Ga naar de inhoud

Carnaval: hoe ging jij vroeger verkleed?

Update:
carnaval verkleed

Carnaval wordt al eeuwen gevierd. Carnaval vieren op school was dan ook fantastisch. Weet je nog hoe jij verkleed ging vroeger? De kans is groot dat jij je in 1 van deze 8 outfits hebt gehesen.

1. Pippi Langkous

In Pippi Langkous kleding zette je op elk verkleed feest de boel op stelten. Met gekleurd haar en metaal in je vlechtjes stal jij als Pippi Langkous de show op school.

2. Non of engel

Vroeger had je niet zoveel verkleedartikelen als nu. In de jaren ‘50 zag je daarom veel verklede engelen. Verschillende vrouwen en meisjes liepen dan ook met een witte lange (engel) of zwarte jurk (non). Op je hoofd droeg je, als je dat had, wat tule. Niets meer aan doen!

3. Piraat

Gewapend met een haak, ooglap, een gestreept shirt, een zwarte broek met rafels én een piratenhoed ging je als een gevaarlijke piraat op stap. Aye aye, kapitein. 

4. Mama of papa

Wie wilde er nou niet verkleed als zijn moeder? Als je heel lief keek, mocht je een jurk aan van je moeder. Met heel veel trots liep je door de schoolgangen. Je outfit werd afgemaakt met haar favoriete lippenstift. De jongens gingen als hun vader en zagen er ineens veel ouder uit.

5. Clown

Een clown was altijd een goed idee. Met een gekke hoed en gekleurde kleding maakte je jezelf zo gek mogelijk. Hoe gek je het ook maakte – je had in ieder geval een knalrode neus. Ha ha! 

6. Muzikant

Iedereen kende wel iemand die een instrument bespeelde. Je vroeg dan heel lief of je dit even mocht lenen of kreeg als je mazzel had een oud exemplaar. Een petje op en klaar was je.

7. Prins Carnaval

Wie wilde er nou geen Prins Carnaval zijn? Met een grote ketting en een gekke hoed ging je op pad. Het liefst droeg je een lange cape. Je zwaaide naar iedereen die je tegenkwam.

8. Vuilniszak

Creatief denken in tijden van crisis: het was vroeger geen heel gek gezicht als je op kwam dagen in een vuilniszak tijdens carnaval. Creatief én wie slim was kon de vuilniszak ook nog eens hergebruiken. Kan jij het je nog voorstellen?

Hoe ging jij vroeger verkleed? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties!

Meer blogs:

Reacties 15

 1. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Als Amsterdammer? nooit geen Carnaval gevierd en ik woon nu zo 7 jaar in Limburg en wat ik toen niet deed doe ik nu nog steeds NIET!. En ook hier in mijn buurt zijn er maar heel weinig mensen die nog Carnaval vieren of zelfs gevierd hebben. Toch is zo optocht leuk om te zien, door de verschillende typetjes voelt het net of ik weer in Amsterdam ben/was. zeker als er weer mensen in een boerenkiel lopen dan is het net Amsterdam anno 2023,,,,

 2. avatar
  Maria Dam

  Nee zeker niet. Ik was op een Christelijke school, en daar werd zelfs geen Sinterklaas gevierd. Als hij bij onze school langs reed op weg naar de Openbare, dan mochten we niet eens achterom kijken.

 3. avatar
  benno barkel

  flikker toch op met dat kutcarnaval deden we vroeger niet aan mee is alleen voor limburg en brabant en lijkt wel op n amerikaanse ziekte dat we dat hier ook moeten doen in twente. weg da mit

 4. avatar
  Emmy Nijhuis

  Ik ben het niet met je eens dat je zegt dat het een Amerikaanse ziekte is: Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa (bron: https://isgeschiedenis.nl). Ik kom zelf uit Twente en vroeger vierden we elk jaar carnaval op de lagere (Katholieke) school. Ik was er geen fan van, maar het was elk jaar een groot verkleedfeest. Vooral in de dorpen in Twente wordt het nog steeds uitbundig gevierd met praalwagens (optochten) en wordt er ook elk jaar een prins carnaval gekozen. Daar waar ik woon wordt geen carnaval gevierd. Voor het "echte" carnaval moet je toch echt beneden de rivieren zijn.

 5. avatar
  Emmy Nijhuis

  En ik wil er nog even aan toevoegen dat ik het iedereen gun die graag carnaval wil vieren.

 6. avatar
  Jan Schwachöfer

  Zelfs herman finkers vierde carnaval. Op youtube te vinden.

 7. avatar
  Leo Sebregts

  Mensen die zo reageren kunnen of willen het een ander niet gunnen om plezier te hebben en carnaval was er al lang voor dat er Amerikaanse invloeden kwamen. Taalgebruik is ook niet je dat.

 8. avatar
  Cees van Sundert

  Misschien even kijken of er een SCHIFT toets of pijltje omhoog ↑ te vinden is ?

 9. avatar
  Joop Vermeij

  Nooit gedaan.

 10. avatar
  mariel lavrijsen

  Ook in zuid-Holland hadden we een hele leuke sfeer op school, op de scouting enz. Ik herinner me nog dat we op de kleuterschool de achterkant van een blouse versierden en deze omgekeerd (met de knopen op de rug) aandeden, zodat je de versiering goed zag en een soort piratenmasker erbij gemaakt. Thuis hadden we twee zakken met oude kleding, waarin we ons verkleedden en later ging ik als zigeunerin, kabouter, Piet en Sint, boer met houten klompen enz. Als je geen smink had, gebruikte je waterverf, dat ging er ook goed af. Al die polonaise-nummers, confetti en een hele ontspannende sfeer. Als we met de fanfare in Duitsland of Frankrijk waren, waren er wagens in een optocht met heel andere soorte carnavalversiering/poppen enz. Veel snoep werd er vanaf de wagens gegooid en vooral in Frankrijk stonden zeker ook opa's en oma's hun kleinkinderen aan te moedigen iedereen en ook de muzikanten flink onder de confetti en spagetti (een plakkerige gekleurde sliert, die uit een spuitbus kwam) te gooien. Dat moest je laten drogen en dan ging het er wel weer af. Al die oude carnavalsnummers draai ik nog weleens.

 11. avatar
  Hans Linkels

  Jammer al die negatieve reacties. Ik ben ook geen fan maar daarom hoef ik het andere mensen nog niet te misgunnen.

 12. avatar
  Jan Schwachöfer

  Meest gebruikt in ons dorp was de boerenkiel. Grote boerenzakdoek geknoopt om je nek. Knoop eventueel bedekt met de buitenkant van een luciferdoosje. Zowel kinderen als volwassenen droegen het. Op dinsdagavond boer'nbruiloft, iedereen in de kiel.

 13. avatar
  Jan Schwachöfer

  Vuilniszak hergebruiken was niet zo handig, dus waar valery dit vandaan haalt is me een raadsel. Je had ten slotte gaten nodig voor je hoofd en armen.

 14. avatar
  Tonny Ton Hoedeman

  Idd met de kiel en allerlei dingen erop genaaid, witte wanten met een draad om je nek en uiteraard het boeren petje. Dit was idt in Den Bosch, was zo leuk hossen door de binnenstad, met een sliert vrienden om een politieagent zingen Alla is groot……. We verhuisde naar Apeldoorn en boven de rivieren deden ze er helaas niets aan. Ik denk dat je er in opgegroeid moet zijn om het te begrijpen en op de juiste manier te vieren.

 15. avatar
  mariel lavrijsen

  Hans Linkels, daar heeft u gelijk in.