Ga naar de inhoud

De Berenboot en Paulus de Boskabouter

Update:
boskabouter

Woensdagmiddag, televisiemiddag! Nederlandse kindertelevisie begon in 1955 met Dappere Dodo, gewoon een poppenkastvoorstelling op televisie. Ik kwam in de jaren zeventig pas kijken, dus ik viel met mijn neus in de Berenboot en Paulus de Boskabouter, want toen barstte televisieprogramma’s voor kinderen pas echt los. Welke programma’s heb jij vroeger gekeken?

Berenboot

Ahoy, daar komt de Berenboot! Dan zat ik aan het scherm geplakt, want ik was een grote fan van Maatje, Kapitein Brom en Brilbeer. De boot voer overal heen en de beren beleefden spannende avonturen, soms samen met Fred de Kei, die door Maatje ‘zakenmeneer’ werd genoemd. Aan het einde van elk avontuur drinken de beren een glaasje limonade in het zeemanshuis, bij Tante Neel, die de brommende kapitein altijd ‘snoetepetoet’ noemt, omdat ze een oogje op hem heeft. Leuk om in filmpjes terug te zien dat het programma technisch heel kneuterig in elkaar stak, met rollen huishoudfolie als golven en houterig bewegende poppen.

Paulus de boskabouter

Ook een poppenserie, minstens zo knullig als de Berenboot, en soms zo spannend dat ik achter de bank ging zitten om het allemaal een beetje aan te kunnen: Paulus de Boskabouter. Die spanning kwam natuurlijk niet van die lieve Paulus met zijn ronde hoofdje en zijn pluizige haar, maar van die griezelige Eucalypta de heks en haar kraaienkuiken Krakras. Ik lees op internet dat de eerste televisie-uitzendingen van Paulus helemaal gemaakt en ingesproken werden door Jean Dulieu, zijn schepper, maar dat er in 1974 een nieuwe versie kwam. Daar was Dulieu helemaal niet blij mee, ook omdat er allemaal nieuwe karakters aan de serie werden toegevoegd die in de boeken niet voorkwamen!

Fabeltjeskrant

Dag lieve kijkbuiskinderen! De man die Paulus zo onder handen nam dat zijn eigen geestelijk vader hem niet meer herkende, Leen Valkenier, was ook het brein achter de Fabeltjeskrant. Elke dag was er een kort filmpje, dat op het hoogtepunt werd bekeken door miljoenen mensen. En het waren niet alleen kinderen die naar de verhalen van Meneer de Uil zaten te kijken. Ken je ze nog: juffrouw Ooievaar, de broers Ed en Willem Bever, Truus de Mier, Stoffel de Schildpad en Lodewieke de Vos. Was het nou Bor de Wolf die regelmatig het Enge Bos in vluchtte? Tijdens het songfestival van 1972 werd ook in het dierenbos een liedjesfestival gehouden – de omroep ontving 140.000 briefkaarten van kinderen die wilden stemmen…

Q&Q

Van deze serie kan ik me eigenlijk niet zoveel herinneren, behalve veel achtervolgingen van twee jongens op een fiets. In de serie moesten Aristides Quarles van Ispen en Wilbur Quant, de twee Q’s, op onderzoek uit om een moordzaak op te lossen. Tenminste: er was een dode man, en later weer niet, en toen werden ze achternagezeten en… Duidelijk, ook deze serie heb ik grotendeels achter de kussens van de bank gekeken. Online vind ik dat dit de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden was, die ook in Duitsland en Oostenrijk is uitgezonden. Wist je dat de acteur Martin Perel, die Wilbur Quant speelde, op 44-jarige leeftijd is overleden?

Bassie en Adriaan

Als je Bassie en Adriaan niet kent, heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Bassie en Adriaan waren van 1978 tot 1995 vrijwel onafgebroken op televisie geweest en hele volksstammen kennen de hoofdsteden van Europa dankzij het programma van de clown en de acrobaat. De twee broers maakten de ene serie na de andere, grotendeels in eigen beheer. Adriaan schreef de scripts en deed de regie, zijn vrouw regelde de productie. Een circus, een theatershow, een tijdschrift en een strip, Bassie en Adriaan waren altijd overal.

Sesamstraat

De Fabeltjeskrant was misschien het populairste kinderprogramma van Nederland, maar Sesamstraat was de kampioen van de hele wereld. De poppenshow van Jim Henson werd vanaf 1974 uitgezonden in Nederland. Mijn favorieten zijn Bert en Ernie, nagesynchroniseerd door Paul Haenen en Wim T. Schippers, natuurlijk door het badeendje, de paperclipverzameling en Duiven in het Nieuws. Maar ook de Nederlandse filmpjes, met Ienieminie en Tommy, en later meneer Aart en Pino, zijn onvergetelijk. Graaf Tel, Elmo, het monster in de vuilnisbak (weet iemand nog hoe die heet?), Vergeetachtige Jan en Grover, ik denk dat ik nog steeds elke dag met veel plezier naar Sesamstraat zou kunnen kijken.

Wat was jouw favoriete televisieprogramma vroeger? Heb jij gekeken naar Floris, en naar Ivanhoe? Was je fan van JJ de Bom en de Stratenmaker op Zee? En keek je joepiedepoepie naar Ome Willem?

* Foto via: flickr.com | Piano Piano!, CC

categorieën: Tv en muziek

Reacties 22

 1. avatar
  Maya

  De verrekijker, Varen is fijner dan je denkt, Okkie Trooi, De pruikemaker en de prins om er nog enkele aan toe te voegen

 2. avatar
  Maya

  De verrekijker, Varen is fijner dan je denkt, Okkie Trooi, De pruikemaker en de prins om er nog enkelen aan toe te voegen

 3. avatar
  Yvonne

  Wauw, zoveel herkenning en wat leuk om de filmpjes terug te zien. QUa ben geboren in dec.1969. Q en Q zegt mij ook niet zoveel meer, maar de rest daarentegen wel. Ik herinner me ook nog goed dat ik er van baalde dat de lieve snoezige zacht uitziende Tommy uit Sesamstraat, vervangen werd door een andere beer, die er niet mooi en verwassen uit zag! Ook heb ik nog gekeken naar de Poppenktaam en de familie Knots op woensdagmiddag. Ik mocht dan altijd met mijn bordje eten op schoot kijken omdat ik vroeg moest eten om vervolgens naar de gymvereniging te gaan. Mooie herinneringen!

 4. avatar
  Marijke

  Q en Q was meer iets van mijn zussen, maar ik keek stiekem. Berenboot en Palus waren meer mijn ding. Wie kent de poppenkraam nog? Tegenwoordig hoef je daar niet mee aan te komen..haha. Maar leuk was het!

 5. avatar
  Ingrid Lange- de Boo

  Pipo de clown en mamalou

 6. avatar
  Christiaan

  In die tijd nog gespeld als Bereboot :)

 7. avatar
  Monique

  Geweldige (tv) tijd de 70’s en 80’s voor kinderen. Wij keken ook vaak naar The funfactory op sky met He-man, The get along gang En de Care bears. Mijn favoriet was Tita tovenaar met de grobbebollen en Grobelia.

 8. avatar
  Willie Van den hoorn-bouw

  Dat waren nog eens progamma s

 9. avatar
  Monique Harmsen

  Pippi Langkous, Calimero, Bridadier Dog, Klassewerk bijvoorbeeld.

 10. avatar
  M. Rijsdink

  Ik keek mee met de kinderen en genoot ervan

 11. avatar
  Petra

  Het monster in de vuilnisbak van sesamstraat heet oscar.

 12. avatar
  Frans Aal

  Ahh, de Bereboot. En de Berebios. Ik zat in Amsterdam op school, op de Palmschool in de Karthuizerstraat om precies te zijn. Op een dag gingen we, we zaten in de 4e klas ofzo, met z'n allen naar de bioscoop "The Movies" op de Haarlemmerdijk. We gingen naar de film, werd ons verteld. Bij aankomst moesten we vervolgens een keer of 10 in en uitlopen met allerlei camera's om ons heen. Daarna gingen we naar binnen, kregen we wat te drinken en keken we Bambi. Daarna allemaal naar buiten, weer gefilmd. En vervolgens was ik het hele seizoen te zien tijdens de intro van de Berebios. Zo met m'n kop op TV. M'n moeder heeft tot op de dag van vandaag nog een foto van me hangen met hetzelfde blousje als wat ik toen aanhad. Er staan palmbomen op. Zal geen toeval zijn dat ik op de Palmschool zat.

 13. avatar
  Hendrik veenhof

  Goede avond. Reactie op de kinderseries. Samen met mijn kinderen keken we vooral naar Paulus, De Bereboot en de fabeltjeskrant. Dit waren wel de meest educatieve series waarin vaak ook een hedendaagse strekking in zat. Vooral de fabeltjeskrant had veel affiniteit met het dagelijkse gebeuren soms met een politiek tintje. Als vader kon je er ook wel je voordeel mee doen de wijsheid van Monfer de mol en de pinnigheid van juffrouw Ooievaar, de technische kennis van de Gebroeders Bever niet te vergeten. Kwamen deze series maar weer eens terug op de buis, net als zoveel oudere series. Maar deze tijd schijnt daarvoor niet geschikt te zijn. Wij ouderen van in en na de oorlog had veel meer met de sereis zoals Dorus en meneer Cor Steijn, Stiefbeen en zoon om maar een paar te noemen. Verder succes met de site. hendrik veenhof opgericht in 1941.

 14. avatar
  Erika de mos

  Ik ben van de berenboot sesamstraat en de film van ome willem bassie en adriaan Helaas zijn deze mooie series van de buis Woensdag middag was mijn tv middag

 15. avatar
  Cobi

  En Swiebertje niet te vergeten, met juffrouw Saartje, Dit kun je niet meer terug halen, de kinderen zijn nu zoveel anders ( of het beter is laat ik in het midden) Gewend. Dat van ons is in hun ogen saai.

 16. avatar
  Josine

  Als je een baby-boomer bent moet Paulus de Boskabouter je favoriet zijn. Professor Plano en dappere Dodo als goede 2e en 3e.

 17. avatar
  Doretteschoester

  Ik keek ook naar de bernboot en Pipi de clon en Hamelen stuf ben zin van Ria bremer

 18. avatar
  Karin

  Ik keek naar Paulus de boskabouter, Fabeltjeskrant, q e q en later met mijn kinderen naar Sesamstraat.

 19. avatar
  Mariel Lavrijsen

  Het monster in de vuilnisbak heette Oscar. Zelf heb ik nog boeken en lp's bewaard, van andere bekende kinder series, zoals; Hamelen, Pipo de clown, Heidi, Swiebertje, Pommetje Horlepiep, Peppie en Kokkie, Pippie Langkous, De familie Knots, Barbapappa, Vrouwtje Theelepel, Niels Holgerson, Een kijkje achter de schermen van het klokhuis, Beertje Colargol, De Rode autobus, Schateiland, De familie Robinson enz. Nostamgisch!

 20. avatar
  Mieke van Niekerk

  De fabeltjeskrant was geweldig, vooral meneer de Raaf met zijn droge opmerkingen vond ik magnifiek. Momfer de Mol had iets aandoenlijks met zijn sigaartjes. Lowieke de Vos wilde graag lekkere hapjes en - inderdaad - Bor de Wolf vluchtte naar Het Enge Bos. die had wel lange tenen. De gezusters Hamster vond ik tutjes, echt zeurpietjes. Truus de Mier ook. Ed en Willem Bever, die waren leuk, technisch, ze wisten overal wat op. Met Stoffel had ik wel medelijden, wanneer hij "appelig" was....

 21. avatar
  Irma

  Ik kan me vaag nog de "nogalwiedes" en de "kijkdoos" herinneren... Verder zie ik ook aardig wat programma's voorbij komen die ik vroeger ook zag. Sommige zijn opnieuw uitgebracht, zoals Maya de bij, Wicky de Vicking en Tita Tovenaar... De oude opnames ziin nostalgie geworden...

 22. avatar
  Annemieke Wensveen

  Wij keken naar de Fabeltjeskrant, de Berenboot, Paulus de boskabouter, Bolke de Beer, en later ome Willem, en de familie Knots natuurlijk. Goude tijden...