Ga naar de inhoud

Dit waren de beste schoolreisjes

Update:
Beste Schoolreisjes

Hoera, we gaan op schoolreisje! De leukste dag van het jaar. Gevolgd door studiedag, waarop je als kind vrij was omdat alle juffen en meesters moesten vergaderen. Maar terug naar het schoolreisje. Dit zijn de leukste schoolreisjes van vroeger.

1 – De grote speeltuin


Als er iets is waar we als kind van houden is het wel klimmen, klauteren, zwieren en zwaaien. Van de glijbaan en de kabelbaan om vervolgens in een slingertouw te hangen en met z’n allen misselijk te worden in een draaischijf. De grote speeltuin was altijd uitdagender dan de buurtspeeltuin om de hoek. Het had alles wat je kon wensen en nog beter: je was er met iedereen tegelijkertijd.

2 – De dierentuin


Op schoolreisje naar de dierentuin was ook favoriet. Alle dieren bekijken die je van je ouder(s) niet als huisdier mocht nemen. Lachen om apen die aan elkaars staart hingen. En toen het televisieprogramma ‘Zoop’ eenmaal uitkwam, wilden we massaal naar Ouwehands Dierenpark Rhenen om Bionda en Bastiaan na te spelen.

3 – Naar het pretpark


Als er echt werd uitgepakt, dan ging je naar een pretpark. Naar Julianatoren, Duinrell of Slagharen bijvoorbeeld. Iedereen een lunchpakketje mee en stiekem ook nog een paar euro’s om een lolly te kopen. Plassen in je broek van het lachen en vooral niet toegeven als je niet in de achtbaan durfde te gaan.

4 – Het klimbos


Oude kledingstukken aan, helm op en op naar de omgeving waar je je als kitten mag gedragen. Tijdens dit schoolreisje kon je laten zien hoe stoer je was. Nam jij het eenvoudigere stuk of ging je meteen voor een uitdagend parcours?

5 – Het zwembad


Zodra alle kinderen een zwemdiploma hadden, kon dit schoolreisje plaatsvinden: het zwembad. Met geluk was er een duikplak aanwezig. Of een lange glijbaan waarin de sterkste jongen van de klas halverwege stopte om de rest van de kinderen tegen te houden en met z’n allen in de glijbaan te verstoppen.

6 – Het museum


Hoewel niet alle musea op jonge leeftijd interessant leken, was er ook een aantal waar je geweest moést zijn. Zoals een museum waar je je eigen zeepbellen kon maken of een museum waar je een onderzeeboot kon bezoeken. Gegarandeerd dat je je ineens de hele dag kon vermaken.

7 – Waterskiën


Heeft jouw schoolreisje weleens in de zomer plaatsgevonden? Wellicht heb je je dan een keer op de waterskibaan bevonden. In een rijtje achter elkaar, verpakt in een zwemvest en met de waterski’s in de hand. Of je nu niet verder kwam dan een meter of een heel rondje bleef staan, gelachen werd er in ieder geval.

8 – De kinderboerderij


Als je met jouw klas nog net niet naar de dierentuin kon, stond de kinderboerderij op nummer één. Inclusief activiteiten natuurlijk, zoals dieren voeren, knuffelen met dieren en meekijken hoe geiten gemolken worden.

9 – De minigolfbaan


Hole-in-one! Dan had je het gemaakt op de minigolfbaan natuurlijk. Hoewel er tegenwoordig ook een heleboel glowgolfbanen in Nederland zijn te vinden, deden we het vroeger met de originele minigolfbaan.

10 – De speurtocht


Een speurtocht waarbij je met je speurneus opdrachten mocht oplossen met je beste vriendjes. Altijd iemand die het voortouw neemt en nog net niet met een vlag vooraan de groep loopt en een ander die het wel best vindt vanaf een afstandje. Weet je ook nog hoe elk schoolreisje eindigde? Ja inderdaad, met de welbekende verstoptruc voor alle papa’s en mama’s.

Welk schoolreisje herinner jij je nog?

Laat het weten in de reacties hieronder, of bekijk andere blogs op onze Toen&Nu pagina.

categorieën: Van toen

Reacties 10

 1. avatar
  Annemarie Verbeek

  Wij gingen in de 6e klas in 1972 naar het Evoluon in Eindhoven. Heel indrukwekkend voor die tijd :-)

 2. avatar
  Kees Alflen

  De schoolreisjes in de jaren 50 deden meestal ook een grote speeltuin aan, zoals Oud Valkeveen bij Naarden of de Westerbouwing bij Oosterbeek. Daar kreeg je dan ook een glas limonade gemaakt van siroop met water, voor die tijd een traktatie. Later werd dat Perl of Joy. Mijn vroegste herinnering was in 1949 op de kleuterschool. Ieder kind kreeg een stapel oude kranten en we gingen in optocht naar de papierhandel en van de opbrengst gingen we poffertjes eten op het Vredenburg. Op de terugweg naar het Julianapark (heette toen nog Tuin van Kol) in de speeltuin. Staat mij na ruim 70 jaar nog helder voor de geest. Letterlijk: een kinderhand was toen nog snel gevuld.

 3. avatar
  Kees Alflen

  Als ik erover nadenk waren later in willekeurige volgorde: Artis, Blijdorp, Ouwehands, Panorama van Mesdag, Schiphol (staat een foto van op Schoolbank), Piramide van Austerlitz, Bedriegertjes Roosendaal, een week naar de Paasheuvel in Vierhouten (met keukencorvee). Allemaal tripjes die in het geheugen geëtst zijn

 4. avatar
  wessel koster

  Ik spreek over de jaren 40/50 ik woonde in Musselkanaal en dijn gingen we naar Emmen dierentuin, dat was al een hele reis, we zijn ooit eens met de trein van Musselkanaal via Stadskanaal en Groningen naar Rotterdam geweest lopen door de Maastunnel wat een belevenis was dat

 5. avatar
  Martin van der Pal

  Er waren echter ook gezinnen met meerdere schoolgaande kinderen die nimmer mee gingen op schoolvakantie vanwege de kosten. Ik ken er dus niet over meepraten.

 6. avatar
  Martin van der Pal

  Inmiddels de schade ingehaald en intussen 80 landen/staten of vorstendommetjes bezocht.

 7. avatar
  Ineke Bakker

  Schoolreisjes met de bus naar Oud Valkeveen, de Westerbouwing, Het Jagershuis, de bedriegertjes. Ik vond het altijd reuze spannend en ook wel eng, vooral de bus. Werd meestal kotsmisselijk. Het waren desalniettemin heerlijke dagen, eenmaal ter plekke. En dan natuurlijk onder de banken als we terugkwamen, zodat de ouders dachten dat de chauffeur ons vergeten was mee terug te nemen! Het schoolreisje van de zesde klas was in Beusichem, in een jeugdherberg. Daar gingen we vanuit Utrecht op de fiets naartoe. Wat een leuke dagen waren dat!

 8. avatar
  Ineke Bakker

  De schoolreisjes eind jaren 50 gingen naar De bedriegertjes, de Westerbouwing, Oud Valkeveen, Het Jagershuis. Ik vond het altijd reuze spannend en ook wel eng, vooral de busreis. Ik werd meestal heel erg misselijk in de bus! Desalniettemin was het, eenmaal ter plekke, altijd een heerlijke dag. En dan op de terugweg natuurlijk allemaal onder de stoelen zitten, zodat onze ouders zouden denken dat de chauffeur ons vergeten was mee terug te nemen! Het schoolreisje van de zesde klas was een voor een paar dagen in een jeugdherberg in Beusichem. Daar gingen we vanuit Utrecht op de fiets naartoe. Wat een leuke dagen waren dat ook! De melkfabriek in Geldermalsen was minder geslaagd, want daar stonk het vreselijk! ;)

 9. avatar
  Hans van Bon

  De beste schoolreizen waren de vierdaagse huifkartochten in Drenthe met klas 6/groep 8. Vier dagen zwerven over heidevelden, door aardappelvelden en bossen met 5-6 wagens en 30-35 kinderen. Dat was een echt avontuur met midden in de nacht, zonder lantaarns, nachtwandelingen door veengebieden met bewegende bodems, kien in weidevelden in de mist, een militaire oefening midden in de nacht of bang voor zgn. hondsdolle vossen... pannenkoeken bakken en over de huifkar aan de andere kant weer opvangen, spelen op de balalaika's die zelf gemaakt waren en miniatuurhuifkarren bouwen die tentoongesteld werden in het dichtstbijzijnde winkelcentrum. Postduiven brachten de berichten aan hun poot terig naar school, waar de briefjes werden opgehangen op de voordeur, zodat de hele school kon meeleven. Uitgezwaaid met de schooldrumband werd er vertrokken voor onvergetelijke avonturen in het olde landschap....

 10. avatar
  Annemieke Wensveen

  Wij gingen naar dierentuin Wassenaar op de fiets. En daarnaast gingen wij elkaar jaar met schoolkamp [waar ik veel in jarig ben geweest]. Taart gekregen, zelfs ouders op bezoek geweest.