Ontdek PLUS

Yolande Beer

Kent 0 personen

ASK_ME , 2 kinderen
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Yolande Beer en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Yolande Beer heeft 31 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Herinneringen aan de Sancta Maria School aan de Darmoboulevard in Surabaya.

    Herinneringen aan de Sancta Maria School aan de Darmoboulevard in Surabaya. Eerste klas. De eerste weken waren heel dramatisch om mij naar school te brengen. Ik werd letterlijk brullend er naar toe gesleept, tegenstribbelend met de hakken in het zand. Op de eerste schooldag bracht mijn moeder mij. Juffrouw Parijs verwelkomde ons en al gauw verliet mijn moeder de klas. Ik werd heel ernstig toegesproken door Juf Parijs. Later op de dag wende ik wel aan de juf, klasgenoten en lessen. De school begon voor de lagere klassen om half acht en we mochten om 11 uur weer naar huis (gelukkig). De volgende dagen werd ik door mijn oma in de betjak naar school gebracht anders kwamen we nooit op school. En ook door haar werd ik om elf uur weer opgehaald. Welke vakken we kregen? Ik dacht alleen rekenen, taal en lezen. We lazen uit de boekjes Pim en Mien, Kees en Koos en een paar andere, maar geen Ot en Sien, wat ik eigenlijk jammer vond. Tweede klas. Hier kregen we les van mw Dietvors en later mw Kordes, of omgekeerd. Ik was goed in taal en lezen, vooral voor dictee’s kreeg ik hoge cijfers. Rekenen was minder, alleen de tafels van 1 tot en met 10 ging voortreffelijk. Hadden we meer vakken, dacht het niet, dat kwam in de derde klas pas. Derde klas. Kan me niet meer herinneren wie we als juf kregen. Omdat we toch in Indonesia bleven gingen we, mijn zus en ik niet naar de concordante school. Vanaf nu kregen we de bahasa Indonesia als voertaal. We kregen boekjes in plaats van Kees en Koos of Pim en Mien, van Siti en Aminah en … ben vergeten hoe die jongen heette, Ali misschien? Welke vakken we erbij kregen weet ik ook niet meer. Zal wel geschiedenis, aardrijkskunde en plant- en dierkunde en natuurlijk handwerken, waar ik een gruwelijke hekel aan heb. Meestal is het borduren van kleedjes enz. Omdat het een zusterschool is moest je ook lid worden van de Maria congregatie. Daar leer je dan ook fijn borduren. Brrr. Vierde klas. Hier kregen we les van Mère Pascales, een lieve zuster, kan ik heel goed mee samenwerken. Veel kan ik me uit deze klas niet herinneren. Vijfde en zesde klas. Hier kregen we van Mère Lidwina les. Ik had grote problemen met rekenen, vooral de kapitaalsommen begreep ik nooit, en de rente berekening is ook zeer knudde bij mij. Is ook nooit meer goed gekomen. Wat ik nu na al die jaren grappig vind, dat ik in de zesde klas toelatingsexamen moest doen om naar de middelbare school te gaan. Gelukkig slaagde ik in een keer. Tegenwoordig heb je de CITO toets.

    Santa Mariaschool, 1948

    Herinneringen aan de Wim Ploegman School aan de Jln Raya Diponegoro Als klasseleraar hebben we in klas 1, 2 en 3 Hr Sugeng Hidajat.

    Herinneringen aan de Wim Ploegman School aan de Jln Raya Diponegoro Als klasseleraar hebben we in klas 1, 2 en 3 Hr Sugeng Hidajat. Hij gaf ons Bahasa Indonesia, Engels, en aardrijkskunde. Deze man is een voorvechter (pemuda) van het eerste uur en heeft een onzettende haat tegen de Belanda’s (Nederlanders). In de klas zat een jongen, voor mij lijkt hij een indische maar voor hr Sugeng is hij een complete vijand, hij werd dan ook dwarsgezeten en is op het laatst naar de Zaalbergschool gegaan, in hetzelfde gebouw. Dan hebben we hr Davids, heel aardige man, je kon rustig spieken tijdens proefwerken, kregen nooit straf, hij zei altijd, je komt jezelf wel tegen. Inderdaad, we kregen een keer proefwerk niet van hem maar van Sugeng, dus iedereen kreeg een onvoldoende. Hr Davids gaf les in Nederlands, Natuurkunde, Natuurkennis (mens-, plant- en dierkunde), heet nu Biologie en geschiedenis. Als laatste Hr Tjoa, onze wiskundeleraar. Ook een lieve man, maar dat ik hem niet begreep kon hij ook niets aan doen. Jammer dat ze vroeger geen keuzepakketten hadden, dan had ik zeker het feestpakket gekozen. We hadden ook les van de directeur gekregen, hr Liem, maar welk vak hij gaf, ben ik echt vergeten. Verder is het een plezierige school, veel schoolreisjes, feestjes en sporten. VIO is de overkoepelende naam, Volharden is Overwinnen, en dat gold niet alleen voor de lessen op school maar meer voor feestjes en sporten, in die volgorde. Yolande Beer.

    Wim Ploegman School, 1955