Ontdek PLUS

Ype deRover

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Ype deRover en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Ype deRover heeft 9 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Door de herinneringen van anderen komt er weer veel naar boven drijven.

    Door de herinneringen van anderen komt er weer veel naar boven drijven. De kleuterschool van juffrouw Schaaf. Ik ken dat schooltje aan het Franekereind en de achtertuin op een klassefoto getoond was inderdaad één grote zandbak met een achterdeur naar de Weverstraat.Er was ook een juffrouw, die in de Spinstraat woonde. en een mevrouw v.d. Wal. die meeggebrachte ansichtkaarten onder een epidiascoop legde en ze projecteerde op een muur. Helaas zag je er niet zoveel van, want er hing ook nog een bonte doek op die muur, die er bleef hangen tijdens de projectie. Later kreeg het schooltje een dependance bij de Grote kerk, in het verenigingsgebouwtje van het CNV. Daar waren gaskachels waar je je aan kon branden, met een heet hoofd en kouwe voeten rondliep en als je naar de wc moest, moest je terug naar het Franekereind omdat daar geen wc was.

    Christelijke kleuterschool ..., 1946

    Het was een opgave om altijd met de trein naar Leeuwarden te rijden en vanaf het station naar Achter de Hoven 118a te lopen.

    Het was een opgave om altijd met de trein naar Leeuwarden te rijden en vanaf het station naar Achter de Hoven 118a te lopen. Toch bewaar ik heel goede herinneringen aan deze opleiding die toendertijd gewoon nog Kweekschool heette.Directeur was dhr. Bos. Om zo voor de vuist weg nog meer namen te noemen van leerkrachten is moeilijk .Wel is mij altijd bijgebleven dhr. Bal, die op zijn beschouwende wijze ons inwijdde in de psychologie maar ook van biologie veel verstand hand en goed was in het nabootsen van vogelgeluiden. Klasgenoten ken ik wel. Lieme Fortuim, Johannes Hiemstra, Jan Jongsma, Anneke Joostema,Jelle GRoenewoud,Hinke Hofstra, de gebroeders van der Ploeg, Ludwig Stängel, Johan Vellinga, Bouke Zoodsma, Easger Westerhof,Alie Minnema,Jaantje Sijtsma, Roelof TRiemstra, Piet de GRoot,, Johannes Hooghiem en Tom Miedema, Henk Bijma, Bartele Tamminga,Pietsje Bosma en nog een paar , waar ik de naam niet van kan herinneren. Ook hier maakten we schoolreizen naar Belgie vanuit Zeeuws Vlaanderen, waar we in vochtige bunkers verbleven. Aan het eind van het schooljaar werden hier de klassefoto's gemaakt. Ook was er een schoolkoor olv Jan Venema en deden we aan toneel, hadden veel klasse avonden, en een toneelvoorstelling.We hadden er eerst , na de MULO, een voortgezette opleiding voor hbs. en daarna begon pas de opleding tot onderwijzer, waarbij we meteen voor de Leeuwarden jeugd werden gezet op een stage school. Vrijdags zwierven we meestal uit naar de markt en deden de Hema aan voor een lekker stuk worst met mosterd. De handenarbeid lessen op zolder liggen me nog bij evenals de gijmlessen waarin we zowel aan eigen lenigheid werkten als ook aan het lesgeven. Het eindexamen was één aaneenschakeling van examens en er werd wat afgelezen voor Nederlands. In totaal wel 24 vakken werden geëxamineerd. Maar goed, dan was je ook onderwijzer met akte j en de meisjes hadden er k bij( voor handwerken).

    Christelijke Pedagogische A..., 1958

    Weinig herinneringen aan medeleerlingen en namen.

    Weinig herinneringen aan medeleerlingen en namen. Kende wel Johan Nagel en Bouke Nagel. Sierk Hondema( van de kapper ) Had in de eerste klas Juf de la Fette. en in de 2e juf Slob. Verder was er een meester Norbruis en het hoofd was ook meneer de la Fette. Mijnheer Norbruis kwam uit indonesie geloof ik wen hij hield van de zon, van rekenen en geschiedenis. Soms stond hij voor het raam en als de zon scheen riep hij: "O zon gij komt mij weer genezen, o geurenvolle zomerwind, ik wil in u gelukkig wezen, een diep gelukkig mensenkind". Ik weet ook nog dat er een aardig e bomenrij tussen het schoolplein en de veiling was. en Als je de school uitging via de Rozengracht kwam je langs een graanpakhuis, waar je een handvol graankorrels kreeg om op te kauwen. Ging je achterom richting Spinstraat, dan kwam je langs de stalling en winkel van Jan Banaan, de groenteboer, die met paard en wagen door Harlingen ventte. Op het sachoolplein werd je altijd in de rij gezet, voordat je naar binnen ging. En met koninginnedag trok de hele school naar de GRote Bredeplaats, waar we onder leiding van een dirigent, die op een heel hoog platform stond te zwaaien, allerlei nationale liederen stonden te zingen en uiteraard het Wilhelmus, waarvan ik altijd kippenvel kreeg.

    Prinses Julianaschool, 1948