Ziska Haarms

Kent 0 personen

MARRIED , 3 kinderen
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van Ziska Haarms en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  Registreer gratis

  Ziska Haarms heeft 4 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkend?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  Aanmelden

  Onze hoofdzuster heette Zr.

  Onze hoofdzuster heette Zr. Frumentia ook wel frummeltje genoemd. Zij keek altijd heel streng maar kon af en toe boeiend vertellen over het bombardement in Rotterdam dat zij had meegemaakt. Zij lette altijd op onze kleding. Geen lange broeken of mouwloze jurken. Zelfs tijdens de gymles moest onze rokbroek tot over de knie komen. We kregen ook les van juffrouw Veldman (zij kon geen orde houden) en juffrouw Veen die Engels gaf. Klasgenoten o.a.: Jeanne Rijpkema, Corrie Kouwenberg, Tootje Waterman, Anneke Buijen, Carla Burg, Corrie Luyf (emigreerde naar Australië).

  st barbara, 1952

  In 1944 ging ik naar de kleuterschool en kwam in het klasje van Zr Ursula, dat was een hele lieve zuster.

  In 1944 ging ik naar de kleuterschool en kwam in het klasje van Zr Ursula, dat was een hele lieve zuster. Ik weet nog dat ik graag met blokken speelde. Ik bouwde dan een ziekenhuis en liet er bommen op vallen tot alles in puin lag. In mijn klas zaten o.a. Ansje en Jantje Luiten (hij viel altijd echt in slaap als we met het hoofd op ons tafeltje moesten rusten), Corrie Luyf, Erna, Agnes en Treesje en twee zusjes Agterhof waarvan een Willy heette. Toen Tineke begraven werd kwam de lijkkoets langs de school en stonden we allemaal buiten op de stoep. In 1946 begon mijn lagere schooltijd. Geregeld werd ons haar gecontroleerd door de 'pietenzuster' en veel meisjes werden kaalgeschoren en mochten dan in de klas een muts dragen tot het haar weer aangegroeid was. Als we handwerkles hadden van Zr. Geertruida kon ik de nacht ervoor niet slapen van de pijn in mijn buik. Het was nooit goed, hoe ik ook mijn best deed. Altijd moest ik mijn breiwerk uithalen en opnieuw beginnen. Waren er ook leuke dingen? Ja, af en toe liepen er muizen door de klas en in de winter brandden soms de kachels niet en dan hadden we ijsvrij. Af en toe mochten we met de hele klas naar de kapel van de nonnen om langs een opgebaarde zuster te lopen en daarna kregen we een snoepje. Ik herinner mij nog het akelig gele gezicht van een van de doden.

  Sint Barbara-School, 1944

  ?