Vintage of van de voddenboer?

2021 M10 5

|

3 minuten leestijd

Vintage of van de voddenboer?. Uitgelichte afbeelding

Afval scheiden, dat deden onze moeders ook al. Nu in bijna elke wijk wel een paar containers (voor papier, glas, oud papier en textiel) staan is het scheiden van afval een stuk makkelijker geworden. Al moet je er wat vaker de deur voor uit. Tenzij je met de auto alles in een keer wegbrengt. Bijna iedereen is ervan doordrongen dat we zuinig moeten omgaan met grondstoffen en de opwarming van de aarde een groot probleem is of gaat worden.

Hoe raakten wij vroeger van ons afval af?

Allereerst waren daar de vuilnismannen die met een grote wagen de zinken vuilnisbakken kwamen legen. Afval werd nog niet gescheiden maar wel kwamen de vodden- en schillenboer langs. Wat misschien nog bruikbaar was kon je met de voddenman meegeven. De schillenboer kwam ook met, eerst een paard, een wagen langs waarin je je keukenafval kon gooien. Het werd als veevoer gebruikt, zo hadden wij begrepen.

Verder ging ook de melkboer langs de huizen. Op de melkflessen stond statiegeld dus die gaf je netjes retour. De doppen spaarden wij voor de ‘zending’.

Oud papier

Oud papier werd meestal verzameld door clubs die met de opbrengst de clubkas konden spekken. Alle beetjes helpen nietwaar? Nu wordt het niet vaak meer gedaan omdat het te weinig opbrengt.

Vintage of van de voddenboer?

Wat nu de kringloopwinkels zijn noemden wij de voddenboer. Er zitten vaak leuke dingen tussen. Is dat toevallig ook jouw hobby, zoeken naar vintage pareltjes en je verbazen over wat die niet moeten opbrengen? En zien wat jij hebt weggegooid? En nu komen sommige dingen terug. Statiegeld op blikjes en kleine flesjes, plastic rietjes worden vervangen door papieren. Maar een ding, of iemand komt zeker niet terug, namelijk de kolenboer. Te vervuilend maar wel gezellig. Die gloeiende kooltjes en dan voor de kachel zitten. Misschien zet het niet veel zoden aan de dijk maar ik blijf doorgaan met afval scheiden.

SchoolBANK redacteur Riekie avatar

SchoolBANK redacteur Riekie

Riekie Wendt (1957). Na de havo een paar jaar de lerarenopleiding Engels, Frans en Duits gedaan. Echter niet afgemaakt maar aangenomen als corrector bij een dagblad. De laatste 5 jaar van die 25 werkte ik ook als postbode, iets heel anders. Nu werk ik als postvoorbereider, wat heel vroeg opstaan betekent. Ik luister graag naar muziek, ook live, en zo af en toe naar de film gaan vind ik ook leuk. En lezen natuurlijk.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Riekie

Reacties 3
Jan Aanraad avatar
Jan Aanraad

2021 M10 10 10:53:39

Afval hadden wij hel weinig vroeger
Wij hadden thuis 2 varkens die kregen al de overgebleven etens resten
Vroeger werd er bij ons thuis veel hout gestookt in een driegaats kachel
Ook die heeft veel afval verbrand zoals oud papier ed.
Werd het wat te warm met de kachel dan gooide mijn ouders er wat aardappelschillen
om hem te temperen
Men had geen papierversnipperaar nodig dat was bij ons de kachel,

Wilma van den Eertwegh avatar
Wilma van den Eertwegh

2021 M10 7 15:35:21

Tja, Ben Budding, helemaal mee eens! Grootste reden van het vele afval nu , is natuurlijk het plastic. Een complete ramp voor de aarde! Hier in Italie, waar ik woon, drinken heel veel mensen alleen maar flessenwater, tel maar uit hoeveel miljoenen flessen per dag aldus bij t afval belanden!

Ben Budding avatar
Ben Budding

2021 M10 7 13:53:46

Ik herken alles in bovenstaand bericht.Bij ons ging het vroeger ook zo. De schillenboer kwam langs, De kolenboer, de melkboer . En dan nog dat kleine zinken vuilnisemmertje. Toen kon alles erin. Nu hebben we 4 containers. Toch mooi om dat nog eens te vergelijken.

?