Ga naar de inhoud

Een kleurrijke optocht – Koninginnedag jaren 60

Update:

Het was weliswaar geen carnaval maar wel tijd voor een feestje en een optocht in het dorp, Koninginnedag begin jaren 60. De kinderen werden via de scholen uitgenodigd mee te rijden in een optocht op de fiets en dan wel verkleed natuurlijk.

De voorbereiding

Wat trek je aan, daar begint het mee. Ik weet niet meer hoe ik eraan kwam maar ik kon een muizenpak lenen. Dat was toch wel echt gaaf of zeiden we dat niet in die tijd. Ik kan mij nu niet meer herinneren welke woorden wij daar toen voor gebruikten.
Mijn broer, jaren ouder, zei dat hij wel een leuk idee had om mijn fiets te versieren dus we konden aan de slag.

De dag van de optocht

Het pak werd  aangetrokken, beetje schmink op en ondertussen had mijn broer de laatste dagen druk aan mijn fiets gewerkt. Hij had van elektrapijp een boog gemaakt en op mijn stuur bevestigd, geen idee hoe. Daarna alles met crêpepapier omwonden hetgeen een feestelijk aanzien gaf.
Er verzamelden zich een heleboel vrolijk uitgedoste leeftijdsgenootjes in de straat. Op die leeftijd (een jaar of 6, 7 ) is zo’n optocht reuze spannend hoor. En dan op pad, een bonte stoet van juichende kinderen en zwaaiende ouders langs de weg. We fietsten naar het centrum van het dorp waar volgens mij een drumband aanwezig was.  Gek toch dat je flarden nog precies weet en andere dingen van dezelfde gebeurtenis kwijt raakt in de loop van de tijd.

Wat blijft is een leuke herinnering en dat is natuurlijk wel erg prettig. Heb jij weleens mee gelopen of gefietst in een grote optocht? Deel het in de reacties!

Reacties 9

 1. avatar
  Fia Bakker

  Jee, het is al zo gruwelijk lang geleden dat ik me er niets meer van herinner. Vaag staat me nog wat bij van eierenlopen met een lepeltje over hindernissen verkleed als kaboutertje ofzoiets. En zaklopen in een jute zak. Maar voor hetzelfde was dat op een ander feestje. Optochten kan ik me niks van herinneren. Volgens mij waren ze hier niet zo van de feesterige.

 2. avatar
  Peter Ravestein

  Wij hadden altijd het feest in het Juliana Park aan de Amsterdamse straatweg in Utrecht de fietsen werden versierd door mijn vader en we hadden altijd prijs. Mijn grote broer kwam thuis met een nieuwe fiets.

 3. avatar
  Fia Bakker

  De blijdschap kun je je voorstellen! Vroeger was een nieuwe fiets niet te betalen.

 4. avatar
  C. verheij

  Ik kan me nog herinneren van een Koninginnedag kort na de oorlog, dat we op een open vrachtwagen van een oom van ons, wat veilingkisten er op en toen richting A'dam, wat een belevenis. En vele andere dagen , het was altijd een heel gebeuren in R'dam waar we woonden. In de stad was er van alles te beleven, degenslikkers, een boeienkoning, een vuurvreter en dan de wagenspelen, een stukje toneel op straat, prachtig allemaal. En dan in Zuid de Ronde van Feyenoord in de Afrikaanderwijk, man wat een spektake en dan 's avonds een prachtig vuurwerk. Waar is dit allemaal gebleven, 't is nu vrijmarkten en festivals, een hoop herrie enz. Nee, ik kijk als 83 jarige met heimwee terug aan die Koninginnedagen.

 5. avatar
  Elly Schouten

  Koninginnedag in Gouda 1956/1957 Ik zat in de eerste klas van de lagere school. Wij gingen met z'n allen langs de grote weg staan waar de koningin langs zou rijden in een auto. Wij haddel allemaal een rood/wit/blauw vlaggetje aan een houten stokje gekregen en daarmee moesten we zwaaien als de koningin langs kwam rijden. We moesten heel lang wachten maar eindelijk kregen we het seintje, zwaaien! Er flitste een paar auto's voorbij die ik nauwelijks kon waarnemen zo snel ging het voorbij. en natuurlijk heb ik van de koningin al helemaal niets gezien. Dit was een grote teleurstelling voor mij want ik had er zó naar uitgekeken. Andere jaren vierde we het feest op het schoolplein met allerlei spelletjes dat was wél leuk.

 6. avatar
  Lex van Boetzelaer

  In 1967 (ik 7 jaar) fietsten we als gezin vanaf ons huis naar Paleis Soestdijk. Vanaf de overkant van de Amsterdamsestraatweg stonden we achter dranghekken naar het defilé te kijken. Op een afstandje van 100 meter viel er weinig te beleven. En wat hadden we het koud met het gure weer op die dag! Veel leuker waren de verkleedoptochten in ons dorp. Daar hebben we zelfs wel eens een prijs mee gewonnen. Mijn broer en ik waren die keer als boer verkleed (heel origineel ;-) ). Een andere keer zat ik met mijn zus verkleed als Billie en Bessie Turf in een kinderwagen, die door mijn andere zus werd geduwd.

 7. avatar
  Martin van der Pal

  Koninginnedag begon op school (1955-1961) met een aubade op het schoolplein, het wilhelmus werd gezongen, de blanke top der duinen en ik hou van holland. Ook werd er nog lang zal ze leven gezongen voor een juf (Van 't Hart) omdat die ook op 30 april jarig was. Na de aubade kinderspelen op het KGB terrein, Koekhappen, zakken en eierlopen en meer van die flauwe kul. We kregen twee tractatiebonnen voor de limonade en een zak met wat snoep en een SINASAPPEL wat toch wel enigszins een luxe was.

 8. avatar
  vivien howe

  Can't remember a thing about that particular day. I do remember the queen visiting 'het Wagebouw' in Nijmegen and we all went to hear her speak. But I believe it was on remembrance of May 5th. Every year we received a book about the war in our school for free. I went to a Christian school. Andreas school.

 9. avatar
  mariel lavrijsen

  Tot voor kort liepen op deze dag drie fanfares 'smorgens langs mijn flat, zo gezellig, maar helaas heeft de gemeente de route verlegt. Vanaf mijn 9de jaar speelde ik bij de fanfare en op Koninginnedag, later Koningsdag, waren er altijd 1 of 2 optredens, waarvan 1 in ons dorp. Hierdoor voelde je al de gezellige sfeer. Daarna naar de kindermarkt, kermis en Voorstraat-spelen. Nog steeds heb ik een brons-kleurig kelkje en roze kammetje/borsteltje en spiegeltje, dat ik met touwtje trekken of ballen gooien ooit won. Een suikerspin en ijsje hoorden erbij! Als ik nu nog foto's van de kindermarkt zie, waarbij ik of mijn broertje zat, is 't leuk speelgoed van toen terug te zien, dat op het verkoop-kleed lag. In mijn herinnering was het bijna altijd heerlijk weer. Tijdens de uitzending van tv-toppers met Jos Brink, waarbij Dick Passchier en Judith Bos werden uitgenodigd, zagen we de bekende bordes-beelden terug, waarbij Dick jaren verslag deed en hierover toen leuke anekdotes vertelde, waarna opeens tromgeroffel klonk en de fanfare van de luchtmacht binnenkwam en nu hij dezelfde aubade kreeg, als destijds koningin Juliana...