Ga naar de inhoud

Ballroom dansen, quickstep, tango. Wat was voor jou de reden om op dansles te gaan?

Update:

Stijldansen… afschuwelijk of (hartstikke) leuk. Je ouders verplichtten je misschien wel hiertoe omdat het ‘goed zou zijn voor je ontwikkeling.’ Elke les was dan mogelijk een crime voor je, of je koos er uit vrije wil voor. Ik viel in de laatste categorie. Ik ging op 16-jarige leeftijd op dansles omdat ik het graag onder de knie wilde krijgen en voor de gezelligheid. Een aantal klasgenoten van de middelbare school gingen namelijk ook mee. Kom, laten we dansen!

1,2,3 voetjes van de vloer- de dansstijlen

In januari 1991 begon mijn dansschoolperiode bij een dansclub die nog steeds (al ruim 40 jaar) bestaat. De eerste les bestond uit de Hucklebuck op het gelijknamige nummer van Chubby Checker. Deze dans vond ik eerlijk gezegd maar saai, toen als 16-jarige. Ik was toch op dansles gegaan om te leren stijldansen? Waarom kregen we dan een (soort) linedance als eerste les? Zover ik me nu nog kan herinneren, was dit om ons ritmegevoel te trainen. 

Ballroomdansen

Vanaf les 2 of 3 begon voor mijn gevoel pas het ‘echte’ werk met stijlen uit de ballroom- en Latijns-Amerikaanse dansen. Onder de categorie ballroom (standaard) kregen we les in de:

 • Engelse wals op onder meer het liedje If you don’t know me by now van Simply Red. 
 • (Ballroom)tango op onder andere de song Pretty woman van Roy Orbison.
 • Quickstep op Nah neh nah van Vaya Con Dios en 9 to 5 van Dolly Parton. Natuurlijk waren er nog meer liedjes waarop wij de Quickstep dansten. De hits van Vaya Con Dios en Dolly Parton herinner ik mij nog.
 • Slowfox en Weense wals. Ik weet niet meer of dat ik deze 2 stijldansen heb geleerd. In ieder geval niet bij de danscursussen brons 1 en 2.

Latijns-Amerikaanse dansen

In het genre Latijns-Amerikaans raakten wij bedreven in de:

 • Chachacha op bijvoorbeeld Losing my religion van R.E.M..
 • Jive op I’m still standing van Elton John. 
 • Rumba op onder andere It started with a kiss van Hot Chocolate.
 • Geen paso doble voor mij helaas. Ik was toen al gestopt met stijldansen omdat ik geen danspartner (meer) had. De basispassen van de samba heb ik, dacht ik, bij cursus zilver 1 opgepikt.

Vanaf het begin was de chachacha mijn favoriete dans. Met de jive had ik in het begin wat moeite vanwege zijn snelheid. Na verloop van tijd kon ik het tempo steeds beter bijbenen en vond ik deze Latijnse stijl ook erg leuk. 

Redenen voor dansles

Een logisch argument om op dansles te gaan, is te leren dansen. Ik hoor je nu al zeggen: ‘Ja duh, vertel mij iets nieuws.’ Er zijn echter nog meer drijfveren, zoals:

 • Voor de gemoedelijkheid. Zoals al eerder gezegd, volgde ik dansles met een aantal klasgenoten. We fietsten vaak samen naar de dansclub en na afloop bleven wij nog regelmatig even hangen om gezellig te kletsen en te drinken.
 • Kennismaken met nieuwe mensen. Verheugde jij je vroeger ook als je weer kon gaan dansen? Je zag dan namelijk weer die jongen of het meisje op wie je stiekem een oogje had. Groot was dan ook je teleurstelling als hij/zij er die keer niet was. Voel je de kriebels van toen weer in je buik? Ik leerde er in ieder geval mijn tweede vriendje kennen.
 • Om te ontspannen.
 • Om samen met je partner iets te ondernemen.
 • Voor je bruiloft.
 • Om je dansniveau op peil te houden.

Wat was jouw motivatie en op welke nummers stijldanst(e) jij? We lezen het graag in de reacties.

categorieën: Van toen

Reacties 18

 1. avatar
  fia bakker

  Mijn vriend en ik zijn wel kort op dansles geweest. We waren er allebei niet geschikt voor. We hadden het al gauw gezien. Met blauwe tenen naar huis bij wijze van spreken. Echt. Toch was het leuk eens mee te maken wat andere mensen wel heel leuk vinden.

 2. avatar
  leo monique

  Als je geen ritme gevoel hebt dan kun je 300 lessen van de beste leraar nemen, maar leren zal je het dan nooit,sorry,

 3. avatar
  Raymond Zachariasse

  Ik herinner mij al die liedjes wel. Duidelijk dat die bij elke dansschool gebruikt werden :) Ik moest op dansles van mijn moeder. Ik wilde echt niet, maar mijn zus moest ook. Dus samen zijn we daar geweest en ik vond het uiteindelijk heerlijk. Ik werd een paar keer verliefd en ik heb er zelfs mijn toemalige vriendin gevonden. Helaas ben ik haar wel uit het oog verloren. Ik mis die tijd nog elke dag.

 4. avatar
  Rob Aalders

  Het was een vreselijke gedachte: dansles!!!! Ondanks aandringen niet gedaan. Dat deed je niet als langharige jongere. Jaren later nog eens geprobeerd Werd niks......

 5. avatar
  Dik Mekking

  Groots gelijk zo dacht ik er ook over, sterker nog ik had een hekel aan dansen ik vond het maar dom gehuppel, nu nog steeds

 6. avatar
  Cobi Delies

  Ja dansles hoorde er gewoon bij, toen ik op de middelbare school kwam. Dus ja ik heb allerlei dansen geleerd, we begonnen met de Valeta, daarna de Engelse wals, de foxtrot en de Latijns-Amerikaanse dansen . Je mocht nooit iemand weigeren die je ten dans vroeg, ik had er een hekel om met een bepaalde knul te dansen, die kwam op schoenen met zgn 'spekzolen' op les, daar was nauwelijks mee te dansen omdat die regelmatig op je tenen stond. Dus als ik die mijn richting op zag komen, moest ik opeens vreselijk snel naar het toilet.

 7. avatar
  Annemieke Wensveen

  In 1986 [ik was net 17] werd ik verplicht om op stijldans les te gaan. Eerst vond ik het niks [was beetje het muurbloempje], maar uiteindelijk na het 1e jaar wilde ik een jaar later graag door met dansen. Vooral de Ballroom dansen vond ik geweldig. Helaas heeft mijn huidige partner 2 linker voeten, anders had ik zeker weten graag nog steeds willen stijldansen...

 8. avatar
  Marion Willemsen

  Dansles in Amsterdam-Oost. Geweldige tijd. Afgedanst met mijn broer en het 2e jaar met mijn aanstaande man. Ik was 17. Uiteindelijk zilver met ster gehaald. We wilden gaan wedstrijd dansen, maar er was te weinig animo. Zaterdag was vrijdansen. Lekker schuifelen.

 9. avatar
  Johann Splinter

  Dansschool de Kuil Centeurbaan Amsterdam Heb ik verkering gehad met een knap meisje die nu mijn vrouw is. En dansen konden we zeker.

 10. avatar
  leo monique

  Ceintuurbaan,

 11. avatar
  René Roose

  Ik heb in Middelburg bij dansschool Janvier les gehad in 1982. Ik zat toen ook op de CJV en daar deden we ook aan stijldansen.

 12. avatar
  Ina Voortman

  Ik vond het altijd een feestje als ik naar dansles ging. Zeker voor de jongens en hoopte altijd dat ik door hem gevraagd werd om te dansen. Van thuis uit mocht ik niet veel, dus dansles was voor mij vrijheid

 13. avatar
  Henk Mulder

  Henk Steenwijk Na lang aandringen van vriendin ben ik meegegaan en onze vrienden gingen ook mee die moesten ook altijd naar de wc de heren he Het ging best wel goed 3 jaar voor het 3de jaar gingen we er af dat was voor goud Maar het was en is niet mijn sport ik loop nu nog naar de wc.

 14. avatar
  Tonny Ton Hoedeman

  Mijn verloofde en ik deden dansles in Delft, het was een avondje uit. Vond het nooit zo leuk. Wat wel heel leuk was, was volksdansen, in die tijd zochten ze altijd naar jongens en wij waren met vijf tegelijk op de dansvloer. Gezellig met zoveel meiden 😊 later ook op de demonstratie groep gezeten, ontzettend leuk met de beste herinneringen. Voorstellingen, kleding maken voor verschillende landen. Dit was in Apeldoorn bij Phoenix rond 1970

 15. avatar
  leo monique

  Geweldig , jaren gedanst, en wedstrijden gedanst bij 1 van de beste scholen van Nederland Dansschool Henk Ponne in Amsterdam Bestaat nog steeds, zondags vrij dansen,

 16. avatar
  rennie Roseboom vigne

  Eerst 2 jaar bij Schroder en toen 2 jaar bij Grifioen in haarlem. We gingen op dansles met vrienden en vriendinnen. Heb nog een médaille gehaald zipper.

 17. avatar
  Hans Pot

  Eerste danslessen up 16, 17 jarige leeftijd. En de beginselen geleerd van het ''schuifelen''. Maar dat was hoofdzakelijk voor de sociale gelegenheid. Ontmoetingen met de andere sekse en het vasthouden, omarmen er van. Geweldige ervaring. Daarna kwam er jaren lang niks van. Onder andere door studie en werk. Studie gebeurde ook in een ander land. Maar terug het dansen weer opgepakt bij Biezeman in Apeldoorn. En dat vergeet ik waarschijnlijk nooit weer. Dhr Biezeman was een geweldige dansleraar. Zijn dochter en zoon dansten mee in de nationale en internationale kampioen dans wedstrijden. Voor ons een genot als ze show dansten voor ons. En het was natuurlijk een geschenk uit de hemel als je met een van hen mocht dansen. Ben jaren verliefd geweest op de dochter. Engelse wals en Cha-cha waren mijn favorieten. Zondag avond was er altijd vrij dansen in de dans zaal Stonden er al rijen voor de deur voor die open ging, want Biezeman zag er op toe dat er niet te veel binnen kwamen want dat ging ten koste van het dansen. Maar het belangrijkste was dat de jongeren van de straat waren. Pracht man.

 18. avatar

  […] Ballroom dansen, quickstep, tango. Wat was voor jou de reden om op dansles te gaan? […]