Ga naar de inhoud

Voor een briefkaart op de eerste rang

Update:
Voor een briefkaart op de eerst rij

Nu de aloude quiz “Wie van de drie” weer wordt uitgezonden op televisie, kan “Voor een briefkaart op de eerste rang” misschien ook wel terugkeren, er is vast wel een publiek voor! Want een quiz voor ´cinefielen´ is er al tijden niet meer, in tegenstelling tot alle verschillende spelletjes op televisie tegenwoordig.

De quiz voor filmliefhebbers

Voor een briefkaart op de eerste rang werd uitgezonden van 1969 tot 1982 met Bob Bouma als presentator. Hij heette de kijkers altijd welkom met “lieve dames, beste heren”. Erg herkenbaar!

Tijdens het programma moesten namen twee kandidaten het tegen elkaar op door – aan de hand van fragmenten -antwoord geven op vragen over actuele en oude speelfilms. Ook de kijker kon iets winnen bij Voor een briefkaart op de eerste rang: door het insturen van een briefkaart met het juiste antwoord kon je een kaartje winnen voor de duurste rang. Vandaar de titel van het programma.

Wist je dat: Men begon te klagen toen er een aantal deelnemers zo lang in het programma zaten dat er niet meer leuk was. Op basis daarvan hebben ze de spelregels op een gegeven moment aangepast.

Op de hoogte van nieuwe films die de moeite waard zijn

Hoe je nu te weten komt welke nieuwe films er uitkomen en de moeite waard zijn? In de bijlagen van de verschillende kranten of op internet staan vaak de filmagenda’s voor de komende week met een ‘recensie’.
Maar dat haalt het toch niet bij de stukjes die je bij Voor een briefkaart op de eerste rang kreeg te zien. En je hoefde ook geen abonnement te hebben om het direct te bekijken. Die goede oude tijd..

De 50+bioscoop

Een verschijnsel dat al enige tijd bestaat is de 50+ bioscoop, op vaste dagen en tijden. Met pauze en een kopje koffie (met koekje vast). Kan reuze handig zijn vanwege de duur van de meeste films. Twee uur is een hele zit. En als je echt een hele zaal voor jezelf wilt hebben? Op zondagochtend, tot een uur of 12.00 kun je meestal gaan zitten waar je wilt, zonder te storen of gestoord te worden. Tegen vaak gereduceerd tarief!

Aan welke spelprogramma’s van vroeger heb jij herinneringen?

Deel het in de reacties hieronder! Bekijk meer op onze blog via Toen&Nu

Bekijk ook

Bekijk ook: Deze 10 films waren vroeger jouw favoriet in Toen&Nu.

films van vroeger

Reacties 3

 1. avatar

  Goed gedaan .....wat was dat een tijd maar wel gezellig

 2. avatar

  Maar jongens toch wat een tijd vol gezelligheid groetjes Crystel...

 3. avatar
  f. bakker

  Nu ik de foto van Bob Bouma zie kan ik zijn stem nog voor me halen..