Ga naar de inhoud

De Albert Heijn koopzegels: 65 jaar lang plakken

Update:
koopzegels

In 2020 kwam er een einde aan het tijdperk: de Albert Heijn koopzegelboekjes verdwenen en het sparen gebeurt nu digitaal. We blikken terug in de tijd naar het begin van de koopzegels.

Weet jij nog of deze vroeger bij jou gespaard werden?

Albert Heijn koopzegels

De bekende Albert Heijn koopzegels werden in 1955 geïntroduceerd. Het idee? Bij iedere besteding van 1 gulden konden klanten voor 10 cent extra een koopzegel bijkopen. Deze zegels konden in een boekje worden plakt, waar in totaal 490 zegels in konden. Hier werd dus in totaal 49 euro voor betaald. Maar bij inleveren van het boekje kreeg men 52 gulden uitgekeerd. Dat is in totaal een rente van 6 procent: een stuk meer dan je op de bank kreeg (en nu al helemaal).

Obligaties

Het boekje kon niet alleen ingeruild worden voor geld. Tijdens de eerste jaren van de actie kon met het zegelboekje ook inruilen voor een obligatie ter waarde van 50 euro. Een obligatie is een belegging waarbij er een vast of variabel rentebedrag wordt uitgekeerd. Na zeven jaar bleken klanten ruim 850.000 obligaties bij elkaar te hebben gespaard ter waarde van 42,6 miljard gulden. Uiteindelijk besloot Albert Heijn geen obligaties meer uit te geven.

Premie van de Maand Club

In 1962 kwam de ‘Premie van de Maand Club’ (PMC). Volle zegelboekjes konden toen ingeleverd worden in ruil voor een chequeboekje waar artikelen van gekocht konden worden. Het ging dan niet om producten die de Albert Heijn verkocht, maar speciale non-food artikelen die aan de actie meededen. Het meest populair was de koelkast van producent Liebherr: die konden de vraag nauwelijks aan. Ook radio’s, naaimachines en zelfs abonnementen op concerten konden met het chequeboekje besteld worden met kortingen tot wel 50 procent. In 1974 stopte de PMC ermee, omdat er toen grote witgoedwinkels kwamen die de producten ook voor lage prijzen konden aanbieden.

Einde van een tijdperk

Maar verder bleven de koopzegels in alle 65 jaar vrijwel hetzelfde: men kon voor 10 cent een zegeltje bijkopen, en kon een volgeplakt boekje tegen 6 procent rente weer inleveren. Tot twee jaar geleden: tijdens de coronapandemie kwamen er minder mensen naar de fysieke winkels van Albert Heijn en bestelde men steeds meer online, waarbij het kopen van koopzegels lastig werd. Daarom besloot de supermarkt het hele systeem online te zetten. Vanaf nu kun je de koopzegels bijkopen via de app. Wel kunnen de volgeplakte boekjes nog tot 2025 ingeleverd worden.

Aan welke acties heb jij vroeger meegedaan? Ook nu zijn er nog veel spaar- en kortingsacties waar je aan mee kunt doen. Een actueel overzicht van alle acties vind je op Startpagina.nl/kortingscodes.

Meer blogs:

categorieën: Acties Van toen

Reacties 8

  1. avatar
    Alexander uit de Bulten

    Niet alleen bij AH had je koop zegels zelfs bij de sigarenwinkel had je deze alleen weet ik niet meer de naam wel dat ze groter waren dan die van AH. Het waren zegels van een paar cent en een grote van 2 gulden 50 die je net zoals bij Appie in een boekje moest plakken en als deze vol zat kon je die inwisselen. Of dat nou 10 gulden was of 25 gulden dat kan ik me niet goed herinneren wel dat me moeder deze altijd achter de hand had voor als aan de einde van de week het geld opwas (Lijkt tegenwoordig wel) zodat ze nog even snel boodschappen , kolen of een muntje voor de stroom kon halen. Wat het laatste betreft zou je meteen een hele stapel per week nodig hebben voor gas.

  2. avatar
    Hans Beukers

    Ik herinner mij nog dat ik met het winkelwagentje buiten liep en het begon te regenen. Mijn koopzegels vingen daarbij ook wat regendruppels op en eenmaal thuis waren alle zegels aan elkaar vastgeplakt. Een aantal koopzegels waren daardoor onbruikbaar geworden. Ik ben toen gestopt met die koopzegels.

  3. avatar
    marjan koopman

    Ik herinner me nog dat mijn moeder met die AH zegels haar eerste koelkast kocht in de jaren '50. Later kocht mijn vader een safariestoel als cadeau vooor mij toen ik slaagde voor mijn eindexamen in de 60er jaren. Die stoel ging mee toen ik in 1973 naar Australia emigreerde. Ik heb die stoel nog steeds. MArjan koopman

  4. avatar
    Ruud Ebbelink

    Hoi iedereen, Ik lees de stukjes op Schoolbank altijd erg graag. Ik heb zelfs mijn grote liefde weer gevonden via Schoolbank (Bedankt trouwens). Ik heb echter wel een verzoek: zouden de schrijvers/schrijfsters aub spellingcontrole kunnen gebruiken (sommige regeerders trouwens ook). En wat mij vooral opviel in dit stuk (en regelmatig ook bij andere stukken): geen constante. De Gulden en Euro worden door elkaar heen gebruikt, terwijl het stuk over de begintijd ging en dus alles in Guldens was. Sorry, maar het beneemt mij mijn leesplezier.

  5. avatar
    Jopie Van der Krabben - Oomen

    Ach wat zielig now, U leesplezier ontnomen. U wereld moet wel heel erg klein zijn als dat U irriteert.

  6. avatar
    Mieke van Niekerk

    Ja, ik zie hier ook taalfouten. Now is nu en U moet Uw zijn. Ga nog een cursus volgen, alstublieft.

  7. avatar
    marja van klaveren

    Ja en nu na jaren plakken en inleveren,werd er net vandaag gerapporteerd ,dat de oplichters nu de A-H koopzegels via sociale media stelen,,,wat is er in de tijd toch een hoop veranderd,!

  8. avatar
    Yolanda Broere

    Mijn ouders waren al vanaf het begin klant bij Albert Heijn. Waren een gezin van 4 en er werd wekelijks boodschappen gedaan, mijn moeder spaarde de zegels voor de zomervakantie als een extra zakcentje. Nou ik kan je vertellen dat het ieder jaar een behoorlijk bedrag was.