Ga naar de inhoud

Die tijd dat het leek dat alles nog kon en mocht

vroeger roken

Als je in de jaren 70 opgroeide of in de jaren daarvoor, was het heel gebruikelijk om zonder gordel in een auto te zitten. En ook niemand vond het raar als je een pakje sigaretten voor je moeder haalde, of een fles wijn voor de visite. Het zijn van die dingen die nu echt niet meer kunnen. En die we ook niet meer moeten willen. Maar die ons nog wel met enige weemoed laten terugverlangen naar een tijd waarin het gevaar niet overal op de loer lag.

Roken in de klas was heel normaal

Terwijl het tegenwoordig steeds moeilijker is om in het openbaar ongestoord een sigaret te roken, was het vroeger heel normaal om overal te roken. Thuis en op school werd er gewoon binnen gerookt. Natuurlijk vond niet iedereen dat prettig en toch leek het normaal.

Ook was het heel normaal om als kind regelmatig een pakje sigaretten te halen. En in de klas kon de leraar ook gewoon een peuk opsteken. Dan zat jij je proefwerk te maken, terwijl de meester surveillerend door de klas liep. Tegenwoordig is dat ondenkbaar.

Roken wordt al geruime tijd uitgebannen en sigaretten kun je inmiddels ook niet meer kopen in de supermarkt. Dan is het grappig om de blog te lezen op Startpagina die gaat over de Oranjes die er vroeger lustig op los paften. De leden van het Koninklijk Huis rookten overal waar ze kwamen. Ze kregen ze zelfs bij hun bezoeken aangeboden. 

Geen disco’s meer voor jongeren onder de 18

Waar je als 16-jarige meisje in de jaren 80 met een bessen ijs in je hand op de dansvloer stond te flirten, zijn er vandaag de dag bijna geen disco’s meer te vinden waar je überhaupt nog naar binnen komt onder de 18. En zonder een ID kom je er sowieso niet meer in. 

Sterke drank kun je ook bijna alleen nog maar kopen in de slijterij en als je jong bent ook dan weer met een legitimatiebewijs om aan te tonen dat je 21 jaar of ouder bent.

Het is natuurlijk niet zo dat we vroeger niets wisten over de gevaren van roken of alcohol. We werden er alleen niet met de neus op gedrukt. Er zijn vijftigers die durven beweren dat hun jeugd in de jaren 80 en 90 de beste jeugd was van de vorige eeuw en daarom kijken velen van ons met weemoed terug aan die tijd waar het leek dat alles nog kon en mocht. 

Leuke nostalgische verhalen delen onze lezers regelmatig op onze Facebook-pagina, maar vind je ook op de Facebook-pagina van Startpagina. Onze tip is om daar ook eens regelmatig tussen te grasduinen. 

Meer blogs: