Ontdek PLUS

Wiegert Dijk

Kent 0 personen

LIVING_TOGETHER
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Wiegert Dijk en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Wiegert Dijk heeft 1 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Hmmmm.

    Hmmmm...het blijft een wat duistere periode in mijn leven. De school lag op een steenworp afstand van mijn huis (winter '76: schaatsen over de stoep naar school) en mijn moeder zat in het schoolbestuur. Weinig keus dus. Idee was aardig, maar het ontbrak aan de uitvoering. Herinneringen: Juffrouw Toos, juffrouw ‘ik ben mijn lenzen kwijt en kom altijd een uur te laat’ Dinie, haar vervangster bij afwezigheid juffrouw Greet, versleten en incomplete schoolboekjes, samengevoegde klassen (2/3 en 4/5 meen ik) en vechten voor je leven in de pauze met krankzinnige schoolgenoten. In wintertijd het tuig van de Henri Dunant van een gezonde dosis sneeuwballen voorzien. Gebakjes stelen bij bakkerij Carels, brandslangtaferelen op het schoolplein en dubieuze liedjes zingen tijdens zangles in de aula van het aanpalende gebouw van de IVO Mavo. Themamarkten met pegulanten als betaalmiddel en een mooie schildering van een oranje boom op de kopse kant van het hoofdgebouw. Leuk: Met 9-duims spijkers de figuurzaag-triplex-platen aan de muur spijkeren in het handenarbeidlokaal. Rozenbottelzaadjes als jeukpoeder gebruiken bij 'de leukste meisjes van de klas' was een andere favoriete bezigheid. Problemen rond de seksuele geaardheid van schoolhoofd Gé Joosten toonden aan hoe dom de ouders van enkele leerlingen waren. Het verval was ingezet en de onvermijdelijke opheffing van het schooltje (24 overgebleven leerlingen meen ik mij te herinneren) was het uiteindelijke gevolg. Wel een lekkere lange zomervakantie van een week of twaalf. Namen die nog in de catacomben van mijn geheugen rondspoken: De broertjes De Bouter (stuk of vier, Guusje, Kees...), Roger ? (dacht dat hij een bezinebommenwerper was ;), Huubje 'judo' Woerlee oid, Charlotte ?, Astrid ?, Niels met oudere zus Ingrid, Nant Ros (van de avondwinkel), Marc van der Zalm (nog steeds contact mee en ook hier geregistreerd)...zal eens op een oude klassenfoto kijken of er nog meer komt bovendrijven.

    I.V.O. Kindergemeenschap (l..., 1976

    Kwam pas eind derde klas (eigenlijk begin vierde maar mocht even acclimatiseren) op de Nicolaas Maes omdat mijn andere school werd opgeheven en ik lag toen ongeveer anderhalf jaar achter op de rest.

    Kwam pas eind derde klas (eigenlijk begin vierde maar mocht even acclimatiseren) op de Nicolaas Maes omdat mijn andere school werd opgeheven en ik lag toen ongeveer anderhalf jaar achter op de rest. Met dank aan Irene van Meekeren, schoolhoofd Hans Hamstra en de onvergetelijke Ronald van Vliet is het allemaal toch nog goed gekomen en 'mocht' ik uiteindelijk naar het roemruchte Barlaeus Gymnasium. Voetballen (met tennisbal) op het schoolplein in de pauzes, tennisballen van het dak van de garage in de Banstraat vissen (met alle risico’s van dien), Nederlandse Opera Stichting en zangles van juffrouw ... (weet haar naam helaas niet meer, maar volgens mij was het Tiny of Ties of zoiets). Enorme werkstukken, handgeschreven en op folioformaat, waarvan de deadline immer werd overschreden. Aardig was het laatste kwartaal van de zesde klas waarin we Montessorietje gingen spelen. Weektaken die op woensdag al af waren en daarna Monopoly en tafelvoetbal. Slotuitvoering ‘De Sprookjeswirwar’ in Marcanti waarin ik de tovenaar speelde die alle sprookjes weer tot een goed eind bracht met de labrador van meester Jos als paard. Vervolgens met een vrij grote groep (stuk of vijftien) naar het Barlaeus.

    Nicolaas Maes, 1979

    Tsja…het Barlaeus.

    Tsja…het Barlaeus. Ongetwijfeld de leukste tijd van mijn leven. Daarom ben ik er wat langer blijven zitten dan gebruikelijk, negen jaar om precies te zijn (record?), waarvan drie examenjaren. Wel afgemaakt, met de hatelijke handtekening van de als rector volkomen ongeschikte (A-)dolf Wijkamp als bewijs op het diploma. Vooral de gunstige ligging ten opzichte van het Leidseplein was een pré. Belangrijkste herinneringen zijn de voortreffelijke leraren (waarvan er inmiddels enkelen helaas veel te vroeg zijn overleden) en de vele vriendjes en vriendinnetjes die ik er tot op de dag van vandaag aan heb overgehouden. Door slechts de namen van een paar leraren te noemen doe ik de anderen ernstig tekort, maar ik waag toch maar een poging (in willekeurige volgorde): Roos Lubbers, Ineke Schaaper en Ger Kleis (Nederlands); Jan de Ruijter, Rob de Ruiter en Nora Blom (Wiskunde); Meneer (later Bert) Elderenbosch, Bart Rijkenberg en Wim Kraakman (Natuurkunde); Wim Hamers (Aardrijkskunde); Ben Pekelharing (Biologie); Wim van Lakwijk, Arnold van Akkeren, Rob de Jong, Trudy Hoekert (oude talen); Alfred Buitenkant (Geschiedenis); Bob van Blommenstijn (tekenen); Floor Suys (Engels); Jos Krook en Geert Kapteijns (Duits); Kohnhorst (rector). Mooie herinneringen ook aan negen jaar orkest (als slagwerker) met dirigent Henk ‘standaard woede-uitbarsting tijdens de generale repetitie’ van Benthem met bijbehorende studieweekenden in Slot Assemburg. Klassentoernooien (Eloquentia: roemruchte en winnende vertolking van ‘het levenslied’ samen met Andrea Vos, maar helaas gediskwalificeerd omdat de jury meende dat bij eloquentia geen pianobegeleiding hoorde) en het absolute hoogtepunt: de Romereis. Grote hilariteit rond de vriendjespolitiek-aanstelling (Ada Wildekamp) van Mevrouw Charlotte de Vries-Lentsch (van de bootjesfamilie) als rector. Namen van klasgenoten noemen gaat over een periode van negen jaar een beetje ver ;) Ik ben denk ik bij sommigen nog wel bekend van de combinatie met Camiel Vermeulen.

    Barlaeus, 1982