Herinnert u zich deze nog?! ‘Music was my first love’ van John Miles

Herinnert u zich deze nog?! ‘Music was my first love’ van John Miles. Uitgelichte afbeelding

Nu de Top 2000 binnenkort weer van start gaat neem ik jullie mee terug naar het moment waarop muziek ook mijn ‘First love’ werd. Al op zeer jonge leeftijd luisterde ik samen met mijn oudste broer ’s avonds naar Radio Luxemburg, o.a. naar de wekelijkse hitparade. De ontvangst was allerbelabberdst op onze grote Erres radio met van die vierkante druktoetsen en draaiknoppen, waarmee je hem kon ‘finetunen’. Niet dus.

Everly Brothers

Alhoewel mijn eerste zelf gekochte single er een was van Ritchie Valens: ‘Donna’, die samen met o.a. Buddy Holly in 1959 jammerlijk verongelukte, waren eind jaren vijftig de Everly Brothers mijn eerste muzikale helden. Ze scoorden een groot aantal hits, vrijwel allen gecomponeerd door het echtpaar Bryant. Nummers als ‘Bye bye love’ en ‘All I have to do is dream’ zijn echte evergreens geworden. Ondanks die successen namen ze afscheid van dit succesvolle schrijversduo en toen The Beatles en The Stones op het toneel verschenen werd het jarenlang stil rond de broers, helemaal toen ze in een jarenlange ruzie met elkaar verzeild raakten. In 1984 kwam het tot een reünie met de LP ‘EB 84’ waarop o.a. het door Paul Mc. Cartney geschreven ‘On the Wings of a Nightingale’ stond.

In 1992 had mijn echtgenote tot mijn verrassing kaartjes gekocht voor één van de weinige live optredens van de Everly’s in Nederland. Plaats van handeling; de Rijnhal te Arnhem. In het voorprogramma stond een zeer luidruchtige zanger/gitarist, die alleen vanwege zijn vertrek van het podium een ovationeel applaus in ontvangst mocht nemen.

De Everly Brothers brachten waarvoor ze gekomen waren, twintig gelikte nummers in een hoog tempo achter elkaar, maar na een uur was het spektakel helaas alweer voorbij.

Ex Beatle Paul Mc. Cartney

Ik memoreerde al de opkomst van de Beatles begin jaren zestig, maar het duurde tot 2003 voordat ik mijn favoriete Beatle, Paul Mc. Cartney in het Gelredome zag optreden met zijn ‘Back in the World Tour’. Met nog zo’n 30.000 gelijkgestemden had ik de avond van mijn leven. Paul was in het blauw gekleed en toen hij van achter een doorschijnend doek tevoorschijn kwam stamelde een man naast me, “Oh, daar is ie”, waarna de tranen hem over de wangen biggelden.

Het hele concert staat me nog duidelijk voor de geest. Ten eerste de enorme veiligheidsmaatregelen bij binnenkomst in het stadion en meteen in het begin van het concert het ontploffen van de grote confettiballen tijdens het nummer ‘Live or let die’, uit de gelijknamige James Bond film. Het luidkeels door iedereen meegezongen “Hey Jude” vond ik een hoogtepunt. Zijn begeleidingsband was bovendien geweldig.

Dire Straits

Iedere muziekliefhebber kent ongetwijfeld Dire Straits met de gitaar virtuoos Mark Knopfler. Ik denk dan aan nummers als Brothers in Arms, Why Worry en Private Investigations. Hoe kom ik hier nu op. Bij toeval stuitte ik onlangs op YouTube op een optreden van de Duitse Tribute Band: ‘dIRE sTRATS‘ met hun vertolking van het nummer ‘Wild Theme/ Going Home uit Local Hero’. De sologitarist speelt daarbij eerst alleen samen met de toetsenist. Meekijkend met de camera op zijn gitaar zie je hoe knap deze jongen dat doet. Daarna komt de gehele band het podium op om het nummer nog eens dunnetjes over te doen, let ook op de saxofonist. Surf naar hun live optreden in Rochlitz 2016. Ruim 1,3 miljoen liefhebbers gingen jullie voor.

Bee Gees

Mijn all time favorites blijven The Bee Gees. Tijdens mijn militaire diensttijd in 1966/1967/1968 luisterde ik al naar o.a. Holiday en World.
Mijn ultieme wens was het om Barry, Maurice en Robin ooit een keer in levenden lijve te kunnen bewonderen, maar dat is helaas nooit gelukt.

Wel ben ik in 2019 in Zwolle naar een concert geweest van de Duitse Bee Gees Tributeband ‘Night Fever’ en die jongens (+ een zangeres) waren gewoon steengoed. In oktober zijn een paar bandleden nog even te gast geweest bij Omroep MAX.

Uit deze korte muzikale opsomming van mijn meest favoriete artiesten mogen jullie dus opmaken dat in figuurlijke zin gesproken ‘Music’ waarschijnlijk ook ‘My last love’ zal zijn, met dank aan onder anderen John Miles.

Helaas

Door de corona pandemie zijn grote concerten al geruime tijd onmogelijk. Laten we hopen dat dit ergens in 2021 wel weer kan. Hoop doet leven, nietwaar?
Ongetwijfeld hebben of hadden jullie ook idolen. Misschien hun concerten bezocht en hoe beoordelen jullie die? Geslaagd, teleurgesteld, te duur, te kort?

In deze ‘thuisblijftijd’ wens ik jullie straks extra veel luisterplezier toe bij de Top 2000.

 

*Afbeelding via Top 2000/ NPO

SchoolBANK redacteur Ronald avatar

SchoolBANK redacteur Ronald

Ronald Leeuwerink (1946) opgegroeid in Amsterdam Oost en Oud-West. Vanaf 1973 woonachtig in het oosten des lands. Ik ben gehuwd en heb twee volwassen zonen. Vanaf 1975 run ik samen met mijn vrouw een belastingadvieskantoor, tegenwoordig alleen nog parttime. Veel tijd besteed ik momenteel aan het onderhoud van onze grote tuin en daarnaast klus ik graag in en aan ons huis. Ik fiets graag en ik ben een groot sportliefhebber van met name voetbal, tennis, schaatsen, atletiek, maar tegenwoordig alleen nog als toeschouwer. Mijn wens om nog eens een boek uit te geven met autobiografische humoristische verhalen uit de vorige eeuw is dit jaar in vervulling gegaan onder de auteursnaam Ron Semeijn. Mijn favoriete vakantieland is Oostenrijk, jarenlang vooral in de winter, maar nu wat vaker in minder winterse omstandigheden. In Nederland staat Texel bovenaan het lijstje.

Reacties 0
?