Ga naar de inhoud

Word jij blij van ons volkslied of vind je dat het beter kan?

volkslied

Eerst een stukje geschiedenis. Degenen die vroeger uitgebreid vaderlandse geschiedenis op school hebben gehad, zullen het verhaal wel kennen (sla dit dan maar over). Ons volkslied is het oudste volkslied ter wereld. Hier kom ik later op terug. Het telt 15 coupletten; de eerste letters van ieder couplet vormen samen de naam ‘Willem van Nassov’.

Het lied is geschreven tussen 1569 en 1572, waarschijnlijk door Filips van Marnix van St. Aldegonde. Dus sinds 1572 zingen wij in Nederland al dat we ‘Wilhelmus van Nassaue’ heten en dat we de ‘koning van Hispanje’ altijd hebben geëerd. Ook hier kom ik later op terug. Heel even, tussen 1817 en 1832 hebben we een ander volkslied gehad: ‘Wien Neerlands bloed door d’aadren vloeit’. Maar na 1832 was het dus weer het Wilhelmus.

Wie was die Wilhelmus, waarover wij zingen in ons volkslied eigenlijk?

Heel in het kort: Hij was stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. Opgegroeid aan het hof van Karel V, een rooms katholieke vorst. Dit is de ‘koning van Hispanje’ in ons volkslied. Willem van Oranje heeft deze koning inderdaad altijd geëerd. Willem van Oranje was protestants, niet rooms katholiek. In Nederland werden de protestantse ketters vervolgd en gemarteld. Willem van Oranje koos de kant van de protestantse Nederlanders en verzette zich tegen de Spaanse overheersing. Zo werd hij de BN-er die nu nog steeds in ons volkslied de hoofdrol speelt. Een volksheld dus.
In 1584 werd hij in Delft doodgeschoten door Balthasar Gerards, er stond een prijs op zijn hoofd.

Wordt het niet eens tijd voor een ander volkslied?

Ik gaf hierboven al aan dat ons volkslied het oudste volkslied ter wereld is. Dat kun je wel horen ook. Er zullen maar weinig mensen zijn die zich herkennen in de tekst. In feite gaat het lied ook niet over ons, het is een loflied op Willem van Oranje-Nassau. Dat we van ‘Duitsen bloed’ zijn zal ook niet veel mensen aanspreken. Hiermee werd eigenlijk bedoeld ‘van Dietsen bloed’, wat dan wel Nederlands bloed betekent, maar toch… Die tekst dus: oude psalmen en gezangen krijgen om te zoveel tijd een nieuwe, eigentijdsere ‘berijming’. De bijbel wordt opnieuw vertaald of in eenvoudiger taal geschreven, zodat iedereen kan snappen wat er staat. Waarom gebeurt dat niet met ons Volkslied? En is 15 coupletten niet een beetje veel? En die plechtige, slepende melodie. Zou André Rieu daar niet iets swingends van kunnen maken? Een wijs en een tempo waarbij je niet stil kunt blijven zitten, maar wel uit je stoel moet komen om mee te klappen en te dansen? Een vrolijk lied, waardoor je voelt dat je blij bent om in Nederland te wonen? Ik stem voor!

 

Wat vind jij? Word je blij van ons volkslied? Kan het anders/beter? Hoe?

categorieën: Van toen

Reacties 4

  1. avatar
    charles van kordelaar

    ook

  2. avatar
    Joop Houtman

    Het is goed dat wij dit volkslied hebben, want het is niet alleen Willem die geeerd wordt, Maar God zelve. Maar helaas is dit volk vergeten waar het staat in deze dagen en ik vrees de jonge Willem ook. Maar onze helden van toen, zijn nu de boeven geworden en dat wordt nu met de paplepel op school door de kinderstrotjes geduwd. IK STEM TEGEN

  3. avatar
    J.J.Th. Desmet

    Het volkslied van Het Koninkrijk der Nederlanden klinkt bepaald saai en is een weinig interessante compositie. Een typisch "fijn christelijke" melodie. De tekst is evenmin boeiend en behelst geen trots voor ons land. Daarenboven heeft ons volkslied nauwelijks trotse en fiere teksten en gaat meer over stadhouder Willem van Oranje (vader des vaderland, geen sprake van...) dan over het land of volk. Het Britse volkslied heeft alles in zich dat de grootsheid van het land vertegenwoordigt. Ons volkslied is niet meer dan een sloom loflied in dichtvorm. Niet kan worden ontkend dat Nederland nauwelijks iets betekent in deze wereld welnu, daar is dan ook het volkslied op afgestemd ondanks het dat 't 'Wilhelmus' tot de oudste der volksliederen mag worden aangemerkt. Tjonge, als daarop een land moet leunen...

  4. avatar
    f. bakker

    Mooi versje toch? En bijna iedereen kan het meeblèren dus dat is ook handig.