. en natuurlijk heb ik van de koningin al helemaal niets gezien. Dit was een grote teleurstelling voor mij want ik had er zó naar uitgekeken. Andere jaren vierde we het feest op het schoolplein met allerlei spelletjes dat was wél leuk.

C. verheij avatar
C. verheij

6 mei 2022 12:39:10 PM

Ik kan me nog herinneren van een Koninginnedag kort na de oorlog, dat we op een open vrachtwagen van een oom van ons, wat veilingkisten er op en toen richting A’dam, wat een belevenis. En vele andere dagen , het was altijd een heel gebeuren in R’dam waar we woonden. In de stad was er van alles te beleven, degenslikkers, een boeienkoning, een vuurvreter en dan de wagenspelen, een stukje toneel op straat, prachtig allemaal. En dan in Zuid de Ronde van Feyenoord in de Afrikaanderwijk, man wat een spektake en dan ’s avonds een prachtig vuurwerk. Waar is dit allemaal gebleven, ’t is nu vrijmarkten en festivals, een hoop herrie enz. Nee, ik kijk als 83 jarige met heimwee terug aan die Koninginnedagen.

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

26 april 2022 4:44:43 PM

Jee, het is al zo gruwelijk lang geleden dat ik me er niets meer van herinner. Vaag staat me nog wat bij van eierenlopen met een lepeltje over hindernissen verkleed als kaboutertje ofzoiets. En zaklopen in een jute zak. Maar voor hetzelfde was dat op een ander feestje. Optochten kan ik me niks van herinneren. Volgens mij waren ze hier niet zo van de feesterige.

Peter Ravestein avatar
Peter Ravestein

6 mei 2022 9:50:06 AM

Wij hadden altijd het feest in het Juliana Park aan de Amsterdamse straatweg in Utrecht de fietsen werden versierd door mijn vader en we hadden altijd prijs.
Mijn grote broer kwam thuis met een nieuwe fiets.

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

8 mei 2022 12:17:15 PM

De blijdschap kun je je voorstellen! Vroeger was een nieuwe fiets niet te betalen.

?