Ga naar de inhoud

We mogen weer! Ga jij deze zomer, net als vroeger naar Spanje, Frankrijk of Italië?

Update:
schoolgenoten

Yesss, we mogen op vakantie deze zomer! Het is dinsdag 2 juni afgekondigd. Dat wordt vakantie in eigen land of, dit jaar, naar een van de traditionele vakantielanden. De voor de hand liggende landen waar we ‘vroeger’ ook naar toe gingen. Al die verdere bestemmingen zijn even niet aan de orde. Naast Scandinavië zullen dat waarschijnlijk vaak de zuidelijke landen zijn. Italië, Frankrijk en Spanje.

Durven jullie het aan deze zomer? Gaan jullie met de auto? Wel zo safe in deze periode of pakken jullie toch het vliegtuig of de bus en neem je het mondkapje voor lief? De landen waar we deze zomer naartoe mogen doen me even weer terugkeren naar eind jaren 60 begin jaren 70 toen wij Nederlanders meer en meer op vakantie gingen naar het buitenland. Met name naar Frankrijk maar zeker ook Spanje en Italië. Heb jij daar nog herinneringen aan? Hoe gingen jullie op vakantie?

zomer
Op pad met de kaart in handen

Bloedheet in de auto

Het was leuk hoor, op pad gaan. Ik heb er goede maar ook spannende herinneringen aan. Mijn moeder ging met mij en mijn twee jongere broers naar Frankrijk in een Renaultje vier. Het was warm onderweg. Geen airconditioning in de auto destijds dus gewoon de raampjes open schuiven. Het was soms echt niet te harden. Voor mijn gevoel moest je destijds dwars door al die steden. Ik heb nog levendige herinneringen aan de Boulevard Periferique in Parijs waar we doorheen reden. De hitte in combinatie met het verkeer dat van alle kanten kwam. Mijn moeder aan het stuur met hoog rode wangen en ik, naast haar, met de kaart op de schoot. “Nee, nee, afslag… Porte Clignancourt of nee toch…”. “Verdomme, we hadden die afslag wel moeten nemen! Wat nu? Doorrijden, volgende afslag proberen!” En dan die vervelende broertjes op de achterbank die altijd commentaar hadden. Haha, ik moet er nu om lachen als ik eraan terug denk.

zomer

Ik vind mijn moeder wel erg  stoer dat ze dat destijds aandurfde. In mijn fotoalbum vind ik een foto van haar. Er onder staat ‘mam op haar hoofd langs de snelweg om 7 uur ’s ochtends’. Beetje bizarre moeder had ik wel. Dat deed ze om te ‘ontspannen’. Het was natuurlijk ook wel aandachttrekkerij laten we wel wezen.

zomer

Nog geen wegrestaurants

Ik vond nog prachtige plaatsje van het reizen in die tijd. Kennen jullie dat nog? Koffie zetten met filterzakjes. Er werd in die tijd veel geklust en gepuzzeld om, zoals hieronder, onderweg een lekker bakkie te kunnen zetten.

zomer
Koffie zetten onderweg

De snelwegen van toen

Snelwegen uit die tijd. Alles nog tweebaans. Veel ongelukken onderweg, dat weet ik ook nog. Lange wegen waarbij je heuveltje op en af ging, dwars door prachtige dorpjes. Er kwam geen einde aan.

zomer

Grensovergangen

Die mannen die met een kritische blik door jouw raampje keken. Mocht je doorrijden of was je ‘verdacht’ en moest de auto binnenstebuiten worden gekeerd?

Wachtrijen bij de grensovergangen

Eindelijk, we zijn er!

“Ohhhh, de zee. Kijk eens hoe blauw!” Mijn mond viel open de eerste keer dat ik zo’n blauwe zee zag en verder al die indrukken. Het lekkere brood, de marktjes, de terrassen, de warmte. Kortom, alles was anders en overweldigend.

Aankomen op de plek van bestemming

 

Vertel eens, wat ga jij deze zomer doen?

*De afbeeldingen zijn deels afkomstig uit eigen album, uit het programma Andere Tijden en Wegenforum.nl

Reacties 2

  1. avatar
    Franca Porter

    Wij blijven helaas thuis dit jaar, want we wonen sinds 2007 in ZW Frankrijk, alwaar we een gezellige chambres d'hotes hebben.

  2. avatar
    Annemieke Keur

    Als ik op vakantie ga, wil ik zeker geen stress hebben en genieten zonder zorgen. Dat is er nu voor mij niet bij, want stel toch dat je net op vakantie in quarantaine moet bij al die drukte. Ik zou niet echt ontspannen in het buitenland zijn en toch elke dag de nieuwsberichten in de gaten moeten houden om op tijd weg te zijn, als het virus weer de kop zou opsteken. Ik heb het geluk een lekkere achtertuin op het zuiden te hebben en aan het eind van de straat, om de hoek, sta ik op de boulevard langs de Noordzee. Voor mij wordt het dus dit jaar met veel genoegen de Costa Holanda in de plek 'Hintergarten'.