willie groet

Kent 1 personen

WIDOW , 2 kinderen
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van willie groet en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  willie groet heeft 10 klassenfoto's en kent 1 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  Aanmelden

  Lagere school Beeklaan.

  Lagere school Beeklaan. anno 1950 Als er een mère de klas binnen kwam moest je opstaan, een "révérence" maken (door je knieën en tegelijkertijd met je armen een rare beweging maken) en allemaal tegelijk zeggen: "dag ma mère", als er een soeur binnenkwam mocht je blijven zitten, hoefde je geen révérence te maken, maar moest je wel zeggen: "dag ma soeur'". Verschil moest er zijn!! - Onderbroeken breien voor slachtoffers van de watersnoodramp 1953 - De eerste 5 jaren van de lagere school heb ik op de Heilig Hartschool op de Beeklaan gezeten. In de vijfde klas kreeg ik een formulier mee waarop mijn moeder moest invullen naar welke huishoudschool ik zou gaan. Mijn moeder sprong uit haar vel en ging op hoge poten naar school. Toen bleek dat de nonnen mij uitermate geschikt vonden voor de "praktische kant" en mij voorbestemd hadden voor de huishoudschool. (Ze hadden al eerder geprobeerd mij "kabouter" te maken, dat wilde zeggen dat je de soeurs mocht helpen de school schoon te maken, dus goedkope werkstertjes.)

  Heilig Hartschool, 1947

  De opleiding van meisjes werd in die tijd nog niet zo belangrijk gevonden.

  De opleiding van meisjes werd in die tijd nog niet zo belangrijk gevonden. Ik herinner me dat in de zesde klas een groepje meisjes (o.a. Els van Grieken (van de slagerij op de Dierenselaan) en Friedeke Bijlsma, Vreeswijkstraat) maandenlang apart werden genomen om hen bij te spijkeren om naar de MMS te gaan. De nonnen keken erg naar de achtergrond van je ouders en als die niet tot de "gegoede stand" behoorden mocht je naar de huishoudschool en in het gunstigste geval naar de Mulo. Ik ben naar de Mulo in de Braamstraat gegaan. In de 5e klas van de Rosaschool zat ik bij juffr. Groenendijk. In de zesde bij een van de zusters Ancilla, Domitilla of Constantien

  Rosaschool, 1952

  Ik heb les gehad van dhr.

  Ik heb les gehad van dhr. Lucas, juffr. Caron (vaak ziek), zr. Augustien, dhr. Van Dijk duits, hr. Meegens, hr. Wamsteker algebra, zr. Seraphine, zr. Agnes, zr. Magna (handwerken), juffr. Annegarn, hr. de Waard, hr. Van Ooyen gym. Fijne school, hoewel de nonnen als de dood waren dat we met jongens omgingen. We werden ook een beetje bang gemaakt. Er werd veel over het belang van "kuisheid" gesproken. Als voorbeeld werd altijd de heilige Maria Goretti genoemd die als jong meisje haar leven had gegeven om haar kuisheid te bewaren. Terwijl ik eigenlijk niet wist wat ze bedoelden, omdat ik in die tijd zo groen als gras was; er werd niets bij naam genoemd. In de 4e klas Mulo gingen we een paar dagen op retraite op de Scheveningseweg. Daar gaf een getrouwde vrouw voorlichting en werd het ons eindelijk duidelijk hoe de vork in de steel zat. In groepjes kwamen we bij haar en konden alle vragen stellen op sexueel gebied. Ze gaf ook overal eerlijk antwoord op. Er ging een wereld voor mij open.

  Meisjesmulo Braamstraat, 1954

  ?