Ontdek PLUS

Toon Swinkels

Kent 0 personen

MARRIED , 2 kinderen
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Toon Swinkels en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Toon Swinkels heeft 6 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Op de St.

    Op de St. Josephschool, een jongensschool, met als hoofd der school de heer Klosters zat ik vlak na W.O.-II t.w. van 1946-1952. Achtereenvolgens had ik daar de leerkrachten juffr. Peeters, een uiterst strenge Nijmeegse die veel eersteklassers de stuipen op het jonge lijf joeg, Henri van Merwijk (kl. 2), een Veghelse onderwijzer die het tegenovergestelde was van de eersteklasjuf, mooi kon tekenen en een eeuwige glimlach om zijn mond had, Frans v.d. Dungen (kl. 3), de vaak in zichzelflachende tienengever, die ook schrijver was van kinderboeken, mister Janssen (kl. 4), bijgenaamd "d'n bulldog" vanwege zijn starre en onvriendelijke blik, Piet v.d. Logt, onze bijna buurman, bij wie mijn broer Walter en ik vaak gebabysit hebben en Henk Klosters (kl. 6)die vooral in de herinnering blijft als het vaak uit de klas zijnde hoofd der school die het didactisch niet al te nauw nam. Vijf van de zes jaar hadden we de locatie in de Kruisherensticht. Het eerste jaar zaten we schuin t.o. Fried van Oort in de Kapelstraat, waar later de Mariaschool was.

    St Jozef, 1946

    Als een film schieten de herinneringen van met name de eerste maanden aan me voorbij.

    Als een film schieten de herinneringen van met name de eerste maanden aan me voorbij. Ik kwam op 9 januari 1961 op de Peter Kaniskweekschool, koud 4 dagen uit militaire dienst. Mijn klasgenoten waren al bijna een half jaar "onderweg" met dat eerste jaar van de toen nog kweekschool geheten opleiding. Dat werd dus een bijna onbegonnen inhaalrace. Uiteraard was de motivatie erg groot en dan is er heel wat mogelijk. De directeur, de heer Schillings had me de wacht aangezegd: Mijn eindrapport om naar het tweede leerjaar te mogen moest gemiddeld een zeven zijn. Dat werd met vlag en wimpel gehaald. Na vijf jaar slaagde ik voor de hoofdakte en was daarop wel trots.

    Peter Kanis Kweekschool voo..., 1961

    St.

    St. Aloysius, toen nog Muloschool genoemd, stond bij ons op "'t Veld" in de Pastoor Spieringsstraat. De heer Gerold, bijgenaamd "d'n blauwe", wat volgens een van zijn zoons afkomstig is uit het leger, waar roodharige maten werden aangeduid met "blauwe", was de directeur. Hij was klein van stuk, muzikaal en zeker streng genoeg.Hij gaf o.a. Frans. Mijn oudste broer waagde het een gevecht met hem aan te gaan en schopte hem gewoon tegen zijn directeursschenen. Dat kostte hem zijn leerlingenscap en werd van school verwijderd.Pas toen "d'n blauwe" weg was als directeur mocht hij terugkomen, toen de heer Pieter van Helvoirt (gaf Engels) de plaats van Gerold had ingenomen. Juffrouw Bartelen, een door de familie Gerold grootgebrachte lerares van Belgische komaf, gaf Nederlands en Frans. Ik vond haar vaak wat nors en scherp in haar houding naar vooral de jongens. Verder kregen we in de loop van die 4 jaar (1952 t/m 1956) les van de heren Valkenaars (geschiedenis), Janssen (aardrijkskunde), Haarbosch (bijbel en Duits), Walk (wiskunde) en Pieters (gym). Was tijdens mijn Mulojaren weinig gemotiveerd om hoog te scoren. Ik liep er een beetje de kantjes af en waagde het de aantekeningen en schriftelijk gemaakte oefeningen van mijn oudere broer Jan te raadplegen als ik diezelfde stof ook voor de kiezen kreeg. (Ben tijdens de MULO-jaren diverse keren afwezig geweest vanwege ziekte.)

    st Aloysius MAVO, 1952