Ga naar de inhoud

Welke herinneringen heb jij aan de tv-serie Bonanza?

Bonanza 

Bonanza was een serie die in de jaren 60 werd uitgezonden op de Nederlandse én Vlaamse televisie. Zoals zo vaak in die tijd was het van oorsprong een Amerikaanse serie. Daar werd de eerste aflevering al op 12 september 1959 uitgezonden. En 429 afleveringen later was op 16 januari 1973 de laatste aflevering op televisie te zien. 

Centraal in de serie stond de familie Cartwright. Die familie bestond uit vader Ben en de 3 zonen, Adam, Eric met de bijnaam ‘Hoss’ én Little Joe. Zij leefden rond 1860 in het Wilde Westen van Amerika en woonden in de Ponderosa Ranch. Een moeder kwam in de afleveringen niet voor. Uit de verhaallijn kon je wel afleiden dat de broers eigenlijk halfbroers waren en dat ze wel dezelfde vader deelden, maar ieder een andere moeder hadden.

De afleveringen droegen titels als ‘Vendetta’, ‘The gun man’ en ‘Breed of Voilence’. Hieruit kon je al afleiden dat de familie Cartwright spannende avonturen meemaakten en dat de kijkers aan de beeldbuis gekluisterd waren. En natuurlijk leek ieder avontuur aanvankelijk een onmogelijke missie voor vader Ben én zijn zonen, maar uiteindelijk werden de problemen net op tijd door hen opgelost. Soms door goed samen te werken, soms door tactisch inzicht én heel soms door het nodige machtsvertoon. In alle geval kon er aan het eind van iedere aflevering opgelucht samen worden gelachen.  

Vader Ben Cartwright werd gespeeld door de Canadese acteur Lorne Greene. Adam door Pernell Roberts, Hoss door Dan Blocker en Little Joe door Michael Landon. In 1972 kwam Dan Blocker vrij plotseling te overlijden. Dat betekende meteen het einde van de serie. De al opgenomen afleveringen werden nog uitgezonden, maar toen viel het doek voor deze legendarische serie.

Vader Ben Cartwright, oftewel Lorne Greene, zong ook. Mede door de populariteit van de serie had hij in 1964 in de Verenigde Staten een nr. 1 hit met ‘Ringo’. Dit nummer ging niet over de destijds zeer populaire drummer van The Beatles Ringo Starr, maar over, hoe kan het ook anders, een cowboy. Op de B-kant van het singletje stond het nummer ‘Bonanza’, een gezongen versie van de herkenningstune van de serie.

De serie was zo populair dat de fictieve Ponderosa Ranch uit de studio, in Nevada in het echt werd nagebouwd. Het was nog tot 2004 een attractiepark en een veel gekozen bestemming voor een dagje uit. 

Er zijn niet veel afleveringen van de serie bewaard gebleven, maar een paar jaar terug wist nostalgie zender Ons toch nog een paar afleveringen uit te zenden. 

En, weet jij nog iets van de tv-serie Bonanza? En kroop jij ook als het spannend werd snel achter de bank?

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Welke herinneringen heb jij aan de tv-serie Bonanza? […]