Wat herinner jij je van ‘Zeg eens AAA?

Wat herinner jij je van ‘Zeg eens AAA?. Uitgelichte afbeelding

Van 1981 tot 13 februari 1993 volgen vijf tot zes miljoen mensen wekelijks de gebeurtenissen in de huisartsenpraktijk van dokter Lydie van der Ploeg. Publiekslieveling is huishoudster Mien dobbelsteen. Zo staat ‘Zeg eens AAA’ aangekondigd als je het opzoekt op de site van NPO want in het afgelopen jaar zond deze zender de afleveringen weer uit en alle, dit jaar uitgezonden afleveringen, zijn terug te zien te vinden op NPO plus.

Met de assistente van dokter van de Ploeg

Ik geniet er onwijs van want zeg eens AAA heeft nog steeds vaart en de goed geschreven dialogen van Alexander Pola (die kennen jullie vast nog wel van farce Majeur) en Chiem van Houweninge hebben niets aan kracht ingeboet. Ze waren kanjers in hun vak.

‘Met de assistente van dokter van de Ploeg!” was de gevleugelde kreet van Mien Dobbelsteen gespeeld door Carry Tefsen met haar onvervalste hoge zangerige Amsterdamse accent. Samen met haar man Koos vormden ze  een heerlijk duo. Eindeloos gekibbel tussen die twee maar ook dikke pret.  Miens bemoeizucht en jaloezie maken dat ik ook nu in 2020 regelmatig in de lach schiet. Wat kon ze gillen die Mien en wat had ze haar hart op de goede plek. Vaak twee verhaallijnen in elke aflevering waarin je een kijkje kreeg in het huishouden van Dokter van de Ploeg en haar man Hans en Lydie’s zoon Gert Jan die wisselende partners heeft. Ze spraken elkaar altijd aan met ‘dokter’ en ‘mevrouw Dobbelsteen’. Met uitzondering van Koos.  Koos was gewoon voor iedereen Koos, het manusje van alles die met zijn partner Jopie allerlei handeltjes opzette.

zeg eens aaa

Wat een prachtige vrouw was dokter van de Ploeg gespeeld door Sjoukje Hooymaker. Ze is helaas overleden in 2019 evenals dokter Lansbergen gespeeld door Manfred de Graaf. Ze zijn niet meer…

zeg eens aaa

Heerlijke truttige decors ook die een mooi beeld geven van hoe we in de jaren 80 leefden. De keuken van Mien en Koos met de rood/wit geblokte gordijntjes. Het aanrecht met de geiser erboven. Het boerenbontservies. De woonkamer met de gashaard. De dokterswoning met de blauwe keuken. Het gebloemde bankstel dat in de serie wordt vervangen door een Ikea bank die velen van ons destijds ook aanschafte. De telefoon, eerst nog met draaischijf daarna een toestel met druktoetsen.

De huisartsenpraktijk

De huisartsenpraktijk werkte nog met een kaartenbak met patiëntgegevens. De discussies tussen dokter van de Ploeg en haar zoon Gert- Jan gespeeld door Hans Cornelissen. gaan over het wel/ niet aanschaffen van een computer. Het roept allemaal herinneringen op aan tijden waarin we nog niet en masse gedigitaliseerd bezig waren en nog niet verslaafd waren aan het internet en social media. Soms krijg ik dan ook wel wat heimwee naar die tijd omdat het lijkt alsof we nog niet zo ‘geleefd’ werden.

zeg eens aaa
Gert-Jan en Teuntje
Straatbeeld van Amsterdam

Ook de opnames op straat zijn prachtig gedateerd. Het straatbeeld laat veel kanten gordijntjes zien. Er woonden nog redelijk wat gewone Amsterdammers’ in onze hoofdstad. Als arbeider kon je nog een betaalbaar huisje huren. Er was nog niet zo’n overspannen huizenmarkt als nu waardoor alleen nog echt rijke mensen een huis in Amsterdam kunnen kopen.

Kortom; ik raad het jullie aan om de afleveringen eens terug te zien! Als je nog eens even terug wilt kijken naar de jaren 80 en 90 en hoe we toen bezig waren moet je dat zeker gaan doen. Veel kijkplezier.

Wat herinner jij je nog van Zeg eens AAA?

 

*De foto’s zijn afkomstig van de uitzendingen van zeg eens AAA op NPO.

SchoolBANK redacteur Helga avatar

SchoolBANK redacteur Helga

Helga Walter (1956) geboren en getogen in Enschede. Daarna lang in het midden van het land gewoond en gewerkt. Op dit moment, alleen, in de prachtige stad Deventer. Ik heb 2 volwassen zonen Haye en Julius, 2 leuke schoondochters, Rozemarijn en Christine en 3 kleinkinderen Hidde (5), Maud (3) en Minne (1). Ik werk 3 dagen per week in het voortgezet onderwijs waar ik me bezig houd met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik schrijf graag korte verhalen waarbij de menselijke interactie centraal staat. Ik houd van: kletsen, vrienden zien, de waddeneilanden, koken, lezen, Netflix kijken, wandelen, fietsen, zwemmen in de zomer, acteren en mooie steden bezoeken.

Reacties 10+
Joep Martens avatar
Joep Martens

2021 M01 18 12:53:33

Dat was een legandarische serrie. Goed inelkaar gezet en leuk geacteerd. Ik mis deze tv series wel. Ook oppassen was erg leuk.

Magda de Groot avatar
Magda de Groot

2021 M01 16 16:34:23

Het was een heerlijk stukje ontspanning om ernaar te kijken.
Ik heb ervan genoten. Hetzelfde waren de serie Het zonnetje in huis en Toen was geluk nog heel gewoon.
Héél jammer dat er zulke leuke Nederlandse series er niet meer zijn….
Héél vroeger was Stiefbeen en Zoon….kennen jullie dat nog ?

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M01 16 08:20:38

Leuk ontspannen kijkuurtje bij “Zeg ‘ns aaa” en wat ik vooral ‘n hele leuke scene vond/vind, is in de aflevering dat Koos en Jopie ‘n nieuwe zaak willen beginnen. (wat daarna KooJooVideo werd). Vooraf bespreken ze het en krijgen tip van Gert-Jan, waarna hij naar Teuntje gaat. Als dank voor de tip wil Jopie hem wegbrengen en afzetten bij Teuntje, waarna Mien opmerkt;
“Nou, en niemand is er zo goed in afzetten als Jopie….” Geweldig en ik heb me altijd afgevraagt of Koos in de lach schoot omdat ‘t in de scene stond, of (ik had idee) dat dit echt was.
Mariel

Klaas Dekker avatar
Klaas Dekker

2021 M01 16 00:17:45

Natuurlijk was het een mooie serie. Ik heb vroeger best wel veel afleveringen gezien. Het enige wat mij wel altijd tegenstond was dat onderliggende opvoedende, linksige toontje, dat in iedere aflevering was terug te vinden. Natuurlijk het was een VARA-serie en daarin moesten taboes worden doorbroken.

Jaap van der Plas avatar
Jaap van der Plas

2021 M01 15 22:49:26

Geweldige serie; heel leuk om deze weer ‘s te zien. Redactie, erg bedankt!

Bert Boxem avatar
Bert Boxem

2021 M01 15 22:32:35

Ik moeste altijd verplicht mee kijken naar die zooi.

benno barkel avatar
benno barkel

2021 M01 15 20:38:10

Waardeloze serie met dat schreeuwwijf carrie teefsen,in blue movie was ze wel beter. Eerste seksfilm die ik zag.

bram akershoek avatar
bram akershoek

2021 M01 15 21:52:32

ach….

Gerard Hoogers avatar
Gerard Hoogers

2021 M01 15 20:18:26

ik vond het altijd een oervervelend elke keer hetzelfde verschrikkelijk.

?