Ga naar de inhoud

Herinnering aan Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Wie is er niet grootgebracht met de verhalen en versjes van deze geweldige schrijfster die zo goed de zielenroerselen van kinderen kon treffen …

Anna Maria Geertruida Schmidt was een Nederlandse dichter en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Zijn werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle, Zeeland, en overleed op 21 mei 1995 in Amsterdam. Haar actieve jaren duurden van 1950 tot 1993. Haar bekendste boeken waren: Jip en Janneke, Pluk van de Pettenflat, en Abeltje.

Versjes van haar hand, o.a.: Het Fluitketeltje, Ik ben lekker stout, De Regenworm en zijn moeder, dus doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht. Hiermee toonde zij dat zij wel van een zekere tegendraadsheid hield. Pension Hommeles, een muzikale komische serie (van 1957 tot 1959) was bij velen bekend, en later de succesvolle serie Ja Zuster, nee zuster (1966-1968)

Wie kon denken dat deze fantastische schrijfster, op de lagere school een uitstekende opstellenschrijfster, op de middelbare school in de vierde klas een 2 haalde voor Nederlands, een 3 voor Frans en een 5 voor Engels. Er was weinig ruimte en waardering voor haar speelse fantasie.

Na haar eindexamen in 1930 ging zij notariaat studeren in Den Haag, waarna zij in een rebelse periode geraakte en haar studie verruilde voor een typecursus en daarna een opleiding deed tot bibliothecaresse. Zij debuteerde in 1938 in het protestants-christelijke tijdschrift ‘Opwaartse

Wegen’ met het volgende vers:

Ik ben een God en ’t diepst van mijn gedachten

Maar in de bibliotheek een volontair

Die hunkerend op een baantje zit te wachten

En boeken uitleent, met een zeker air

Zoveel werk nagelaten, vooral voor kinderen, en dan de wetenschap hebben dat zij eigenlijk helemaal niet om kinderen gaf… een bijzondere vrouw.

Meer blogs:

Reacties 9

 1. avatar
  nellie ellenbroek-visser

  op de lagere school las juffrouw kloek het fluitketeltje voor, daarna mijn hele leven een liefhebber van deze schrijfster gebleven. nellie visser-ellenbroek

 2. avatar
  fia bakker

  Nee, die jolige rijmpjes van Annie M.G., dat was niet wat voor mij. Als het grappig moest wezen dan had ik liever John O'Mill.

 3. avatar
  Rob Aalders

  Was dat de vraag dan?????

 4. avatar
  Fia Bakker

  Nee. Maar ik drijf wel vaker af.

 5. avatar
  Fia Bakker

  Pinnig ventje

 6. avatar
  Marianne Pietersen

  Hield erg van Annie MG's schrijven. Vooral de TV spelen Pension Hommeles and Ja Zuster, nee Zuster. Maar ook vele van haar gedichten en korte verhalen. Een uitzonderlijk talent.

 7. avatar
  Mieke Halberstadt

  Ben altijd erg enthousiast geweest over het werk van Annie MG. Toen ik heel jong was lazen mijn ouders mij Jip en Janneke voor en later heb ik zelf al haar boeken verslonden. Mijn liefde voor het werk van deze schrijfster komt zelfs tot uiting in de naam van mijn bloemenwinkeltje;Bloemisterij Zuster Clivia [met een C omdat mijn lievelingsplant zo heet]

 8. avatar
  louis (ton) le poole

  Kan me nog de Vogel bis bis bis herinneren en de haan tiebedaan. (Welk vliegtuig op de foto dc6 ?)

 9. avatar
  mariel lavrijsen

  Van de kleuterschool heb iknog een aantal liedjesboekjes bewaard, met liedjes die we daar leerden, waaronder een van mijn lievelingsversjes van Annie M G Schmidt; "De trap is weggewaaid". Toen vader 'smorgens wakker werd, toen riep hij "welverdraaid! Kijk nou eens wat er is gebeurd; De trap is weggewaaid"! (en zo ging het nog 3 of 4 coupletten verder). wel een beetje grappig was; Tijdens een interview met Harry Bannink en Annie M G Schmidt boog Harry zich naar Annie en wilde haar een zoen geven, maar onbewust draaide ze net de andere kant op.