Ga naar de inhoud

Mam, ik verveeeeeeeel me

Update:
verveling

De landerige sfeer van een saaie zondagmiddag dreigt: mam, ik verveeeeeeeel me. En wat zei ze dan? Ga je kamer maar opruimen. Gelukkig hebben wij een paar andere activiteiten om dat hangerige gevoel te verdrijven zoals.

Stiefbeen en zoon op de buis

Nederland 1, Nederland 2 – en dat was het. Maar die programma’s van vroeger staan nu allemaal op Youtube. Stiefbeen en zoon, Swiebertje, Zeg ‘ns aaa, Bananasplit en De vakantieman: ze zijn allemaal op Youtube te vinden.

Dolle mina op de radio

Heb je podcasts al ontdekt? Luisterdocumentaires of een luisterboek abonnement, gratis te beluisteren. VPRO maakt bijvoorbeeld de podcast Het Spoor Terug, radiodocumentaires van een half uur per onderwerp, over onder andere Dolle mina, Domela Nieuwenhuis, de geschiedenis van de Spaarndammerbuurt en over verdwenen Rembrandts. Een snoepwinkel voor geschiedenisliefhebbers!

De podcast ‘Toen was ik twaalf’ reist met mensen mee terug in hun herinneringen naar de tijd dat ze twaalf waren. Wat maakten ze mee? Geert vertelt over de treinkaping van de molukkers, waar hij bij was, fan Sandra was bij het laatste concert van Doe Maar en vlakbij het huis van Raya ontplofte een vuurwerkfabriek. Eigenlijk is de podcast voor kinderen, maar dat maakt hem niet minder leuk. Misschien juist een goed idee om ook aan kinderen of kleinkinderen te laten horen, en er daarna samen over te kletsen?
Backspace, een podcast van de VPRO-gids, gaat over de geschiedenis van internet. Over Marktplaats en Ilse bijvoorbeeld, kun je je die nog herinneren?

Vijftig jaar vakantievieren? Allemaal te bekijken

Het televisieprogramma Andere Tijden heeft alle uitzendingen ook op internet gezet. Dus kun je alle documentaires van Andere Tijden gewoon terugkijken. De documentaire ‘Glaasje op’ neemt ons mee terug naar de jaren zeventig, toen iedereen nog gewoon met een borrel of twee, drie, vrolijk achter het stuur stapte. Ook de docu’s over de geschiedenis van het verkeer, over vijftig jaar vakantie vieren en een documentaire met mooie beelden uit de jaren twintig zijn het bekijken zeker waard.

Heb je de smaak te pakken? Op www.2doc.nl staan nog meer documentaires die eerder op televisie zijn uitgezonden, bijvoorbeeld in Uur van de Wolf, aangevuld met interviews met de makers.

Niet voor de boekenlijst, maar voor de lol

Geen visite, geen afspraken, geen gedoe: tijd voor een mooi boek. Misschien is het een idee om de klassiekers weer eens te herlezen? Neem een boeken abonnenment! Waarschijnlijk zijn ze nu veel interessanter dan toen je ze voor het examen moest afvinken, of een samenvatting moest schrijven.

Online poppen her en der boekenclubs op, zoals boekenclub Mondo. Iedereen die zich inschrijft leest hetzelfde boek, om dat later met elkaar te bespreken. De groep start met De Pest van Albert Camus. Is je boekenkast niet zo goed gevuld? Online zijn genoeg boeken te bestellen, ook tweedehands – en het bezorgen gaat gewoon door, ook in deze tijden.

Handvaardigheidsjuf in je hoofd

Insteken, omslaan, doorhalen en af laten gaan… Misschien heb je al enige tijd geen breiwerk meer op de pennen gehad. Dit zou het moment kunnen zijn om die vergeten skills weer eens op te halen. Het tikken van de pennen werkt hypnotiserend en het is heel fijn om onder je handen iets moois te zien groeien. En warme sokken heeft toch iedereen nodig?

Ben je bang dat je niet meer weet hoe het moet? Ook hier: online zijn allemaal filmpjes te vinden van mensen die steken voordoen, uitleggen hoe je mindert of meerdert in een breiwerk en wat je moet doen als je een steek laat vallen. Bovendien: het is net fietsen, als je handen weer aan de gang zijn, zul je merken dat alle lessen van de handvaardigheidsjuf nog steeds in je hoofd zitten: niet te strak, niet te los, zit rechtop en pas op dat je bolletje niet in de knoop gaat.

Luisteren naar een schoolfeestje van vroeger

De radio is leuk, maar kan na een tijdje ook je neus uitkomen. Heb je nog oude platen op zolder? Haal die eens heel gauw naar beneden. Sluit de platenspeler aan en luister ze allemaal nog eens door. Cassettebandjes? Als je nog een cassetterecorder hebt, is dat helemaal een feestje. Als die oude muziek geen herinneringen terugbrengt naar schoolfeestjes, roken in de fietsenkelder en uren bladeren door platenbakken bij V&D, dan weten wij het ook niet meer.

Geen platen of platenspeler? Natuurlijk is heel veel muziek online te vinden. Spotify is een grote muziek-database, met een abonnement of een gratis versie (met af en toe reclame), waar je bijna alles kunt vinden. En ook op Youtube staat het vol met oude muziekfilmpjes, clips van Op Volle Toeren en Avro’s Toppop, inclusief bizarre kapsels en de troetelschijf.

categorieën: Van toen

Reacties 12

 1. avatar
  Rinus de Jong

  Ik heb helemaal nooit zakgeld gehad; dat was er gewoon niet en ik moet zeggen dat ik A) de enige niet was en B dat ik het eigenlijk ook nooit gemist heb. In 1961 ging ik werken voor Hfl. 120.00 per maand salaris. Dat was mijn eerste geld en ik heb hier toen meteen Noren (schaatsen) gekocht.

 2. avatar
  Cora Mulder

  Voor de mensen die altijd al een muziekinstrument hebben willen leren bespelen, kijk op internet voor online lessen of neem les. Sommige docenten geven wel les op gepaste afstand. Toetsen kunnen ontsmet worden of je kunt zelf je handen ontsmetten. Kijk ook op de site of sociale media van je bibliotheek wat die voor diensten aanbieden!

 3. avatar
  Hans van Biljouw

  Dappere Dodo werd door de KRO uitgezonden tussen 3 februari 1955 en 20 mei 1964. Het was de eerste Nederlandse televisie serie voor kinderen gemaakt met poppen. Er zijn in totaal 75 afleveringen gemaakt van de poppen serie. Elke aflevering duurde ongeveer 10 minuten en werd live uitgezonden. Dit gebeurde vanuit studio Irene in Bussum.

 4. avatar
  Willem Meulensteen

  Er staan er gelukkig een paar op youtube. Mooie herinneringen: met een groepje kleuters rond een zwartwit tv in Dinther. Willem

 5. avatar
  Peter palmP

  Hartstikke leuk al die oude herinneringen voor ons hier in Canada.

 6. avatar
  René Roose

  Zelf ben ik van 1963. Mijn favoriete tv programma's waren: The Thunderbirds, Zorro, Swiebertje, De man van 6 miljoen, en natuurlijk De Fabeltjeskrant. Vooral De Fabeltjeskrant zou een passend programma zijn in deze tijden. Zat altijd vol van maatschappelijke onderwerpen, die op een luchtige manier getoond werden.

 7. avatar
  Adrie Pieterse

  Ook Swiebertje werd in de beginjaren live uitgezonden. Joop Doderere (Swiebertje) kon zich af en toe niet aan het sript houden. Als hij zijn tekst kwijt was improviseerde hij maar wat, tot grote hilariteit van de cameramannen, die hoorde je tijdens de uitzending gieren van het lachen. Later werd het opgenomen en niet meer live uitgezonden

 8. avatar
  iet stuart

  ik heb een paar leuke "binnenzit"hobby's, dus voorlopig zal ik me niet vervelen.

 9. avatar
  SchoolBANK redactie

  En wil je deze met ons delen Iet?:)

 10. avatar
  Jean-Paul

  Wat een goeie tips Sabina. Heb net een stukje van Swiebertje zitten kijken. Echt jeugdsentiment. Ikzelf ben Grafisch Vormgever en 62 jaar. Ook mijn kleine ontwerppraktijk ligt nu stil. Tijd voor actie om het anders te doen. Normaliter geef ik workshops en cursussen handletteren op een middelbare school en an de Volksuniversiteit te Lisse. Maar omdat fysieke contacten nu taboe zijn ben ik bezig om mijn lessen online te zetten. Want wat is er leuker dan handletteren als je je verveelt? Hier een linkje naar mijn blog. Goed weekend en succes met Schoolbank.nl

 11. avatar
  Lous Reesink Luijer

  Gelukkig heb ik een geweldige hobby, mooie quilts maken en kleine leuke dingen om weg te geven, al vanaf maart zit ik thuis en ik verveel me geen minuut,

 12. avatar
  aad horstmans

  Ik ging in 1957 op een technisch tekenburo werken 95 gld bruto per maand netto 67 gld ik kreeg 10 gld zakgeld. Thuis de regel overdaad schaadt . Maar 5 jaar later 750 per maand netto ruim 520 gld en weer 3 jaar later 1100 netto bijna 730 euro. Zo zie je maar weer dat hard werker en studeren beloond wordt