Ga naar de inhoud

Deze 13 tv-programma´s keken we vroeger allemaal

Update:
tv-programma's

Iedereen kent de middagen van vroeger nog wel: lekker na school de televisie aan en heerlijk naar je favoriete tv-programma’s kijken. Als je geboren bent in de jaren 90 keek je deze 13 series waarschijnlijk allemaal.

Van Pippi Langkous tot aan de Mini Playbackshow. Welke was jouw favoriet?
1. Pippi Langkous 

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. Ze kan zelfs een paard optillen! Samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard woont ze in Villa Kakelbont. Eigenlijk heette Pippi Pippilotta Victualia Rolgordyna Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous, maar dat kon geen mens onthouden. Of je moet heel goed oefenen… Pippi beleeft veel avonturen met haar buurvriendjes Tommy en Annika. Haar rode vlechten, gekke pakje, het paard, het huis en de limonade-boom zijn dingen die je nooit meer vergeet. Als kind was je altijd jaloers op Pippi. Was jouw vader ook maar op zee…

2. De Mini Playbackshow 

Waar tegenwoordig iedereen live zingt, was het vroeger heel normaal om lekker te playbacken. Want waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Tijdens de Mini Playbackshow gingen dan ook veel kinderen helemaal los. Kinderen deden hier hun idool na. Met mooie kleren, te grote hakken en een pruik stonden kinderen op het podium. Je kon in je eentje meedoen, maar ook een vriendinnetje meenemen. Als kind keek je een beetje jaloers naar alle kinderen die mee mochten doen. Het leek jou heel cool, maar eigenlijk durfde je niet. Wist je dat Sharon Doorson hier haar carrière is begonnen

3. Otje 

Kennen jullie de stoere Otje nog? Samen met haar vader Tos woont Otje in hotel de Koperwiek. Tos is daar werkzaam als kok, maar dan wordt Tos plots ontslagen… Tos en Otje besluiten samen in de auto te stappen om op avontuur te gaan. Samen met hun dierenvriendjes gaan ze op pad en beleven vele avonturen. Wat de serie zo leuk maakte? Otje kon met dieren praten. Dat vond je als kind echt heel cool. Otje is gebaseerd op een boek van Annie M.G. Schmid. Ook deze titelsong kan je meezingen: ´Otje, ik ben Otje en mijn vader die heet Tos. We rijden in een busje en we zoeken naar een baan, je bent ontslagen. De dieren wijzen ons de weg, ik kan ze verstaan´.

4. Zaai 

Het zinnetje ‘Postbode Siemen wij vervelen ons, dus jij moet wat verzinnen’ hoor je soms nog in je hoofd als je een postbode ziet. Mis jij deze twee vriendinnen op het hek ook zo? En postbode Siemen, ook niet te vergeten. Vroeger kon je je uren vermaken door te kijken hoe dit stel zich verveelden. Als je nu bedenkt waar de serie over gaat, vind je het waarschijnlijk écht zaai. Want ja, waar ging het nou eigenlijk over? Ze zaten op een hekje en verveelden zich. That’s it. Zaai…

5. Flodder

De populairste Nederlandse televisieserie ooit is Flodder. Je moeder was nooit blij als je naar Flodder keek. Ze vond het maar niets, dat ordinaire gezin met al die gekke streken. Ma Flodder was alleen maar aan het roken, Tatjana was alleen maar met iedereen aan het seksen en Johnnie de matchoman. Om nog maar niet te beginnen over Kees… Omdat je het nooit mocht kijken keek je het altijd stiekem bij iemand anders. Want Flodder kijken was best wel cool!

6. Dunya & Desie 

Als je Dunya & Desie met je vriendinnen aan het kijken was, vroeg je je constant af op wie jullie het meest leken. De rebelse vriendin leek dan altijd op Desie, want die stond elke aflevering met een andere jongen te zoenen. Was je wat braver? Dan leek je waarschijnlijk op Dunya, die wachtte op de liefde van haar leven. Het verschil tussen de meiden maakte deze serie dan ook zo leuk. En zoenen? Bah! Daar moest je echt niet aan denken.

7. Beugelbekkie 

Beugelbekkie was een geweldige serie met een heerlijke titelsong. Je kan hem waarschijnlijk nog steeds meezingen. Deze serie ging over de blonde Sharon Spitz met haar beugel. Deze beugel had niet alleen veel invloed op haar uiterlijk, maar had ook nog eens een magnetisch veld dat Sharon regelmatig in problemen bracht. Vooral in het bijzijn van de jongen waar ze dolverliefd op was, blijkt het zilver in haar mond niet altijd goed van pas te komen… Tja. Was jij even blij dat je geen beugel had toen. Toen je je beugel dan eindelijk kreeg – kon je je eindelijk een beetje bedenken hoe Sharon zich al die tijd voelde. Wist je trouwens dat de Nederlandse stem is ingesproken door Angela Schijf?

8. The Fresh Prince of Bel-Air

The Fresh Prince of Bel-Air was het begin van de carrière van de enige echte Will Smith. Eigenlijk heeft deze serie best een bijzonder verhaal. Komt ie: Will Smith was eind jaren 80 een bekende rapper met een enorm probleem. Smith verdiende aardig wat geld, maar had hier geen belasting over betaald waardoor hij een dikke naheffing moest betalen. NBC bood hem toen een comedyserie aan: The Fresh Prince Of Bel-Air, waarna hij besloot om voortaan te acteren. En met succes. Hij werd wereldster dankzij deze tv-serie. In de serie zag je hoe Will het ene avontuur beleefde na de ander. Je kon hier uren naar kijken. Kan jij de begintune nog steeds meerappen? Wij wel!

9. De taarten van Abel

De taarten van Abel… Een lekkerder toetje is er niet! In dit programma ontvangt banketbakker Abel kinderen die een taart willen bakken voor een bijzonder iemand. Vaak was dit een vriendje of een familielid. En wat was je jaloers op deze persoon. Want niemand maakte ooit zo’n taart voor jou. Je hoopte dan ook altijd dat iemand jou op zou geven voor dit tv-programma. Voor slechts een paar kinderen werd deze droom werkelijkheid. Maar je maakt nog steeds kans. Er komen nog steeds nieuwe afleveringen van De taarten van Abel. Joepie!

10. Madelief 

‘Maaaadelief waar ga je heen’. Je kunt het vast nog meezingen als je het weer hoort. Dat het intro ontzettend lang was, vond je toen helemaal niet erg. Meezingen was leuk! De serie, die gebaseerd is op de boeken van Guus Kuijer, werd in 1994 opgenomen en uitgezonden. De hoofdrol werd vertolkt door een schattig blond meisje, toevallig ook met de naam Madelief. Stiekem wilden we allemaal dat Madelief een vriendinnetje van ons werd. Ze was zo ontzettend lief, maar had ook regelmatig haar streken.

11. Te Land, Ter Zee en in de Lucht

Te Land, Ter Zee en in de Lucht, wat een fantastisch programma was dat. De meest gekke mensen deden mee met dit programma. De voertuigen die ze bouwden, waren nog gekker. De parcours waren het aller gekst. Deelnemers moesten met zelfgebouwde voertuigen een parcours afleggen om zo snel mogelijk een bel te kunnen luiden. Het was altijd even spannend of ze het gingen halen. Je had daarom altijd klamme handjes wanneer je dit programma keek. En ja, ook jij ging gillen als ze het wel haalden.

12. Bassie en Adriaan

Bassie en Adriaan, wie kent ze niet? Het bekende duo Bassie en Adriaan kwamen vroeger (en nog steeds) met grote regelmaat voorbij op tv, het grote scherm en natuurlijk in allerlei zalen en theaters. Het tv-programma Bassie en Adriaan kan nog steeds één van de bekendste Nederlandse kinderseries worden genoemd. Bassie de gekke clown had altijd een rood geruit pak aan met een groene broek. Adriaan, de acrobaat, had altijd een paars/ blauwige blouse aan. Samen beleven ze de meest grappige dingen. Heb jij ook een keer in je broek geplast van het lachen?

13. Saved by the bell

“It’s alright ‘cause I’m saved by the bell…” Wie keek vroeger ook altijd naar Saved By The Bell? Dan ken je de vriendengroep van de middelbare school Bayside High vast nog: de blonde Zack Morris die er alles aan doet om Kelly Kapowski voor zich te winnen. De slimme Jessie Spano, die (letterlijk) de girl next door was. De sportieve A.C. Slater, die de vrouwen zo ongeveer van zich af moest slaan. Lisa Turtle, de mode-expert en roddelkoningin van de groep. En natuurlijk Screech, het ‘hulpje’ van Zack. Ja, mooie tijden. Je kon niet wachten tot jij naar de middelbare school mocht. Herinner jij ze nog?

Hield jij vroeger ook zo van lekker voor de buis hangen? Welke tv-programma’s waren dan jouw favoriet? Of speelde jij veel liever spelletjes op de Super Nintendo, dat kan natuurlijk ook. Dan ken je vast deze spelletjes nog wel!

Reacties 1

  1. avatar
    Yvonnne Grissen Stalman

    pippie langkous was zeer apert leuk. top pop ,hitparde star was.