Ga naar de inhoud

10 nostalgische kerstfilms van vroeger, kan jij ze herinneren?

Update:

Kerst is niet compleet zonder een leuke kerstfilm. Waarschijnlijk kijk je – zonder dat je het doorhebt – elk jaar dezelfde films. Leuk om nostalgische herinneringen op te halen met wat oude kerstfilms van vroeger. Heb jij deze 10 kerstfilms van vroeger ooit gezien?  

1. White Christmas (1954)

White Christmas is een oude – maar gouden klassieker waarin dromen geen bedrog zijn.

Vlak na de oorlog komen twee zang- en danstalenten bij elkaar om één van de meest indrukwekkende acts in de geschiedenis neer te zetten. Tijdens deze uitdagende opgave ontmoeten ze 2 zusjes met wie ze naar Vermond trekken, om daar ouderwets kerst te vieren. Eenmaal daar aangekomen, begint het verhaal pas echt. Zo ontdekken ze dat het hotel waarin ze verblijven eigendom is van hun oude legergeneraal. Hij blijkt in de problemen te zitten, het viertal schiet hem te hulp. Hoe ze dat doen, zie je in de film.

Leuk: deze film zit vol prachtige liedjes zoals ‘Count your Blessings instead of Sheep’.

2. Scrooge (1951)

De familiefilm Scrooge, gebaseerd op het boek de Christmas Carol van Charles Dickens, haalt het ware kerstgevoel naar boven.

De film gaat over de verbitterde vrek Ebeneezer Scrooge. Hij bedriegt iedereen die hij tegenkomt, tot hij met kerst wordt geconfronteerd met het vreselijke lot dat hem te wachten staat als hij zijn leven niet betert. Geesten nemen hem mee naar het verleden en leren hem een magische les. Het is een indrukwekkende reis door de tijd, vol mooie liedjes. Een prachtig verhaal!

Van deze kerstfilm bestaan wel 10 versies. De eerste uit 1951 is volgens ons het beste. Mocht je deze film nog niet gezien hebben, zorg er dan voor dat je editie deze kijkt.

3. Sleepless in Seattle (1993)

Samen met Meg Ryan schittert Tom Hanks in de romantische komedie ‘Sleepless in Seattle’.

Deze prachtige kerstfilm gaat over 2 totaal verschillende mensen die door het lot naar elkaar toe worden gedreven. We zullen niet al te veel verklappen, maar … De zoon van weduwnaar Sam belt op kerstavond naar de radio en zegt dat zijn vader een nieuwe vrouw nodig heeft. Deze wens wordt verhoord als Sam schrijfster Annie ontmoet. Zij is er gelijk van overtuigd dat het voorbestemd is. Maar er zijn 2 zaken die dit wat lastiger maken: Annie is verloofd met een ander en Sam weet nog niet dat ze voor elkaar geschapen zijn.

4. All That Heaven Allows (1955) 

All That Heaven is een ultieme kerstfilm met alles erop en eraan.

De rijke weduwe Carry wordt verliefd op de veel jongere arbeider Ron, die in haar tuin werkt. Hij zit haar ook wel zitten en al snel zijn ze stapelverliefd. Hun plannen om te trouwen stuiten op veel verzet. Iedereen is het erover eens: de verschillen in leeftijd en stand zijn gewoon echt te groot. Onder druk van haar familie verbreekt Cary daarom haar relatie. Maar al snel bedenkt Cary zich en volgt ze alsnog haar hart.

“How much does Heaven Allow a Woman in Love?”

5. All I Want For Christmas (1991)

In de kerstfilm All I Want For Christmas proberen 2 kinderen hun gescheiden ouders te herenigen.

Ethan en Hallie willen niets anders. Hallie wil dan ook maar één ding van de kerstman: ze wil vragen of hij ze weer bijeen kan brengen. Haar oudere broer wil niet vertellen dat de kerstman niet bestaat en bedenkt de meest geweldige plannen om hun ouders te herenigen. Dit wordt wat bemoeilijkt als haar moeder wil hertrouwen met een andere man. Hoe loopt dat af? 

6. It’s a Wonderful Life (1946)

Voor films geldt: hoe nieuwer ze zijn, hoeft niet betekenen dat ze ook beter zijn. Daarom introduceren we je graag de oudste kerstfilm van dit lijstje: ‘Its a Wonderful Life’.

Deze film gaat over George Bailey (gespeeld door James Stewart), hij wil op kerstavond van de brug springen. Hij wenst nooit meer geboren te zijn. Omdat hij zo’n goed hart heeft, verschijnt Angel Clarence. Zij laat in deze film zien hoe de stad van Bailey eruit zou zien zonder hém. Dit laat hem beseffen dat zijn leven wonderful is. 

Zorg dat je de zakdoeken bij de hand hebt!

7. Christmas In Connecticut (1945)

Christmas in Connecticut is een Amerikaanse romantische kerstkomedie uit 1945 over een ongehuwde schrijver van stadsmagazines die zich voordoet als een boerin en moeder en vervolgens – geheel onverwacht – verliefd wordt op een terugkerende oorlogsheld. 

De redactrice van een tijdschrift hoort dat zij een oorlogsheld tijdens de kerst moet ontvangen. Ze wordt gezien als de perfecte huisvrouw, maar haar leven als huishouden zijn verre van ideaal. Hoe gaat ze dit oplossen? Je ontdekt het in de prachtige, ontroerende film.

“It’s the fun show that’s the one show to see!”

8. The Bishop’s Wife (1948)

The Bishop’s Wife is een Amerikaanse romantische komedie uit 1947 waarin je hoofdrolspelers Cary Grant en Loretta Young ziet schitteren. De film is in Nederland uitgebracht onder de naam ‘Hoog Bezoek’.

Een bisschop droomt ervan om een nieuwe kerk te laten bouwen. Hij brengt zijn tijd door geld bijeen te krijgen van de rijke parochianen, maar vergeet zijn vrouw, kinderen en de arme mensen compleet… Gelukkig verschijnt er precies op het juiste moment een Engel die de bisschop komt helpen.

“Have you heard about Cary and the bishop’s wife?”

9. Miracle On 34th Street (1947) 

Deze komedie-drama brengt je naar New York, waar Kerstmis altijd uitbundig gevierd wordt. Doris Walker, iemand helemaal niets met kerst heeft, krijgt de opdracht om het kerstevent van Macy’s te verzorgen. Maar wanneer één van de neppe kerstmannen dronken op het werk verschijnt, gaat het mis… 

De oude man Doris wordt uit pure nood opgetrommeld als vervanger. Hij beweert de echte kerstman te zijn. Psychologische onderzoeken volgen en hij belandt zelfs in de gevangenis. Fred Gaily, een vriend van Doris, moet nu voor de rechtbank bewijzen dat Doris wel degelijk de echte kerstman is.

“Capture the spirit of Christmas with this timeless classic!”

10. Meet Me In St Louis (1944)

Meet Me in St. Louis is een heerlijke swingende kerstfilm vol muziek. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1942 van Sally Benson. 

De film brengt je naar St. Louis in 1903. Wanneer vader Smith aan zijn gezin vertelt dat hij tot directeur van het filiaal van New York is benoemd, stort hun wereld in. Ze willen hun liefdevolle vader niet kwijt, maar ook niet de stad en hun vrienden achterlaten. Bovendien kijkt de hele familie al weken uit naar de opening van de Wereldtentoonstelling van 1904…. 

“M·G·M’s glorious love story with music!”

Reacties 6

 1. avatar
  mariel lavrijsen

  Hoe oud "Christmas cottage"is, weet ik niet, maar wel is het een mooie, bijzondere kerstfilm.

 2. avatar
  mariel lavrijsen

  Scrooge heb ik laatst op dvd gevonden, nog net zo leuk als vroeger.

 3. avatar
  Ruud Lamp

  En waarom staat Sisi er niet bij?

 4. avatar
  Jelte Briedé

  Geweldig: "Christmas Carol" ("Scrooge"): werd zeker ieder jaar weer gekeken; zij het in soms een andere versie, maar -bijna- allemaal evengoed! M'n vader genoot oprecht: "Humbug"! Ik heb zeker 6 of 7 versies gezien! Natuurlijk ook andere kerstfilms bekeken, maar eerstgenoemde blijft mijn favoriet !

 5. avatar
  Toos Hogendoorn

  En wat dachten jullie van "het meisje met de zwavelstokjes" , helaas niet meer te vinden.

 6. avatar
  Leo de Wit

  Dat is eigenlijk een sprookje van Hans Christian Andersen, Toos. Dat sprookje is ook meerdere malen verfilmd; ik zal de Nederlandse, de Engelse en de Duitse wikipedia-sites geven: (je moet dan op die sites nog wat verder zoeken): https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_meisje_met_de_zwavelstokjes https://en.wikipedia.org/wiki/The_Little_Match_Girl https://de.wikipedia.org/wiki/Das_kleine_M%C3%A4dchen_mit_den_Schwefelh%C3%B6lzern