Ga naar de inhoud

Een Trol bij een abonnement op de Tina

Update:
trol

Toen mijn zus en ik een jaar of tien, twaalf waren mochten wij van onze ouders een abonnement op de Tina hebben. Het slogan van Tina was ‘het grootste weekblad voor meisjes´. Het eerste nummer verscheen op 10 juni 1967 en was in kleur

.

Welke figuren erin voorkwamen, ik zou het niet meer weten. Wel dat wij als welkomstcadeautje een trol kregen, zo een met zwart haar. In die tijd werden de tijdschriften nog op een vaste dag door de ´bladenman´ bezorgd, op wie wij dan vol ongeduld wachtten.

Tina is met haar tijd meegegaan en is nu actief op onder andere Twitter, YouTube en Instagram. Ook organiseert het blad zijn eigen festival op en in Duinrell.

Wat is een trol?

In de Scandinavische folklore zijn trollen bijzondere, meestal reusachtige en lelijke wezens. Soms eten ze zelfs mensen op. Dat zie je deze figuurtjes toch niet doen? Deze zijn gezellig en je kunt ze rustig coifferen. Trollen zijn eigenlijk nooit weggeweest. Een flink aantal jaren geleden kon je ze nog sparen bij Albert Heijn. Ze droegen toen allerlei leuke kleertjes en hadden verschillende kleuren haar. En iets recenter de films Trolls 1 en Trolls 2, met muziek van Justin Timberlake.

En deze kwam ik ook nog tegen in de Boomerang kaartenstandaard in een bioscoop, uit de collectie van het Joods Historisch Museum.

trol

Hebben tijdschriften nog toekomst?

Hebben jullie wel eens een abonnement genomen vanwege het cadeautje of de premie? Lezen jullie liever digitaal of de papieren versie? Heb je zelf tijdschriften bezorgd? Of lees je nog steeds de Donald Duck? Dan ben je echt geen uitzondering.