Als straf mee in de zak van Zwarte Piet

Als straf mee in de zak van Zwarte Piet. Uitgelichte afbeelding

De SchoolBANK redactie ontvangt regelmatig openhartige, ontroerende, herkenbare en mooie verhalen in de SchoolBANK-mailbox. Sommige verhalen zijn zó bijzonder dat ze extra aandacht verdienen, zoals deze van SchoolBANK’er Henk. Hij geloofde op de kleuterschool al niet meer in Sinterklaas en zijn eerlijkheid hierover werd hem niet in dank afgenomen…

De Goed Heiligman bestaat niet!

“Op de kleuterschool verdween ik in de zak van Zwarte Piet. De vraag: “Wie gelooft er niet in Sint Nicolaas?!”, werd eerlijk door mij beantwoord. Naar voren gekomen bewees ik mijn gelijk. ”Waarom dan niet?”, “nou kijk maar!”, antwoordde ik en trok in het bijzijn van de hele klas de baard van de aanwezige Goed Heiligman naar beneden. Er ontstond direct veel tumult en er werd geschrokken gereageerd op mijn actie. Als straf verdween kleine Hendrik (ik) zo in een oude aardappelzak en werd ik meegenomen, om via het op slot gedraaide turfhok en paard-en-wagen ‘naar Spanje’ vervoerd te worden.
Aan het eind van het dorp R’dam/IJsselmonde werd ik uiteindelijk vrij gelaten. Ik wist niet waar ik was, ik was bovendien alleen en kon niet geloven wat er was gebeurd! In de verte herkende ik gelukkig de kerktoren van het dorp en zo heb ik de weg naar huis gevonden.”

De buurjongen is meegenomen naar Spanje

“Ik heb altijd geheim gehouden dat de kruidenier de Sint was, maar ben dit hele voorval natuurlijk nooit meer vergeten. Een buurmeisje van toen wordt nu nog af en toe badend in het zweet wakker: haar buurjongen is door Zwarte Piet naar Spanje meegenomen. Mijn moeder van 92 jaar vroeg of dit verhaal klopte. “Jij moest je schamen en ik ook”.
In deze tijd zou een dergelijk voorval een grote rel zijn geweest, met media op de stoep en geschokte ouders tot gevolg. De mijne niet, want je had vroeger niets te vertellen als kind. Je vrije middag stond ook op het spel!”

 

Hoe ging dit bij jou? Geloofde jij wel jarenlang in Sinterklaas? We zijn benieuwd naar jouw reactie!
Wil je nog meer leuke verhalen over vroeger lezen klik dan hier voor het volgende artikel!

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Reacties 0
?