Sigaretten op tafel en gekleurde melkflesdoppen! Herken jij deze dingen van vroeger nog?

2021 M09 1

|

8 minuten leestijd

Sigaretten op tafel en gekleurde melkflesdoppen! Herken jij deze dingen van vroeger nog?. Uitgelichte afbeelding

Een schoolbord met krijtjes, het tv-programma Peppi en Kokki en snacks en sigaretten op dezelfde tafel. Elke generatie heeft zijn eigen rages, speelgoed en televisieprogramma’s. Dingen die voor jou geheel vanzelfsprekend waren, zal je kleinkind nooit kennen. Zo stonden er vroeger de snacks en sigaretten in bakjes naast elkaar op tafel en maakte je hart een sprongetje als de melkboer je een fles gaf met een gele dop gaf. Dit zijn dingen die echt typisch vroeger zijn! Herken jij ze nog?

De flessen van de melkboer met gekleurde doppen

Kan jij je het busje van de melkboer nog herinneren? Wanneer deze bus passeerde, wist je dat je weer verse melk, yoghurt of vla in huis had. Elke smaak had zijn eigen kleur dop. Blauw was volle melk, lichtblauw was halfvolle melk, groen stond voor yoghurt, rood voor karnemelk, geel voor gele vla en bruin voor bruine vla. Wanneer de melkboer een minder groot assortiment had, waren de kleuren anders. Dan was groen karnemelk, blauw yoghurt en rood verse melk. Als je – met dit in je achterhoofd – de supermarkt bezoekt, zie je dat de kleuren meestal hetzelfde zijn gebleven.

We nemen je weer terug in de tijd. Wanneer de flessen op waren, werden ze aan straat gezet en weer opgehaald door de melkboer. De doppen mocht je houden, iets wat voor jou als kind echt fantastisch was. Het liefst boog je ze om en hing je ze om je spaken. Als je fietste hoorde je dan ook constant getik. Tik, tik, tik.

Snacks en sigaretten naast elkaar op tafel

Vroeger stonden er tijdens een verjaardag gewoon sigaretten op tafel. Kan jij het je nog voorstellen? Of je kind nou jarig was of je oma – op elke verjaardag kon je rekenen op een standaard opstelling van snacks. Er stonden een paar plastic gekleurde bakjes (waarschijnlijk van de Ikea) op tafel. De één was gevuld met nootjes, de ander met chips. Daarnaast stond altijd een koker met sigaretten op tafel. Je kon deze gewoon pakken, als je zin had. En reken maar dat mensen dat hadden.

De iconische afbeelding die verscheen als je geen televisiesignaal had

Terwijl televisiekijken nu de normaalste zaak ter wereld is, was het in de jaren ‘70 nog erg nieuw. Je had dan ook regelmatig wat problemen met het dikke, grote bruine kastje. Zo viel het signaal regelmatig uit en kon je niets meer. Er bestond toen nog geen internet om te kijken of er een storing was, dus wachtte je maar tot je televisie het weer ging doen. Je ogen werden getrakteerd op het iconische ‘geen signaal’ beeld: een grijs scherm vol blokjes, waarvan er een paar gevuld waren met alle kleuren van de regenboog. In het midden was er een soort van rondje, waar nog meer kleuren in stonden. Weet jij nog hoe dit eruit zag?

Schoolbord met krijtjes

Vroeger schreef de meester alles met een krijtje op een ouderwets schoolbord. Alle tafels werden allemaal opgeschreven. Dat verschrikkelijke geluid zal je nooit meer vergeten. Als de uitleg klaar was, mocht je zelf op het bord tekenen of schrijven. Kan je het moment nog herinneren dat er een nieuw pakje krijtjes opengemaakt mocht worden of dat jij degene was die buiten de wisser met een liniaal uit mocht kloppen? Dat gevoel zullen jouw kleinkinderen nooit ervaren, tegenwoordig krijg je les op een digitaal whiteboard met digitale stiften.

Klasjes om te leren breien of figuurzagen

Je kan het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger kregen meisjes en jongens aparte lessen. Zo leerden de meisjes breien en jongens figuurzagen. Later mocht iedereen samen meedoen aan handarbeid. Zo mocht je linoleum snijden of dingen bouwen met je handen. Als kind vond je dit fantastisch. Ook dit is iets wat je kleinkinderen nooit meer zullen meemaken. Jammer, want je weet als geen ander hoe handig het is dat je weet hoe je je eigen kleding moet maken. Jouw kleinkinderen hebben hier geen idee van en gaan regelrecht naar de kledingmaker.

Op vrijdag naar de platenzaak om de top 40 te bekijken

Terwijl je tegenwoordig binnen een paar klikken de top 40 kan bekijken, moest je vroeger naar de plaatselijke platenzaak om te ontdekken wat de top 40 van deze week was. Elke vrijdag hing er een nieuwe lijst, waar je met je vrienden uit school zo snel mogelijk heen rende. Je moest en zal gewoon weten wie er op nummer één stond en of er nog nieuwe nummers waren die je moest luisteren.

Liedjes luisteren op je walkman

De laatste hits kon je beluisteren op je walkman. Door de walkman kon je overal waar je wilde luisteren naar je eigen muziek. Het maakte niet uit waar, hoe laat en welk lied het was – je kon alles luisteren wat je maar wilde, waar je ook was. Deze uitvinding sloeg vooral in bij de jongere generatie. Kijk maar waar het naartoe geleid heeft: tegenwoordig draagt bijna iedereen oortjes. Bijzonder he, als je bedenkt hoe snel de technologische ontwikkelingen gaan?

Draaien om oma te bellen

Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon, waarmee je via een paar knoppen of stembediening iemand kan bellen. Vroeger was dat wel andere koek en moest je nummers draaien. Het kostte toen wel wat meer moeite om iemand te bellen. Het was dan ook een bijzonder iets, oma bellen. Je kon dan ook niet wachten tot je ouders moesten bellen: “Mag ik het nummer draaien, pap?!?”

Ouderwetse tv-programma’s als Peppi en Kokki

Tv-programma’s van vroeger zijn fantastisch. De Film van Ome Willem, Q&Q, De Kleine Waarheid, Hollandse Glorie, Van Kooten en De Bie, Van Gewest tot Gewest… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk iconische programma’s. Ook het duo Peppi en Kokki zal je waarschijnlijk niet vergeten. Zes jaar lang was het Nederlandse komisch duo te zien op de televisie. Samen maakten de twee matrozen de meest grappige avonturen mee. Als kind kon je hier uren naar kijken.

De ouderwetse cassettebandjes en floppydisks

Oh, waar is de tijd gebleven? Waarschijnlijk herinner je floppy’s en cassettebandjes nog als de dag van gister. Floppy’s kon je in je computer stoppen en was een soort van voorloper op de USB-sticks van nu. En op cassettebandjes kon je de muziek zetten voor je walkman. Dit was nog een pittig klusje. Zo keek je urenlang naar verschillende muziekzenders en hoopte je dat je net op tijd was om dat leuke liedje op te nemen. Daarna kon je hem luisteren op je eigen moment! Euforisch. Denk je dat je kleinkinderen dit kunnen voorstellen?

Heb jij nog een aanvulling op deze lijst? Zet het in de reacties, wij zijn benieuwd!

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 1
Erik Honingh avatar
Erik Honingh

2021 M10 10 00:22:46

Ik herinner wel nog de krijtjes waar de meester op het bord schreef met een borstel waar hij het schoon mee deed

?