Buitenspelen in de lente

13 april 2022

|

3 minuten leestijd

Buitenspelen in de lente. Uitgelichte afbeelding

Hoera! De lente is begonnen! En net zoals vroeger betekent dit de tijd van buitenspelen tot de straatlantaarns aangaan. De tijd van soms wel drie ijsjes op een dag eten én de tijd van snel nog even douchen voor het slapengaan. En wat heb ik veel buiten gespeeld vroeger. 

Buitenspelen

Ik woonde in een gewoon rijtjeshuis in een gewoon dorp onder de rook van Den Bosch. Net zoals de andere kinderen uit de straat aten mijn ouders, broer en ik elke avond om 17.00 uur een boterham. Tussen de middag kwam mijn vader altijd thuis ‘warm eten’. Dus als de kerktoren vijf keer sloeg, renden de jongens uit mijn straat – ik was het enige meisje – mijn broer en ik met rode bezwete hoofden naar huis, propten er twee boterhammen in (één met gezond en één met zoet) en stoven weer naar buiten. 

Soms kwam mijn vriendinnetje uit de straat achter de onze spelen. Daar hielden de jongens rekening mee. Dan gingen we braaf stoepkrijten, hinkelen of elastieken. Op de meeste dagen was ze er echter niet bij en waren de spelletjes wat ruwer. Ik vond dat des te gaver. 

Dufties

Echt, ik hield van Barbies, My Little Pony en Dufties, maar óók van voetbal, keihard rolschaatsen en klimmen in het dunne, karige boompje op het pleintje in de straat. Een sporttalent was ik niet, maar dat compenseerde ik met tomeloze inzet, snelheid én een brute lompheid waartegen een jonge John de Wolf ú zegt. Trots als een pauw was ik als de jongens bij mij in het voetbalteam – wie scoort is keep – wilden. Of wilden dat ik als laatste rolschaatste tijdens de estafette van het begin van de straat tot het pleintje. En potverdikke wat was ik snel. In mijn beleving dan toch. 

En wat genoot ik van de die eindeloze dagen waarin we ons urenlang vermaakten met een oude voetbal, tweedehands rolschaatsen en die te kleine boom op het grasveldje. 

Hoewel eindeloos kwam er aan zo’n magische avond een einde zodra de straatlantaarns aangingen. ‘Morgen weer? 17.05 uur oké? Dus snel eten allemaal. Morgen is het weer vijf minuten langer licht, dus we kunnen een extra wedstrijdje rolschaatsen.’

SchoolBANK redacteur Linda avatar

SchoolBANK redacteur Linda

Met een voorliefde voor de elpees Wham en Madonna (die van vroeger), gehaakte kleedjes, carnaval, pluizige konijntjes, dito sokken en schrijven heeft redacteur Linda (1977) genoeg te melden over vroeger. Ze groeide op in het zuiden, waar in haar beleving de zon altijd scheen. Daar woont ze nog steeds. Nu met haar drie kinderen en jawel, haar twee pluizige konijntjes Doris en Moos. Lees je mee?

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Linda

Reacties 7
Bert Wolters avatar
Bert Wolters

22 april 2022 3:57:02 PM

Mijn herinnering aan het Buitenspelen in Amsterdam bevat ook het spel: busjetrap!
Een leeg conservenblikje werd op een grote krijtstip gezet! Het blikje werd weggetrapt en de zoeker moest het ophalen, de andere kinderen gingen zich verstoppen in de portieken. Wanneer iemand gevonden was werd bij het blikje de naam geroepen. Het was de kunst om zonder dat de zoeker het zag dichter bij het blikje te sluipen. Was de zoeker eerst, dan was jij af, maar was jij eerder bij het blikje dan gaf je het een schop en dan mochten ze zich opnieuw verstoppen. Sommige zoekers bleven heel lang de pineut. Was de zoeker angstig en bleef hij /zij te dicht bij het blikje dan hoorde je van verschillende.plekken roepen: Uitlopen!!!

J vN avatar
J vN

21 april 2022 7:49:17 PM

Voor mij was buitenspelen meestal het bos in, hutten bouwen, of in de bomen in onze tuin klimmen, of met een vriendinnetje “heksendrankjes” brouwen….. Heerlijk.

Hans Beukers avatar
Hans Beukers

21 april 2022 12:16:26 PM

We konden toen nog gewoon op straat voetballen. In de straat stonden toen hooguit twee auto’s. Het mocht echter niet en als de politie om de hoek kwam aanrijden in het halfje wit, zo noemden wij die witte volkwagens met een half afgezaagd dak, dan maakte je dat je weg kwam anders namen ze de bal in beslag. En geld om een nieuwe bal te kopen had je niet. Ook waren de stoepen toen veel breder dan nu. Je kon erop touwtje springen en knikkeren. Ook rolschaatsen op Hudora’s met die ijzeren wielen kon toen nog. Die maakten behoorlijk veel herrie.

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

21 april 2022 11:50:29 PM

Die ouwe rolschaatsen heb ik nog en daar verzet ik nu bijvoorbeeld zware kasten of ander zwaar spul mee. Hup, even de rolschaatsen eronder en zo ratelen we de kamer door.

Arie van Veen avatar
Arie van Veen

21 april 2022 12:05:02 PM

Arie van Veen, geb. 1942. Dat was ik vergeten: buitenspelen TOT DE LANTAARNS AANGAAN. Buitenspelen was in mijn jeugd het allerleukste. Wij woonden aan een pleintje met een zandbak, rekstokken, een grasveld en bosjes. Die bosjes werden door ons stiekem gebruikt om te plassen. Dan hoefde je niet naar huis! Voetballen, krijgertje, verstoppertje, knikkeren, enz. Ook hardloopwedstrijden en later badminton. Af en toe kwamen er ook kinderen uit de directe omgeving. Daar waren aardige bij, die met alles mee mochten doen, en minder aardige die werden buitengesloten. Ook het verschil tussen katholieke en niet-katholieke kinderen kan ik mij herinneren. De meeste kinderen gingen naar de openbare school op het pleintje. De katholieke kinderen naar een school die een flink aantal straten verderop lag. Dat vonden wij raar. Maar iedereen, katholiek, Joods of “gewoon” ging vrolijk met elkaar om.

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

25 april 2022 11:09:15 AM

Ja, wij plasten ook stiekem in de bosjes. Maar we moesten oppassen, want we hadden een buurmeisje dat dat zo aan onze moeders verklikte. We kregen dan op onze kop, want naar de WC gaan deed je thuis! We wilden dat buurmeisje er eigenlijk niet bij hebben, want zij verklikte alles wat niet kon in haar ogen.
Ja, we mochten naar buiten tot de lantaarns brandden. Mijn vader riep nooit, maar kon op het balkon op een speciale manier in zijn handen klappen, dat herkenden we meteen en kwamen dus aanhollen. “O, branden de lantaarns al? Jemig, helemaal niet gezien……?” Jaja….

fi bakker avatar
fi bakker

19 april 2022 7:27:16 PM

Wat een leuk verhaal!

?