Ken je deze tijdschriften van vroeger nog?

2021 M07 1

|

12 minuten leestijd

Ken je deze tijdschriften van vroeger nog?. Uitgelichte afbeelding

Oude tijdschriften, je kan er vast wel een paar opnoemen. Terwijl de meeste tijdschriften nog bestaan, zijn verschillende tijdschriften uit ons straatbeeld verdwenen. We nemen je graag terug in de tijd met deze nostalgische tijdschriften van vroeger.

Het muziektijdschrift Popfoto was een kort maar krachtig succesverhaal

Ken je het tijdschrift Popfoto nog? Dit muziektijdschrift viel maandelijks, later zelfs twee keer per week, in je brievenbus. Popfoto ontstond in 1966 als opvolger van Tuney Tunes. Het tijdschrift was onder de jongeren razend populair. Je las hier verhalen over grote popsterren en vond er geweldige posters die je met liefde op je kamer hing. Ook de fotostrip over David was populair. Dit was een rijke jongen die de gekste avonturen beleefde. In de jaren negentig neemt de interesse voor de popsterren af, waardoor de inhoud verandert. Het tijdschrift richt zich op meisjes en verandert in 1995 zijn naam in Fancy. Dit tijdschrift hield in 2006 ook op met bestaan.

In de Libelle staat alles beschreven wat vrouwen willen weten

Het tijdschrift Libelle ligt nog altijd iedere week in de winkel. Het eerste nummer verscheen in 1934 en wordt nog steeds uitgegeven. Het blad was vanaf het begin al een succes. De Libelle stond vol met verhalen over het huishouden, (zelfgemaakte) mode, het gezin, koken en rubrieken. Iedere vrouw was fan van de Libelle. Door papierschaarste en op last van de Duitse bezetter is het tijdschrift van 1944 tot 1946 niet uitgekomen. Maar Libelle kwam terug – en hoe. Libelle ontwikkelde zich tot een veelzijdig vrouwentijdschrift en werd het tijdschrift voor vrouwen die alles willen weten. Van de laatste trends, huishoudtips en persoonlijke verhalen tot de leukste fotoreportages. De Libelle bestaat nog steeds en heeft tegenwoordig zelfs een eigen event. Jaarlijks vindt de Libelle Zomerweek plaats, waar de trends op het gebied van mode, tuin, keuken en nieuwe producten worden gepresenteerd. Je kan je favoriete columnist ontmoeten en er zijn optredens van verschillende artiesten. Heel erg leuk!

Met de Donald Duck was het hele gezin blij

Van het vrolijke weekblad Donald Duck werd het hele gezin enthousiast. Terwijl het abonnement werd afgesloten voor het 8-jarige dochtertje, las de rest van het gezin hem ook helemaal uit. Elke week zaten jullie dan ook te wachten voor de brievenbus totdat ie eindelijk op de mat viel. Naast de verhalen over Donald Duck genoot je van grappige verhalen van Goofy, Katrien en de gierige vrek Dagobert Duck. Het tijdschrift is nog steeds ongekend populair. De oplages dalen, maar in vergelijking met andere tijdschriften, valt die daling heel erg mee.

De leerzame tijdschriften als de Okki, Taptoe en Jippo

Okki, Taptoe en Jippo waren tijdschriften die je op de basisschool las. Zeer educatief verantwoord! Het tijdschrift stond vol moppen, vraagstukken en prijsvragen. Zo leerde je onbewust ontzettend veel. Vandaar dat je ouders altijd zo enthousiast waren als je deze tijdschriften aan het lezen was. Je leeftijd bepaalde welk tijdschrift je kreeg. Je begon met de Okki, daarna kreeg je de Taptoe en je sloot je basisschoolperiode af met de Jippo. Het moment dat je oud genoeg was voor het volgende tijdschrift, was een memorabel moment! Kan jij je deze tijdschriften nog herinneren?

Het erotische tijdschrift Playboy bestaat uit alles wat mannen boeit

Playboy is al 68 jaar een van de meest spraakmakende mannenbladen. Het blad werd in 1953 opgericht door Hugh Hefner en had Marilyn Monroe op het omslag. De Nederlandse versie bestaat sinds 1983. Playboy bestaat uit een aantal portretseries van blote vrouwen, met als pronkstuk de ‘Playmate van de maand’. Verder lees je in het tijdschrift interviews met bekende personen en inspirerende artikelen over gadgets, trends en auto’s. Om de verkoopcijfers te stimuleren verschijnt er regelmatig een beroemdheid in de Playboy. Bridget Maasland, Tatjana Šimić, Daphne Deckers, Georgina Verbaan, Katja Schuurman…allemaal gingen ze uit de kleren. Het tijdschrift bestaat nog steeds, maar is inhoudelijk wel anders dan voorheen. Vanwege de komst van het internet ziet het iconische tijdschrift zijn oplage elk jaar dalen, maar bestaat nog steeds. Playboy richt zijn daarom steeds meer op unieke artikelen over lifestyle en hoopt hiermee elke man te inspireren.

Tina en later Tiny Club waren er voor elk meisjes-meisje

Elk meisje is groot geworden met het de Tina. Tina stond elke week vol leuke en spannende stripverhalen en bevatte de tofste interviews met jouw favoriete sterren. Waarschijnlijk was je enorme fan van de strip van de roodharige Noortje en was je elke week weer opnieuw verbaasd over de vragen die in de rubriek “Oh jee wat nou!” gesteld werden. Want ja, hoe moest je nou eigenlijk zoenen? De redactie van de Tina gaf hier antwoord op. Gelukkig maar, anders had je het nooit geweten.

Het tijdschrift Tina was zo’n succesnummer dat in 1973 het tijdschrift Tina Club werd uitgegeven. Dit maandblad richtte zich op meisjes van 14 tot 17 jaar. Het tijdschrift stond vol stripverhalen, mode en popsterren. Na een paar jaar richtte het tijdschrift zich steeds meer op seksualiteit. Helaas bleek dit geen succes, het tijdschrift hield in 1988 al op met bestaan.

Panorama stond vol spannende verhalen en interviews

Het tijdschrift Panorama werd vroeger verslonden door mannen. Elke week kon je lezen over misdaad, seks en sport. Met name door zijn spectaculaire interviews was Panorama razend populair. Van Willem Holleeder tot Taghi: je las het allemaal in de Panorama. Ook dit tijdschrift had een erotisch tintje. In het midden van het tijdschrift stond altijd een vrouw in lingerie, die voor één persoon in het bijzonder uit de kleren ging. Met een diepzinnig interview erbij was het plaatje compleet. Hoewel je er bijna niets meer over hoort, bestaat de Panorama nog steeds.

Margriet, het tijdschrift voor 50 jaar en ouder

Margriet is één van de grootste Nederlandse weekbladen voor vrouwen van 50 jaar en ouder. Het tijdschrift staat vol met herkenbare verhalen, inspiratie, informatie en tips voor een leuk en gezond leven. Grappig, want oorspronkelijk is Margriet begonnen als het weekblad voor vrouwen en meisjes. Kan je de rubriek ‘Margriet weet raad’ nog herinneren? Hier nodigde Margriet haar lezeressen uit om vragen en problemen voor te leggen. Dit leverde de redactie stapels post op. Van relatieproblemen tot een breiwerkje wat niet lukte: je kon het allemaal aan Margriet vragen. De rubriek maakte het blad tot een groot succes. Het was zelfs zo succesvol dat de Libelle het idee in 1940 overnam!

De beste strips vind je in de EPPO

Als je als jongen liefhebber was van strips, was EPPO hét tijdschrift voor jou. De eerste editie van EPPO verscheen in 1975, ter vervanging van het blad Sjors en Pep. Het blad verscheen wekelijks en je kon niet wachten op de nieuwe editie. Hoe zou het aflopen met de spannende avonturen van Sjors & Sjimmie? Hoe zou Storm zich voelen? Of Agent 327? Naast de verschillende stripverhalen vond je er rubrieken als ‘Eppovaria’ en ‘Eppop’. Het tijdschrift hield na tien jaar op met bestaan. Kort maar krachtig, zullen we maar zeggen!

Het weekblad Viva komt op voor de vrouwenrechten

“Omdat het fijn is om jezelf te zijn,” was het motto van het damesweekblad Viva. Helaas houdt Viva het op met bestaan. Het blad richt zich op jonge, zelfbewuste vrouwen. Viva richtte zich dan ook al te graag op de vrouwenemancipatie. Iets wat in de jaren ’70 uniek was! De rubriek ‘ongewenste intimiteiten’ werd al snel geïntroduceerd. Ook de rubriek Anybody met naaktfoto’s maakte de Viva ongekend populair. Hier konden vrouwen, anoniem, uitleggen wat ze wel en niet aantrekkelijk aan zichzelf vonden. Baanbrekend! Daarnaast werden in de rubriek Viva Krant verschillende misstanden behandeld, zoals het gebrek aan kinderopvang of de lage salarissen. Daarnaast vindt je er interviews, modereportages en recepten.

Hitkrant was er voor elke muziekliefhebber en posterfan

Tijdens je middelbare schooltijd wilde je niets liever dan een abonnement op de Hitkrant. Hier las je de leukste nieuwtjes, heftige roddels en alles over je favoriete popsterren. De Backstreet Boys, 2 Unlimited, de Spice Girls, je kon er geen genoeg van krijgen. Je was waarschijnlijk enorme fan van Tanja, een meisje die brutaal en eigenzinnig antwoord gaf op brieven van lezers. En natuurlijk was je van de dubbelzijdige posters die midden in het tijdschrift zaten, ook altijd helemaal idolaat. Je kamer hing er vol mee. Helaas is de papieren versie van de Hitkrant sinds 2017 verdwenen en bestaat het de Hitkrant alleen nog maar online.

Als kleuter had je urenlang plezier met de avonturen van Bobo

Het was altijd een verrassing wat Bobo deze week weer voor stoute dingen ging doen. Dit tijdschrift las je op de basisschool – je raad het al – en was ontzettend leerzaam. Toen je 4, 5 of 6 jaar was kon je jezelf hier uren mee vermaken. Je kon aan de slag met puzzels met getallen, letters, vormen en kleuren. Je leerde alles over dieren in de rubrieken ‘Beestenboel’ en ‘Beest in beeld’. En de kleurplaat was ook altijd een feestje. Zou je deze keer wel een prijs winnen? Nee, wij ook niet. Helaas pindakaas.

De inhoud van Aktueel was altijd spannend

Het mannentijdschrift Aktueel stond vol met verhalen over sport, show en misdaad en actuele onderwerpen. Regelmatig werd de lezer getrakteerd op een naaktreportage, wat altijd een verrassing was. Manlief kon dan ook niet wachten tot het tijdschrift op de mat viel. Het tijdschrift is helaas niet meer onder ons. De eerste editie verscheen in 1982 en de laatste in 2012. Kan jij dit tijdschrift nog herinneren?

Tip Culinair

Voor elke kookliefhebber was er de Tip Culinair. Het tijdschrift werd ook wel de Jamie Oliver’s onder de tijdschriften genoemd. Iedereen wilde hem hebben! Het blad werd in 1977 voor het eerst uitgegeven en ging door het leven als ‘Tip. Het vakblad voor thuis’. Dit was een fantastisch, praktisch tijdschrift voor het huishouden en koken. Om de lezer zo goed mogelijk bij te staan, was er zelfs een tiplijn waar lezeressen naar konden bellen als zij vragen hadden. Nou, ideaal. Helaas kwam de oplage van het tijdschrift onder druk te staan door het gratis tijdschrift Allerhande van de Albert Heijn. Tip Culinair hield het vol tot 2004. Stiekem mis je die tiplijn nog steeds.

Welke tijdschriften las jij vroeger? Laat het hieronder weten en bekijk onze blogpagina voor meer verhalen van toen.

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
vivien howe avatar
vivien howe

2021 M07 29 18:12:53

Once a week someone came by with a big folder with publications
We all got to pick our favorites
I think my mamma read libel? Pap I haven’t a clue. I know my brother liked kuifje and I liked Saskia and jeroen.
Then there was panorama and lots more. After the week they picked up old publications and brought a new set. We always got the newest editions. Ah memories.

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M07 12 11:32:56

Wij begonnen met de Donald Duck en moeder had de Margriet. Elke maandagavond werden ze bezorgd. Ik liep soms wel drie keer naar beneden eer ik de bladen eindelijk in de brievenbus vond. Met mijn zusje sprak ik dan af wie hem het eerst mocht lezen. Vader greep de Donald Duck uiteraard ook, die moest lachen om Dagobert Duck. Mickey Mouse vond ik wat minder.
Later kregen we de Tina, toen vond moeder ons te groot voor de DD. Ook leuk. De avonturen van model Barbie en zusje Skipper, vriendin Midge vond ik het mooist. Ik moest wel lachen om het kapsel van Barbie, die twee grote krullen bij haar oren. Tuttig. Tina zelf was ook wel aardig, met die twee grote strikken in haar staarten. Er was ook een strip over een familie, weet even de titel niet meer. ook geinig. Een zus werd toen opeens een bekende zangeres, dat duurde helaas maar even., haha.

Herman Rosielle avatar
Herman Rosielle

2021 M07 9 12:25:24

Eppo is niet opgeheven 10 jaar na dato maar opgegaan in EPPO-wordt vervolgd. In 2008 is EPPO opnieuw gestart als 2-wekelijks stripblad.

Frans Munster avatar
Frans Munster

2021 M07 9 11:02:29

Vroeger ik was een jaar of 10/ 11 was ik helemaal weg van het voetbal. Ik had een abonnement op het sportblad “1-0”. Was altijd blij als de man langs kwam met de zijn fiets met de weekbladen. 1 keer per week het sportblad lezen. Ben nu 61. Ik heb zelfs nog een paar jaargangen van de “1-0” in mijn bezit. Altijd leuk om de verhalen en reportages terug te kijken.

Cobi Delies avatar
Cobi Delies

2021 M07 9 09:12:17

Muziekexpres, daar stonden ook de teksten van hits in, die knipte ik uit en plakte ze in zodat ik die altijd terug kon vinden. Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis heb ik dat schrift nog meegenomen, maar ik zou nu niet weten waar ik het heb gelaten. Waarschijnlijk in een doos ergens op zolder.

Monique Kest avatar
Monique Kest

2021 M07 8 22:21:43

Ik was lid van Donald Duck en Mickey Maandblad. Later de Anita en nog wat later Club! Ik heb er nog een paar liggen!

Katinka Schuitema avatar
Katinka Schuitema

2021 M07 10 11:58:18

Hoi Monique. Ja, de Anita en de Club deze bladen kan ik mij ook nog weer herinneren.
Was leuk als tiener om te lezen.

Linda Warnars avatar
Linda Warnars

2021 M07 8 21:17:24

Ik las vroeger heel graag. Natuurlijk alle al genoemde tijdschriften, maar daarnaast ook heel graag de Anita. In mijn beleving was het een soort van vervolg op de Tina, die ik overigens ook graag las. Jan iemand zich de Anita herinneren?? Ik zou ook wel graag willen weten waar dit blad vandaan kwam en hoe en waarom het ter ziele is gegaan. Iemand? Mensen van Schoolbank? Ik mis dit blad in jullie lijstje

Marcus Roode avatar
Marcus Roode

2021 M07 8 20:42:20

Ik herinner me De Lach en De Katholieke Illustratie. Een van de vele magazines die er niet meer zijn.

Bert van Hezik avatar
Bert van Hezik

2021 M07 8 19:56:39

Tijdschriften en Kranten

Ik weet nog goed dat ik samen met mijn broer Ad, de kranten rondbracht in Ammerzoden. Kleine 50 jaar geleden.
De kranten ophalen bij kerk en later thuis afgeleverd vanwege de achtergelaten rommel.
Van Advocatenlaan…Kerkstraat…Hogesteeg…tot Bernseweg..
Toen moesten wij ook het abonnementsgeld ophalen middels een kwitantie( 12,99 gulden per maand.
En we deden wie het eerste klaar was met het bezorgen.
Vroeg op en bij thuiskomst was het vechten om de krant. Vaak hadden we teveel kranten, dus kon iedereen wel wat lezen. Sport, advertenties en strips van Appie Happie.
Op school hadden we de Okkie en later de Taptoe.
Waren leuke tijden met zoveel van die leuke bladen.
Nieuwsgierig zoals wij waren…
Later de Moto…vanwege Boet van Dulmen.
De voetbal international.
Nu lees ik nog altijd de papieren krant.

?