Ga naar de inhoud

Spelen deed je vroeger op straat

Update:
spelen op straat

Spelen deed je vroeger op straat. Dat was heel normaal en kon ook makkelijk aangezien er bij ons in de straat nauwelijks sprake was van enig verkeer. Ja, af en toe een fietser of in een bijzonder geval een Solex.

Dus als je na schooltijd wilde spelen ging je de straat op. Daar trof je je vriendjes en dan wilde je nogal eens leuke spelletjes bedenken. Stoepen bijvoorbeeld; dan moest je met een bal naar de overkant van de straat gooien en precies de stoeprand raken. Of blindemannetje, krijgertje, verstoppertje…

Twee teams vormen

Maar het leukste vonden we toch altijd om te voetballen. Niet zomaar voetballen, maar aanvallen en verdedigen! Er werd een doel uitgekozen, in ons geval was dat vaak het hek van het zwembad, en dan moesten er natuurlijk teams gevormd worden. Nou dat was een hele onderneming. Want iedereen had zo zijn favoriet waarmee hij wilde spelen. Dus moest er door de vooraf gekozen aanvoerders gekozen worden. Dat ging niet zomaar. Er moest gepoot worden. De aanvoerders gingen op een bepaalde afstand van elkaar staan met de gezichten naar elkaar toe. Dan moest je met de voeten om de beurt, je hak van je schoen tegen de punt van de schoen aan je andere been zetten. Dit deed je totdat je de laatste voet er nog tussen kon krijgen. Dan was je de winnaar en kon het kiezen gaan beginnen.

Geen sikkepit

Het was altijd een hele eer als je als eerste door de aanvoerder gekozen werd want dat betekende dat je goed was in het voetballen. Desillusie viel je ten deel als je als laatste overbleef. Je kon dan alleen nog maar opvallen door uit te blinken en een doelpunt maken tegen het hek van het zwembad. Vaak bleef ik als laatste over want ik had het niet zo op voetbal. Ik kon er dus ook geen sikkepit van! Maar ik herinner me nog als de dag van gister dat ik een prachtig doelpunt maakte waardoor we de wedstrijd wonnen. Ik hoor de tegenpartij nog zeggen: Hadden we met poten maar voor hem gekozen.

Meer blogs:

categorie├źn: Van toen

Reacties 14

 1. avatar
  fia bakker

  Wij speelden gewoon thuis op de boerderij. Een ouwe auto, een DKW oldtimer, stond tussen de bomen te verrotten en daar reden we dan in. Ook op de hooizolder speelden we wel, daar was allerlei antiek te vinden en er was altijd wel een nest halfwilde katjes die mijn zusje met eindeloos geduld zo op wist te voeden dat het schatten van katten werden. De gigantische ragfijne spinnenwebben, de hooi- en stropakken en het riet onder de dakpannen gaven het daar boven een aparte sfeer. Je had er ook mooi uitzicht over al ons land, het natuurgebied en je kon de duinen nog zien, omdat er toen nog niet zoveel bomen op Texel groeiden. We bouwden hutten van strobaaltjes. In het kanaal vingen we we stekelbaarsjes en die roosterden we dan op een vuurtje. Arme beesten. Of we reden paard op het watertankje, met pakkentouwtjes als teugels en gingen sprinkhanen zoeken op de graskuilen. Tijdens de dijkverhoging waagden we ons in het drijfzand achter dijk. De dijkverhoging was een leuke tijd om mee te maken. We woonden aan de dijk en toen de klei op de nieuwe dijk gestort was gingen we vaak pijpenkoppen en andere schatten zoeken. Wij kregen onze tijd wel vol hoor!

 2. avatar
  monique gool-arnold

  Na schooltijd buitenspelen was heel normaal ook omdat ergeen mobiele telefoon en er was bij ons geen spelcomputers

 3. avatar
  bart hoof

  wij voetbalde ook op straat , in tilburg is zelfs ooit een competitie staatvoetbal geweest ! staten tegen elkaar !maar het verhaal is ! bij ons in de buurt was een bedrijf met nogal veel werknemers ! en daarvan kwam een grote groep op de fiets door onze straat , als het werk afgelopen was ! en die vonden het altijd leuk om dan tegen onze bal te gaan schoppen , en probeerde ze onze bal zover mogelijk mee te nemen , dan konden wij altijd achter die lui aan rennen om onze bal terug te krijgen !! tot een van de buurtjongens op het idee kwam om een bal open te snijden ,met steentjes te vullen en langs de kant te leggen ! we gingen met een andere bal spelen tot we de meute aan zagen komen !! liepen naar de kant ! en jawel er was natuurlijk iemand die tegen de bal met stenen schopte ! en die gaf een flinke schreeuw van de pijn in zijn voet ! ik denk dat hij zijn vriendjes op de hoogte heeft gebracht ! want wij hadden geen last meer dat ze tegen onze bal schopte ! dit is een van de verhalen straat voetbal !!

 4. avatar
  Lex Hoogesteger

  We speelden veel buiten ,met buurt kinderen ,touwtje springen ,knikkeren ,tikkertje, verstoppertje . Leuke herinneringen aan. Lilian Driessens

 5. avatar
  RIA Versteeg Heuseveldt

  Wij speelden altijd buiten. Heel gewoon. Touwtje springen met drie ballen tegen de muur. Verstoppertje en wat genoten we ervan. Knikkeren tollen en spellen met krijt op straat springspennen, kringspellen. Het was prachtig en op school deden we ook knikkeren en stuiters wisselen. Dat was nog eens buiten zijn. We moesten naar binnen geroepen worden als het te donker werd.

 6. avatar
  vivien howe

  What a pure unadulterated innocent time we had. Great mem

 7. avatar
  Grace Bos

  Kaatsenballen, bokkjespringen en Er kan nog meer op

 8. avatar
  vivien howe

  Ja ja I remember those times fondly

 9. avatar
  Jaap Verbeek

  Was heerlijkverstoppertje spel,de zevensprong,stoeprandje gooien,knikkeren,tikkertje en soldaatje spelen in de bossen. Goeie ouwe tijd

 10. avatar
  mariel lavrijsen

  Soldaatje spelen, wedstrijd fietsen op de stoep, skelteren, knikkeren, touwtje springen, een (geheime) schuiplaats maken, een,twee,drie vier, vijf, zes, zeven, wie mag ik een zoentje geven...? tikkertje, verstoppertje, sneeuwballengevecht...

 11. avatar
  Nico Randeraat

  Ben van het bouwjaar 1953. Ja en als het maar mogelijk was, was je buiten. Tv was in die toen nog in de begin schoenen. Swibertje, Pipo en Mameloe .

 12. avatar
  vivien howe

  Yes indeed. We had a TV and the neighborhood kids sat on the floor Wednesday/sat afternoon to watch these programs.

 13. avatar
  Mieke van Niekerk

  Met poppen spelen: omkleden en zo, ondertussen over andere dingen praten, daar draaide "vadertje-moedertje" spelen vaak op uit. Tenten bouwen, krijgertje spelen waarbij ik dus absoluut niet bang was voor de vijand, haha. Met mijn vriendin einden fietsen, naar Reeuwijk was al flink ver op een kinderfiets met terugtraprem. Je leerde toen wel zuinig te zijn op het speelgoed waar je buiten mee speelde. Nu zie je allerlei ballen en andere dingen gewoon rondslingeren, dat hoefden wij niet te proberen, hoor. Ik vond dat trouwens zelf ook zonde. Een step op luchtbanden werd keurig in de schuur gezet.

 14. avatar

  […] Spelen deed je vroeger op straat […]