Ga naar de inhoud

Welk merk spijkerbroek of -jack droeg jij?

En toen zat je op de middelbare school. Een heel andere omgeving, veel nieuwe vakken en ook behoorlijk wat meer namen te onthouden van leraren en leraressen. Ja, en ook een  nieuwe kledingstijl. Dat begon al met je schooltas en agenda. Welke gebruikten de meesten? En ’s ochtends de vraag ‘wat zal ik vandaag aantrekken?’.

Bij ons op school gingen de meesten gekleed in spijkerbroek met trui of blouse. Alleen, die broeken had je van verschillende merken en in diverse prijsklassen. Voor mijn klasgenootjes en mij moest het de klassieke bell bottom van Levi’s zijn, geen ander model of merk.

De geschiedenis van de spijkerbroek in het kort

Een spijkerbroek, ook wel een jeans genoemd, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde stof is gemaakt. Hij is dan op een bepaalde manier geweven zodat een diagonaal patroon ontstaat.  De broeken zijn voorzien van een soort klinknagels die de zakken verstevigen. Jacob Davis en Levi Strauss kregen op 20 mei 1873 octrooi op deze werkwijze.  Oorspronkelijk waren de broeken bedoeld voor goudzoekers en mijnwerkers, later werd het gewoon werkkleding. Hiermee heb ik eigenlijk wel het oudste en bekendste merk genoemd. Maar andere merken waren (en zijn) Wrangler, Lee en Lois, Lee jeans werd opgericht in 1889 door Henry David Lee. Wrangler :  in 1947 gelanceerd in Greensboro, Noord Carolina. Beide zijn dus Amerikaanse merken. Lois jeans: opgericht in Spanje in 1962. Het merk beleefde hoogtijdagen in de jaren ’70 en ’80.

Spijkerbroeken vandaag de dag

Amsterdam is momenteel   de denim-hoofdstad van de wereld met zelfs een eigen opleiding. Tegenwoordig kun je ze ‘faded’ kopen (verwassen), met scheuren, skinny of ‘flared’ (wijde pijpen). Komt jullie waarschijnlijk bekend voor. Wat wij deden om ze een beetje versleten te laten lijken? Met wat bleekwater behandelen en, zo hadden wij begrepen, in zeewater gaan staan. Dat hebben we dus wel eens gedaan. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden..

categorieën: Van toen

Reacties 6

  1. avatar
    fi bakker

    We kochten wat we mooi en betaalbaar vonden. Naar merken keken we niet. Als het maar wel lang mee ging.

  2. avatar
    Henk Ursinus

    Merk was niet belangijk. Gaten en scheuren werden gelapt met alles wat te vinden was, van spijkerstof tot gordijnen. Spijkerjas vol met borduursels door vriendinnen.

  3. avatar
    René Tol

    Begin jaren 60 was de spijkerbroek in opkomst. Veel amerikanen die ons land bezochten en zeker de militairen hadden vaak spijkerbroeken aan. In de Warmoesstraat in Amsterdam, bij ons in de buurt, was een piepklein winkeltje (bij de kop van de Zeedijk) waar de eerste geïmporteerde spijkerbroeken werden verkocht. De potentiële klanten, allemaal tieners) stonden zelfs voor de deur te wachten om een exemplaar te kunnen bemachtigen. Zo ook ik. De eerste spijkerbroek die ik kocht was van het merk COWDEN. Vergeet ik nooit meer. Ik mocht eigenlijk van mijn vader niet zo'n broek kopen want dat was niet zoals kleding hoorde te zijn. Met mijn eerst verdiende geld van de krantenwijk deed ik dat toch! Geweldig om er bij te horen en stoer liep ik tijden zo rond. Zelfs naar school hetgeen toen nog niet helemaal IN was. Om nooit te vergeten. Ik mag aannemen dat de eigenaar van dat zaakje later een villaatje in het buitenland heeft kunnen kopen van de verdiensten. Gelijk heeft hij!!

  4. avatar
    Andrea Jansen

    Het was toen de mode broeken met wijde pijpen, de school waar ik toen op zat waren meer degelijker smalle pijpen dus als ik naar school ging met de broek met wijde pijpen liep ik eerst langs een hek om binnen te komen de kinderen die al buiten waren hebben mij zo uitgelachen om mijn broek dat ik m nooit meer aan durfde

  5. avatar
    Rolande Wander

    Toen ik 12 was was er een spijkerbroek in de mode van het merk Roy Rogers. Hij had kleppen op de kontzakken en iets wijde pijpen. Ik mocht hem niet kopen van mijn moeder, veel te duur. Ik heb er toen eentje zelf nagemaakt van een oude C&A spijkerbroek, ook met die kleppen op de zakken, maar ja, het bleef nep..

  6. avatar
    Jan Kollöffel

    Natuurlijk herinner ik mij die eerste spijkerbroeken. Er was massieve weerstand tegen: 1. Een medeleerling op de lagere school (ca. 1949) werd naar huis gestuurd om zich "normaal" te kleden, die spijkerbroek was ordinair. 2. Ik was pas een jaar of 30 (rond 1970) toen ik mijn eerste spijkerbroek kocht want mijn omgeving vond het maar niets (ordinair, alleen geschikt voor het plebs). Alleen leek het mij handig bij het ¨doe het zelven" zoals het toen heette, want veel sterker dan een gewone broek en een overall was te veel van het goede. Het is tijdens mijn vakantie, toen ik verhuisde, zelfs onderwerp in de directievergadering geweest: één van de directeuren had mij in een spijkerbroek gezien!!