Zaterdagochtend voor de buis: Telekids!

2021 M05 29

|

6 minuten leestijd

Zaterdagochtend voor de buis: Telekids!. Uitgelichte afbeelding

Gordijnen nog dicht, mijn bed uitgekropen, eerst nog even tekenfilms kijken en dan volume op 10 vanaf 09:00 Tijd voor T. T. T. T. Telekids! Meidengeheimen, Giechel en Goochel, Ditjes en Datjes, Ochtendgymnastiek, dat was lekker wakker worden met Carlo & Irene. “Ga maar lekker zitten Telekids, Telekids, Geeft ons veel plezier, Iedereen naar binnen, We gaan nu echt beginnen!”

Voor de buis op zaterdag!

Op zaterdagochtend van 07:00 tot 12:00 zat ik aan de buis gekluisterd voor Telekids gepresenteerd door Irene Moors en Carlo Boszhard. Dat was fijn voor mijn ouders, die konden dan tenminste tot 09:00 uur uitslapen. Meestal mocht ik dan een boterham eten voor de televisie, wat een feest! Telekids bestond uit allerlei onderwerpen van deze twee presentatoren, afgewisseld met tekenfilms als Transformers, Batman, De Wasbeertjes, De Kleine Tovenaartjes, Happy Days, Mijn andere ik en Maple Town.

Van dagelijks naar elke zaterdag

Oorspronkelijk werd dit elke dag uitgezonden, waarbij Irene dit programma presenteerde. Deze uitzendingen werden in het weekend opgenomen. Vanaf 1993 werd het programma pas echt een hit, toen Carlo en Irene elke zaterdag in een live-uitzending gingen uitzenden. De tekenfilms werden in een ochtendblok gezet en vanaf 09:00 uur begon de presentatie van Carlo en Irene. Dit programma bestond uit verschillende onderdelen zoals Giechel en Goochel, Ditjes en Datjes, de Mega Blubber Power Race, Wij zijn beter, Spot Light, Meidengeheimen, Ochtendgymnastiek en Carlo’s Crisis.

Alles werd aan elkaar gepraat en geïmproviseerd door de twee presentatoren met soms alle gevolgen van dien. Elk onderdeel had een themalied. Kan jij je nog een lied herinneren? Naar mate het succes vorderde kwamen er steeds meer onderdelen bij. Giechel en Goochel, twee karakters gespeeld door Carlo en Irene kregen een eigen quiz: Quizline. Ik keek graag naar De Mega Blubber Power Race, De Vliegende Ouwe Taart, Mevr. Zuurtje en Mevr. Pruimpje, Harry de Hengst en natuurlijk Pittige Tijden. Hier ligt de geboorte van het hedendaagse TV Kantine waarbij bekende Nederlanders geïmiteerd worden.

Pittige Tijden

Pittige Tijden was een parodie op de soapserie Goede Tijden Slechte tijden. De karakters werden geïmiteerd door Carlo en Irene en een gastspeler die al in het programma was geïntroduceerd bij het spelgedeelte De Vraag Maar Raak Gast. Pittige Tijden zorgde ervoor dat een veel breder publiek ineens interesse toonde in Telekids. Zelfs mijn ouders keken mee. Ook op school of op feestjes zongen we het themalied:

“De wereld geeft ons zoveel goeds, toch, je maakt je zorgen. Pittige tijden, het leven is een zure bom.”- en speelden types na met uitspraken als:
“Het is mij, RRRROBBERT!”
“LulululuLaura”
“Ik ben Ludo en ik ben de slechterik in dit stuk.”
“Ik ben Meta maar ik ben eigenlijk een man”
“Oh, wat een toestand!”
“’Jij bent de crème fraîche in mijn soesje, wat zit er in jouw bloesje?’
“Ik wil alleen maar Motorraaien”
“Sapperdeflap”

Weet jij nog wie wie was?

Gastspelers

De gastspelers die zich maar moesten schikken naar het dominante spel van Carlo en Irene waren een lust voor het oog. Paul de Leeuw, Jantje Smit (heel jong nog), Gordon, Frans Bauer, Antonie Kamerling, maar ook internationale artiesten zoals de Amerikaanse soapster uit Bold & the Beautiful in de rol van Sally Spectra speelden een kleine rol mee. Het ging er ook best pittig aan toe, met uiteenlopende onderwerpen of uitspraken, maar iedereen lachte erom dus het ging het kinderoor in en gelukkig ook weer uit.

Carlo en Irene als geliefden?

In het begin leek het erop dat Carlo en Irene geliefden waren. Dat liep uit in een heuse bruiloft, ik weet dat nog zo goed. Stiekem wist ik en al mijn vrienden wel dat Carlo en Irene geen echt stel waren. Carlo is homoseksueel en Irene werd zwanger van haar huidige vriend dus toen werd het lastig uitleggen hoe de verhoudingen lagen. Ze hebben er één aflevering aan besteed zoals altijd werden “problemen” razendsnel en met humor opgelost bij Telekids. Vanaf toen heeft het duo de vriendschap, die er allang was, voortgezet.

Het einde van Telekids

In oktober 1999 kwam er een einde aan Telekids. Carlo en Irene namen afscheid met een 8 uur durende marathon-aflevering en ik heb elke minuut gekeken. Carlo en Irene werken nog steeds samen in o.a. de TV Kantine. De typetjes die zij kunnen nadoen zijn onuitputtelijk en hilarisch. De manier van op elkaar ingespeeld zijn is nooit meer veranderd en de basis van deze samenwerking van dit fenomenale duo komt echt uit de 90’s.

“Nog 3, 3 minuten voordat ik stop, dat ik kap, dat ik nok De klok die blijft maar tikken, dus we komen er wel, nog een paar seconden, De allerlaatste ronde, de koek is nu dus helemaal OP!”

Had jij vergelijkbare zaterdagochtenden met Telekids op televisie? Laat het weten in de reacties!

SchoolBANK redacteur Nicole avatar

SchoolBANK redacteur Nicole

Nicole (1986) is geboren en getogen in Muiderberg. Na ruim 10 jaar in Amsterdam te wonen heeft Nicole haar stadse bestaan gedeeltelijk verruild voor het prachtige Spaanse eiland Ibiza. Sinds 2017 reist zij voor werk heen en weer naar het Mediterrane. Nicole is een persoon met vele talenten op breed werkgebied. Haar hart ligt bij theater -en muziekperformances: Als theatermaker met haar eigen geschreven voorstelling, koorzanger en actrice leidde zij een druk bestaan. Ze wilde graag een HBO studie afronden en in 2012 ontving zij haar Bachelor Management in de autobranche aan de IVA Driebergen. Haar passie voor sport, muziek en theater bleven bestaan. Via een bevriende yogadocent rolde Nicole in de sportwereld en startte naast haar theaterwerkzaamheden haar eigen yogaschool in Muiden. Na vele jaren ervaringen opdoen in de yogasector en evenementen, zowel in Nederland als in het buitenland, heeft zij de grote stap gezet om een grote yogastudio -en evenementenlocatie Sthira Yoga in Amsterdam op te zetten. Helaas heeft zij deze studio moeten sluiten vanwege het aantreden van de Corona crisis. Zij houdt zich momenteel bezig met de opstart van haar nieuwe bedrijf: Sthira Ceremonies, waarbij zij ceremonies voor bruiloften, groepen en gatherings organiseert. Daarnaast is Nicole bezig met het schrijven van een kinderboek en een online muziektheater-voorstelling. Zij denkt altijd veel plezier terug op haar kindertijd en het kost geen moeite om hier inspiratie uit te onttrekken voor deze blogs. Zij houdt van wandelen met de hond, nieuwe dingen ontdekken, paardrijden, Pentjak Silat(gevechtskunst), muziek maken, schrijven en elke dag iets nieuws proberen.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Nicole

Reacties 0
?