Ga naar de inhoud

Uniformiteit in schoolkleding

In veel landen in de wereld gaan kinderen hetzelfde gekleed naar school. Je kunt het een schooluniform noemen, maar dat klinkt wat militaristisch, liever noem ik het uniforme schoolkleding, vaak bestaand uit: een broek of rokje van dezelfde stof en kleur, een blouse of trui met de naam van de school erop, soms een stropdasje en lange wollen kousen, zelfs in warme landen. Het geheel ziet er schattig uit, en de kinderen lijken er geheel geen hinder van te ondervinden, ze zijn het gewend. Zie de foto’s van de reizen van SchoolBANK redacteur Rita naar Nepal en Bali.

De voordelen van uniforme schoolkleding

Het voordeel van uniforme schoolkleding is natuurlijk, zoals het woord het zegt: de uniformiteit, hetgeen betekent: allemaal hetzelfde, dus gelijkheid. Belangrijk om de verschillen tussen arm en rijk wat glad te strijken. 

Uniformen in Nederland

Wij hebben hier, zo lang als ik me kan herinneren, nooit die uniformiteit gehad op scholen. Vreemd eigenlijk dat zal wel door ons liberale gedachtegoed komen, maar op sportclubs loopt iedereen wel in dezelfde outfits met embleem van de vereniging, evenals bij muziekgezelschappen, om uit te stralen dat je bij elkaar hoort.

Kinderen zijn van nature heel conformistisch, ze willen allemaal hetzelfde zijn, er hetzelfde uitzien, niet uit de boot vallen of buitengesloten worden. Ze doen elkaar na met wat “in” is en dat is in decennia niet veranderd (zie foto van de spijkerbroek met gescheurde knieën). Dan zou het een kleine stap zijn naar de verplichte spijkerbroek en trui met lange mouwen in de winter, en in de zomer een polo; beide met embleem van de betreffende school.

Het is dan afgelopen met het ogen uitsteken van merkkleding, die niet voor iedereen te betalen is. Bovendien zien de leerlingen er in de zomer, met name meisjes er wat fatsoenlijker uit. Nu de #MeToo (de beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag) weer zo actueel is dit een mogelijke oplossing. De leerlingen zullen er gauw aan wennen, daarna de ouders nog.

Hebben jullie vroeger ook schooluniformen gedragen?

categorieƫn: Van toen

Reacties 2

  1. avatar
    Fia Bakker

    Nou je moet er toch niet aan denken. Misschien is het in arme landen een goed idee omdat daar heel erg arme kinderen zijn die anders in vodden naar school moeten, maar in Nederland hoeven we toch geen eenheidsworst aan kinderen te creƫren? In hun polo-shirtje. Dat je er pas bij hoort als je ook een apenpakkie aan hebt. Gatverdamme. Waarom zou je erbij moeten horen, dat is in Nederland hopelijk nog steeds niet zo'n punt(?) En wie laat zich nou met merkkleding de ogen uitsteken? Dat is toch wel verschrikkelijk jaren-tachtig uit de vorige eeuw. Of is men vandaag de dag nog steeds zo primitief? En wat betreft #MeToo en dat meiden pas 'fatsoenlijk' zijn als ze in zo'n voorgeschreven apenpakkie rondlopen. Weet u wel dat veel mannen juist hartstikke opgewonden raken van meiden in schooluniform? Daar was eens een programma over op tv. Al die verborgen pedo's die hun vrouw als schoolmeisje aankleden om daarna pas met hun vrouw een potje te kunnen krikken. De mannen schrokken van zichzelf toen die interviewer er met hen over sprak op straat. Dat was wel grappig om te zien, de schrik in de ogen van die mannen.

  2. avatar
    Rita van der Kloet

    Nou Fia, je beschrijft nu toch echt wel een extremiteit. Uniforme schoolkleding is echt niet alleen voor arme landen, integendeel. Jij weet toch ook wel dat kinderen hier elkaar de ogen uitsteken met merkkleding? En het "erbij horen" is zeker wel een belangrijk issue op een bepaalde leeftijd, vooral voor pubers. Zo lopen ze al een aantal jaren met gescheurde spijkerbroeken. Ze doen elkaar allemaal na. Waarom zou je uniforme kleding (spijkerbroek en polotrui) een apenpakje noemen? Dat ziet er toch heel leuk uit! Kinderen zijn er zo aan gewend en er zou tenminste een hoop problemen mee opgelost worden.